ΤΕΥΧΟΣ 132

Φθινόπωρο 2022

ΘΕΜΑΤΑ

  • Κοράκι (Corvus corax)
  • Φράγμα Ταυρωπού και Λίμνη Πλαστήρα
  • Σταυρός Ακρωτηρίου
  • Οχυρό Λίσε
  • Λίμνη Λευκογείων
  • Η πολύχρωμη φωνή της Αθήνας
  • Δράκεια
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων
  • Τα μελισσόσπιτα της Άνδρου
  • Ακρόπολη Τσούκας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,

Φρέσκος, δροσερός, αναζωογονητικός αέρας φύσηξε στα πρόσωπα και στις καρδιές μας.
Το φθινοπωρινό αεράκι έφερε μαζί του και τις  δικές σας ευχές και έμπρακτες υποσχέσεις για την συνέχεια της συνύπαρξής μας.
Σας ευχαριστούμε έναν-έναν προσωπικά που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας. Μεγαλώσατε την οικογένεια των συνδρομητών στηρίζοντας την προσπάθειά μας.  Συνεχίζουμε λοιπόν όλοι μαζί την κοινή πορεία για νέες ανακαλύψεις και βιωματικές προσεγγίσεις της ελληνικής φύσης, ιστορίας, και πολιτισμού.
Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς τους χορηγούς μας, ιδιαίτερα την εταιρεία Raycap, που βρίσκονται στο πλευρό μας, ενισχύοντάς μας ηθικά και οικονομικά όποτε χρειαστεί
Στο φθινοπωρινό μας τεύχος η περιήγηση ξεκινά από την διάσημη Λίμνη Πλαστήρα, με σημαντικές ιστορικές αναφορές στο μεγάλο αυτό τεχνικό έργο του Φράγματος Ταυρωπού και στο όραμα του εμπνευστή του, Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα.
Μια άλλη λίμνη σχεδόν άγνωστη, η Λίμνη Λευκογείων, μια ανάσα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα,  μας κερδίζει με την ομορφιά της αλλά και τη φιλική κυκλική της  περιδιάβαση.
Εκεί κοντά στα βορειοδυτικά του νομού Δράμας, και το Οχυρό Λίσσε της Γραμμής Μεταξά. Μνήμες και συγκίνηση καθώς κατεβαίνουμε τα σκαλιά για να βρεθούμε στις διαμορφωμένες εγκαταστάσεις των γενναίων στρατιωτών του ’40.
Ένα άλλο μαρτυρικό χωριό, η Δράκεια Πηλίου, μας προσκαλεί να την γνωρίσουμε. Να περπατήσουμε στα καλντερίμια της, να ξεδιψάσουμε στις πέτρινες κρήνες της και να γνωρίσουμε  τη βιομηχανική της ιστορία θαυμάζοντας τον επιβλητικό Αλευρόμυλο-Ελαιοτριβείο του Μίχου, μνημείο Βιομηχανικής Κληρονομιάς.
Οι περιηγήσεις μας συνεχίζονται στη νησιωτική χώρα. Ο νομός Χανίων έχει την τιμητική του. Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων στην αριστοκρατική συνοικία Χαλέπα άνοιξε τις πόρτες του την άνοιξη του ’22 και  ενθουσιάζει τους επισκέπτες  με τα 4000 εντυπωσιακά του εκθέματα.
Δεκαπέντε χλμ  βορειοανατολικά της πόλης των Χανιών βρισκόμαστε στον Σταυρό. Στο διάσημο αυτό πια σημείο της κρητικής γης,  όπου ο Νίκος Καζαντζάκης τοποθέτησε τον Ζορμπά και ο Walter Lassally τον έβαλε να χορέψει συρτάκι.
Στην Άνδρο την πολύμορφη, την πολυποίκιλη, τη μοναδική, ανακαλύπτουμε τα περίφημα Μελισσόσπιτα.
Αφήσαμε για το τέλος την τέχνη του δρόμου, «GRAFFITI».  Μια πολύχρωμη φωνή  στην Αθήνα που μας παρακινεί, μας σοκάρει και  αφυπνίζει την συνείδησή μας.
Αγαπητοί αναγνώστες
Καλό φθινόπωρο.
 

Άννα Καλαϊτζή

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901