ΕΚΔΡΟΜΕΣ

15/06/2019

Ορεινή Nαυπακτία: Κράβαρα - Λίμνη Μόρνου - Ορεινή Φωκίδα

6 θέσεις ακόμη. Δηλώστε την συμμετοχή σας.
 

Πολύ πρόσφατα ταξιδέψαμε στην Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας. Σ’ αυτή την ελατοσκέπαστη και μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή, είχαμε την ευτυχία να ζήσουμε τις συναρπαστικές λεπτομέρειες της εκδρομής, που θα πραγματοποιήσουν οι Έλληνες Περιηγητές κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Ας παρακολουθήσουμε, λοιπόν, συνοπτικά την εξέλιξη του προγράμματος και τις σημαντικότερες δραστηριότητές μας στη διάρκεια της εκδρομής.
 
1η ημέρα, Σάββατο 15 Ιουνίου
 
7:00 Συγκέντρωση στο ελεύθερο πάρκινγκ μετά το Ποσειδώνιο.
7:15 Αναχώρηση. Επιβίβαση μπορεί να γίνει επίσης και από το Αρχαιολογικό Μουσείο, Δικαστήρια και One Salonica.
9:30 - 10:00 Ημίωρη στάση στην STRATA.
12:15 12:45 Hμίωρη στάση στο Σ.Ε.Α. Αμφιλοχίας.
14:30 Φτάνουμε στην πόλη της Ναυπάκτου και μεταβαίνουμε με το λεωφορείο ως την πύλη του εντυπωσιακού Ενετικού Κάστρου που δεσπόζει σε υψόμετρο 200 μέτρων πάνω από την πόλη. Είναι ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα κάστρα στην Ευρώπη. Είναι χτισμένο στις αρχές του 15ου αιώνα από τους Ενετούς στη θέση της αρχαίας Ακρόπολης των Λοκρών.
14:45 - 15:30 Ξενάγηση και επίσκεψη στον εκπληκτικό χώρο του Κάστρου, φωτογραφίσεις, απόλαυση της υπέροχης θέας της Ναυπάκτου, της επιβλητικής γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, των Πελοποννησιακών βουνών.
15:30 - 16:30 Κατηφορίζουμε χαλαρά με τα πόδια ως την πόλη, επισκεπτόμαστε την παραλία με το παράκτιο τμήμα του Κάστρου και αποφασίζουμε αν θα καθίσουμε κάπου για καφέ, για ένα τσιπουράκι ή και για πλήρες γεύμα (αν κάποιοι το επιθυμούν).
17:30 Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο και παίρνουμε τις ανηφοριές για την Ορεινή Ναυπακτία.
19:00 (περίπου) Με χαμηλή ταχύτητα, λόγω της θεαματικής διαδρομής αλλά και των αλλεπάλληλων στροφών, καλύπτουμε τα 50 χιλιόμετρα ως την Άνω Χώρα, όπου είναι ο προορισμός μας. Τακτοποιούμαστε στο πολύ φιλόξενο περιβάλλον του ξενοδοχείου CRYSTAL MOUNTAIN HOTEL και, στο υπόλοιπο της ημέρας, μπορούμε να δειπνήσουμε στην εξαιρετική αίθουσα του ξενοδοχείου ή σε κάποια ταβερνούλα της αρεσκείας μας στην Άνω Χώρα, που απέχει με τα πόδια λιγότερο από 10 λεπτά.
Στη σιγαλιά της νύχτας και σε υψόμετρο 1.025 μέτρων, απολαμβάνουμε ένα ήρεμο ύπνο και προετοιμαζόμαστε σωματικά και ψυχικά για τη μοναδική πεζοπορική εμπειρία της επόμενης μέρας, με τον «Άθλο των Κραββάρων».
 
