ΕΚΔΡΟΜΕΣ

30.12.2022-02.01.2023

Πρωτοχρονιά στα Τρίκαλα

Η πόλη που ξέρει από ευ ζην. Σε αυτήν συναντιούνται η κληρονομιά του Ασκληπιού, η μουσική παράδοση και η διάθεση για καινοτομία.

Η αρχαία Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα) ήταν η γενέτειρα του Ασκληπιού, γι’ αυτό και το Ασκληπιείο της –ιερός τόπος λατρείας και θεραπείας– ήταν ιδιαίτερα φημισμένο. Σήμερα σώζεται τμήμα του επί της κεντρικής λεωφόρου Στέφανου Σαράφη.
Τη σύγχρονη πόλη διατρέχουν συνολικά τέσσερα ποτάμια, αλλά ο Ληθαίος (παραπόταμος του Πηνειού ) είναι ο πρωταγωνιστής. Η εικόνα του με τις δέκα γέφυρες να συνδέουν τις δύο όχθες και τα ψηλά πλατάνια να ρίχνουν τη σκιά τους στο νερό  αποτελεί απλώς ρομαντικό σκηνικό.
Εδώ και 11 χρόνια η πόλη ζει κάθε Χριστούγεννα  ένα όμορφο παραμύθι. Ο Μύλος Ματσόπουλου,  ένα βιομηχανικό κτίριο πρωτοπόρο για την εποχή του (1884), σε βαλκανικό επίπεδο, γίνεται πόλος έλξης μικρών και μεγάλων. Γίνεται ο Μύλος των Ξωτικών και μας προσφέρει στιγμές μοναδικές.

 
Αναλυτικό Πρόγραμμα εκδρομής
 
Παρασκευή  30 Δεκεμβρίου
07:45 Συγκέντρωση στο parking μετά το Ποσειδώνιο.
08:00 Αναχώρηση για Τρίκαλα
11:00 Άφιξη στα Τρίκαλα (ενδιάμεση  στάση)
Τακτοποίηση στα δωμάτια «Hotel Padelidaki» στο κέντρο των Τρικάλων.
11:45 συνάντηση στην reception  για την πρώτη μας πεζοπορική περιήγηση / ξενάγηση στην πόλη με επίσκεψη στο
 • Βαρούσι,  παραδοσιακό οικισμό, που στα γραφικά του  σοκάκια  ζωντανεύουν εικόνες τού χτες.
 • Κάστρο Βυζαντινό με τον επισκέψιμο Πύργο του Ρολογιού για πανοραμική θέα στον θεσσαλικό κάμπο και στην συνέχεια
 • Φαγητό στην φημισμένη περιοχή «Μανάβικα» την παλιά λαχαναγορά της πόλης, που σήμερα είναι γεμάτη ταβέρνες και ουζερί. Στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης «συναντάμε» τον Τσιτσάνη να παίζει μπουζούκι στο μπαλκόνι του. Πρόκειται για τη διάσημη τοιχογραφία που κοσμεί το στενό και αποτελεί πόλο έλξης της γειτονιάς. (επιλογή μαγαζιού ελεύθερη).
Απογευματινή χαλάρωση.
18:30 συνάντηση στην reception  για την δεύτερη πεζοπορία μας για το «ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ».
10:00 Αναχώρηση για το ταβερνάκι «τα Κούτσουρα του Δαλαμάγκα
», μεζεδοπωλείο με ζωντανή μουσική (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής)
 
Σάββατο  31 Δεκεμβρίου
07:00- 09:00 Πρωινό
09:30 Αναχώρηση με το λεωφορείο για Καλαμπάκα, Καστράκι, Μετέωρα.
10:00 Άφιξη στην Καλαμπάκα. Επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Απεικόνισης.
Ενημέρωση και προβολή βίντεο διάρκειας 40’ με θέμα τη δημιουργία του υπέροχου γεωλογικού τοπίου των Μετεώρων που όλοι μας θαυμάζουμε και τις Ιερές Μονές των Μετεώρων με μία σύντομη ξενάγηση σε όλα τα μοναστήρια που μπορούμε να επισκεφθούμε σήμερα.  Είσοδος: 2€/άτομο
11:00 Αναχώρηση για Καστράκι.
Το χωριό έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων, Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Μικρά μονοπάτια, γραφικά δρομάκια, μικρά ξωκλήσια συνθέτουν το σκηνικό και όλα αυτά υπό τη σκιά των «Ιερών Βράχων».
Επιλέγουμε να πεζοπορίσουμε σε ένα  πανέμορφο μονοπάτι με κλίσεις ήπιες μέσα σε δάσος ανάμεσα στους ιερούς βράχους. Στόχος η  ανάβαση στο βράχο του Αγίου Πνεύματος που η θέα κόβει την ανάσα. Στην συνέχεια επίσκεψη στις σκήτες των μοναχών και επιστροφή στο Καστράκι. Η κυκλική αυτή διαδρομή με όλες τις ενδιάμεσες στάσεις είναι 2:30 ώρες χαλαρά. 
Στην συνέχεια επιβίβαση στο λεωφορείο και μετάβαση στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά. Ξενάγηση στην Μονή. Οι τοιχογραφίες που διακοσμούν το μικρό καθολικό της μονής θεωρούνται από τα πιο σημαντικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, καθώς είναι το πιο παλιό γνωστό υπογεγραμμένο έργο του Θεοφάνη (Κρητική σχολή). 
14:30. Φαγητό στο Καστράκι
16:00 Αναχώρηση με το λεωφορείο για Καλαμπάκα και επίσκεψη στο μοναδικό  «Μουσείο Ελληνικής Παιδείας» Μια συγκινητική επιστροφή στα θρανία, στα τετράδια, στα παλιά μας αναγνωστικά, στις σχολικές μας ποδιές και σάκες.  Ένας πραγματικός θησαυρός η συστηματική συγκέντρωση από τον συλλέκτη Παύλο Μπαλογιάννη  όλων αυτών των βιβλίων της Ελληνικής Παιδείας από το πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Είσοδος: 4€/άτομο
17:00-19:00 Χρόνος ελεύθερος για βόλτα και καφεδάκι στην Καλαμπάκα.
19:15 Αναχώρηση με το λεωφορείο για Τρίκαλα.
Χαλάρωση
21:30 συνάντηση στην reception  για μετάβαση με τα πόδια στο εστιατόριο  «Fortress»  στο Κάστρο, για δείπνο και αλλαγή του χρόνου σε μια ατμόσφαιρα εορτασική γεμάτη μουσικές και πυροτεχήματα.  (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).
 