2η ημέρα, Κυριακή 16 Ιουνίου
 
Εφέτος διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά η ορεινή πεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή της Άνω Χώρας συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων που έχει καθιερωθεί με την ονομασία «ΑΘΛΟΣ ΚΡΑΒΒΑΡΩΝ». Εκτός από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, οι ιδιαιτερότητες αυτής της δραστηριότητας που την καθιστούν εξαιρετικά δημοφιλή σ’ ένα ευρύτατο κοινό είναι δύο: α) Δεν υπάρχει αγωνιστικός (και ανταγωνιστικός) χαρακτήρας, που να δημιουργεί το άγχος της κατάταξης τερματισμού. β) Έχουν προβλεφθεί 4 διαφορετικές επιλογές διαδρομών, ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν κάθε δυνατότητας πεζοπόροι. Χοντρικά, λοιπόν, οι διαδρομές αυτές μπορούν να κυμαίνονται μεταξύ 4, 9, 15, ή 20 χιλιομέτρων. Έτσι, κάθε δυναμικότητας πεζοπόρος, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να επωφεληθεί από έναν υγιεινό περίπατο σε φυσικό περιβάλλον, με καταιγιστική εναλλαγή εικόνων που καθηλώνουν με την ωραιότητά τους.
Αιωνόβιες καστανιές, αληθινά μνημεία της φύσης, απέραντα ελατοδάση, μικρορρέματα, ρυάκια και καταρράκτες, ξύλινα γεφυράκια, μικρές και ξεκούραστες υψομετρικές διαφορές, σκιερά και ευκολοδιάβατα μονοπάτια, θέσεις θέας σε ανεμπόδιστους ορίζοντες, δημιουργούν συνθήκες ψυχικής αγαλλίασης και ανάτασης. Και όλα αυτά σε μια φύση αμόλυντη και παρθένα σε υψόμετρα που κυμαίνονται από τα 935 ως τα 1.405 μέτρα (για όσους ακολουθήσουν τη συνολική διαδρομή).
Η επιβράβευση έρχεται το απογευματάκι, την ώρα του τερματισμού στην πλατεία της Άνω Χώρας. Εκεί γίνεται η απονομή των αναμνηστικών μεταλλίων συμμετοχής και ακολουθεί ένα αξέχαστο βραδινό με κρασάκι και άφθονα ντόπια κρεατικά που ψήνονται επιτόπου από τους εθελοντές κατοίκους του χωριού.
Σημείωση: Εμείς, η Άννα και εγώ, ολοκληρώσαμε τα 20 χλμ του «Άθλου Κραββάρων» σε 7 ώρες, με ξεκούραστο, απολαυστικό ρυθμό και αρκετές μικροστάσεις για αναπνοές και φωτογραφίσεις, χωρίς δυσάρεστες παρενέργειες στο μυϊκό σύστημα των ποδιών).
Η έναρξη της πεζοπορίας γίνεται στις 9:30
 
3η ημέρα, Δευτέρα 17 Ιουνίου
 
7:00 με 9:00 Για άλλη μια φορά απολαμβάνουμε ένα εξαιρετικό πρωινό μπουφέ (που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και μία υπέροχη ομελέτα με χωριάτικα αυγά) και, στις 9:30, ξεκινάμε για το ταξίδι της επιστροφής. Τούτη τη φορά, αντί για τις ατελείωτες ευθείες της Ιονίας και της Εγνατίας Οδού επιλέγουμε μία διαφορετική κυκλική διαδρομή. Είναι ένα δρομολόγιο απλά φανταστικό, στην Ορεινή Φωκίδα, που πολύ λίγοι βορειοελλαδίτες τυχαίνει να γνωρίζουν.
Σε υψόμετρα, λοιπόν, που κυμαίνονται από τα 200 έως τα 1.200 μέτρα, θα μείνουμε έκπληκτοι από την ποικιλία της βλάστησης και τα χλοερά λιβαδοτόπια, τα αλλεπάλληλα φιορδ, τα γαλήνια νερά και τις αντανακλάσεις της τεράστιας Λίμνης του Μόρνου. Στη συνέχεια θ’ ανηφορίσουμε ξεκούραστα για 20 περίπου λεπτά, τον χωμάτινο δρόμο των 800 σχεδόν μέτρων(με υψομετρική διαφορά μόλις 100 μέτρων) ως την κορυφή του λοφίσκου του Αγίου Γεωργίου, με τα υπολείμματα της Ακρόπολης του Αρχαίου Καλλίου. Εκεί θα θαυμάσουμε και θα φωτογραφίσουμε τις μοναδικές εικόνες προς τη λίμνη και τα γύρω βουνά και στη συνέχεια θα ξεδιψάσουμε με το θεϊκό νερό της περίφημης Πηγής του Καλλίου, που ρέει με παγωμένο νερό από τα έγκατα των Βαρδουσίων.
Ολοκληρώνοντας σχεδόν τον γύρο της λίμνης θα αρχίσουμε να ανηφορίζουμε στη χαράδρα του Μόρνου ποταμού που διαχωρίζει τις αντικρινές, πανύψηλες οροσειρές της Γκιώνας και των Βαρδουσίων, που με υψόμετρο 2.508 και 2.495 μ. αντίστοιχα, αποτελούν το 5ο και 7ο υψηλότερο Ελληνικό βουνό. Μετά από λίγο θα φτάσουμε στο χωριουδάκι της Συκιάς, που είναι διάσημο, παγκοσμίως, μεταξύ ορειβατών και αναρριχητών για την συγκλονιστική όψη της μεγαλύτερης κατακόρυφης ορθοπλαγιάς  της Ευρώπης, με υψομετρική διαφορά 1.000 μέτρων. Αγναντεύοντας αυτό το φυσικό μεγαλείο θα γευματίσουμε με σπιτικές πίτες, αυγουλάκια, ντόπια κρεατικά και ένα εξαιρετικό γιδοπρόβειο τυρί, που μπορούμε και να προμηθευτούμε από το ταβερνάκι.
Η συνέχεια μας επιφυλάσσει τον θεαματικό καταρράκτη της Στρώμης, τα ελατοσκέπαστα υψίπεδα της Παύλιανης στα 1.200 μέτρα, την κατάβαση του Μπράλου και, τέλος, τις πεδινές εκτάσεις της Εθνικής Οδού Λαμίας – Θεσσαλονίκης.
Γύρω στις 20:30 με 21:00 (με τουλάχιστον άλλη μία ενδιάμεση στάση) θα φτάσουμε στην Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας ακόμη να συνέλθουμε από τον καταιγισμό των εικόνων που έχουν περάσει από τα μάτια μας, σε διάστημα μικρότερο των τριών ημερών.
 
Μη χάσετε, αγαπητοί μας φίλοι, την ευκαιρία να ζήσετε μαζί μας την ανεπανάληπτη εμπειρία γνωριμίας μιας από τις πιο ιδιαίτερες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.
 
Λόγω τριημέρου Αγίου Πνεύματος κλείστε άμεσα την συμμετοχή σας.
 
 
Περισσότερες πληροφορίες για το ευρύτερη περιοχή διαβάστε στα άρθρα του περιοδικού μας [εδώ] για την Ορεινή Φωκίδα,  [εδώ για τα Βαρδούσια, και [εδώ] για το Λιδωρίκι-Λίμνη Μόρνου. Τα άρθρα είναι διαθέσιμα χωρίς χρέωση, αποκλειστικά για εσάς και μέχρι το πέρας της εκδρομής.

Τα άρθρα είναι δημοσιευμένα στο Ελληνικό Πανόραμα στα αντίστοιχα τεύχη 63, 67 και 98, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε στην ειδική τιμή των 2€ (αντί 3€) από τα γραφεία μας.
 
Κόστος συμμετοχής

Μονόκλινο: 254€ (αναλυτικά 205€ + 49€ ΦΠΑ)
Δίκλινο: 210 € / άτομο (αναλυτικά 170€ + 40€ ΦΠΑ)

Περιλαμβάνει: 
  • Την μετάβασή μας.
  • Την διαμονή μας για 2 βράδια στο ξενοδοχείο CRYSTAL MOUNTAIN HOTEL  με πρωινό, στην Άνω Χώρα.
  • Την είσοδο στο Κάστρο και την  ξενάγησή μας στην Ναύπακτο.
  • Το κόστος συμμετοχή 10€ στον «Άθλο Κραββάρων» που συνοδεύεται και με γεύμα στην πλατεία του χωριού.
  • Την οργάνωση και εκτέλεση της εκδρομής.

Τρόποι πληρωμής:
 
Κάθε μέλος του Ομίλου κατοχυρώνει  την συμμετοχή μόνον όταν καταβάλει  το συνολικό ποσό μέχρι τις 20/5/2019, είτε στο γραφείο του ΟμίλουΘ. Σοφούλη 25(Καθημερινά 8:30 - 15:00, για άλλη ώρα κλείστε τηλεφωνικά ραντεβού στο 2310331315 ώρες γραφείου), είτε σε τραπεζικό λογαριασμό τον οποίο θα σας δώσουμε τηλεφωνικά.

Σημειώσεις:
1. Σε περίπτωση που υπάρξει ακύρωση της συμμετοχής, μέχρι 4 ημέρες προ της πραγματοποίησης της εκδρομής  επιστρέφεται το 30%. Εάν όμως αναπληρωθούν οι θέσεις επιστρέφεται το συνολικό ποσό της συμμετοχής. 
2. Αν για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. αντίξοες καιρικές συνθήκες), υπάρξει αναβολή ή ακύρωση της εκδρομής, τότε το ποσό συμμετοχής επιστρέφεται ολόκληρο ή παραμένει για να χρησιμοποιηθεί σε επόμενη εκδρομή.
3. Ο Όμιλος διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιήσει μέρος του προγράμματος, εάν και εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για την ασφαλή μετακίνηση των μελών και την καλύτερη πραγματοποίηση του.