Κυριακή  1 Ιανουαρίου
07:00- 09:30 Πρωινό
10:00 συνάντηση στην reception  για την τρίτη πεζοπορία μας στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Στα Τρίκαλα κατάφεραν να κάνουν πράξη κάτι πολύ σημαντικό. Μια φυλακή έκλεισε και την θέση της  πήρε ένας πολυχώρος πολιτισμού και έρευνας αφιερωμένος σε έναν «μεγάλο άνδρα» της πόλης τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον συνθέτη και στιχουργό πανελλήνιας εμβέλειας, που όλοι μας ψιλοτραγουδάμε  τις μελωδίες του.
Επίσκεψη και στο διπλανό Κουρσούμ Τζαμί ή Τέμενος Οσμάν Σάχ, κτίσμα του 16ου αιώνα σχεδιασμένο από τον Μιμάρ Σινάν. Ονομάζεται έτσι από την τουρκική λέξη κουρσούμ, που σημαίνει μόλυβδος, καθώς ο θόλος του είναι μολυβοσκέπαστος. Κοντά στο τζαμί σώζεται το οκταγωνικό μαυσωλείο (τουρμπές) του ιδρυτή του, Οσμάν Σαχ, εγγονού του σουλτάνου Σελίμ Α΄, κυβερνήτη της τοπικής επαρχίας ο οποίος πέθανε στα Τρίκαλα το 1567/8. Κατά την παράδοση, ο Οσμάν έκτισε το τζαμί επειδή στα Τρίκαλα θεραπεύτηκε από αρρώστια που τον ταλαιπωρούσε. Το τζαμί σήμερα είναι μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO και χρησιμεύει σαν χώρος ήπιων εκδηλώσεων.
13:00 δυνατότητα για ποδηλατάδα δίπλα στο ποτάμι. Ο δήμος Τρικάλων δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες του να ποδηλατήσουν στους δρόμους και στα σοκάκια της πόλης δωρεάν (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής).
Απογευματινό / βραδινό ελέυθερο

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου

07:00- 09:30 Πρωινό
Τελευταίες βόλτες στην πόλη των Τρικάλων δίπλα στο ποτάμι.

12:30 Αναχώρηση με το λεωφορείο για το Μουζάκι. Εκεί θα επισκεφθούμε στο διπλανό χωριό Δρακότρυπα το «Κεραμαριό» μια φάρμα με ελαφάκια και πόνι όπου θα έχουμε και το γεύμα μας.

17:00 Αναχώρηση για Θεσσαλονίκη

20:000 Άφιξη Θεσσαλονίκη (με ενδιάμεση στάση)


Κόστος συμμετοχής:

Δίκλινο: 350€/άτομο
+ 55€ μονόκλινο.
 
Στην τιμή περιλαμβάνονται:
 • Η μεταφορά μας με λεωφορείο από Θεσσαλονίκη και όλες μας οι μετακινήσεις.
 • 3 διανυκτερεύσεις με πρωινό.
 • Ξεναγήσεις (στο Βαρούσι και στην Ιερά Μονή)
 • Συνοδοί του γραφείου μας.
 
Κρατήσεις αποκλειστικά με email στο: [email protected]
 
Τρόποι πληρωμής:
Με την επιβεβαίωση της κράτησης κατάθεση του συνολικού ποσού μέχρι τις 12/12.

Τραπεζικοί Λογαριασμοί:
 • ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 6559 121537 019
IBAN: GR71 0171 5590 0065 5912 1537 019 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε) 
 • ΕΘΝΙΚΗ: 2394 4010 265
IBAN: GR04 0110 2390 0000 2394 4010 265 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 • EUROBANK: 0026.0014.21.0200658334
IBAN: GR63 0260 0140 0002 1020 0658 334 (ΑΝΝΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε)
 
 
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΚΥΡΩΣΕΩΝ
Για ακύρωση της συμμετοχής 15 εργάσιμες  μέρες πριν την πραγματοποίηση της εκδρομής επιστρέφεται το 30% των χρημάτων.
Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν γίνεται επιστροφή χρημάτων, ούτε συμψηφίζεται με άλλη εκδρομή.
 
Aκυρώσεις αποκλειστικά με e-mail στο : info@elliniko-panorama.gr
 
 
Σημειώσεις:
 • Αν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. αντίξοες καιρικές συνθήκες  η απαγορεύεις), υπάρξει αναβολή ή ακύρωση της εκδρομής, τότε το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται ολόκληρο ή παραμένει για να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη εκδρομή.
 • Η οργάνωση διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει μέρος του προγράμματος, εάν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ασφάλεια των μελών.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901