ΤΕΥΧΟΣ 131

Καλοκαίρι 2022

ΘΕΜΑΤΑ

  • Χαλκόκοτα
  • Γλώσσα Σκοπέλου
  • Κοραλλόκηποι Αιγαίου
  • Μουσείο Ακρόπολης Αθηνών
  • Αρχαία Στράτος
  • Προσηλιακή Μάνη
  • Υάμπολις και Άβαι
  • Άγναντη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Αγαπητοί φίλοι αναγνώστες,
Το καλοκαιρινό τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας έχει μια ωριμότητα μα και μια φρεσκάδα. Μια φρεσκάδα που πηγάζει όχι μόνο από τα θέματα-προορισμούς του, αλλά και από τους συγγραφείς-συντάκτες του.
Ο διαγωνισμός «Ταξιδιωτικής Αφήγησης» που δημιουργήσαμε έναν χρόνο πριν, έφερε κοντά μας πολλούς άξιους συγγραφείς και ταξιδιωτικούς συντάκτες. Με κάποιους από αυτούς ξεκινήσαμε ήδη το συναρπαστικό ταξίδι της περιήγησης και ανακάλυψης. Η νέα μας συνεργάτιδα εκπαιδευτικός-συγγραφέας Αντιγόνη Σδρόλια,  μέσα από τα παιδικά αλλά και σύγχρονα βιώματά της, μας γνωρίζει τη Γλώσσα Σκοπέλου, το «ψηλό χωριό» όπως το ονομάζουν και τα πέριξ της. Ο Γιάννης Πολυβώτης, πολιτικός μηχανικός-συγγραφέας, μας παρουσιάζει το Μουσείο της Ακρόπολης ως σκηνοθεσία μιας αρχιτεκτονημένης εμπειρίας.
Ο Δημήτρης Πουρσανίδης, βιολόγος θαλάσσης, καταδύεται στους μαγικούς κοραλλόκηπους του Αιγαίου, τους οποίους και μας αποκαλύπτει. Ο Γιώργος Σταμάτης, αρχαιολόγος, μας μεταφέρει στον 4ο αι. π.Χ. στην περίοδο ακμής της Αρχαίας Στράτου, της μεγίστης πόλης των Ακαρνάνων.  Και κοντά σε όλους τους νέους συνεργάτες, ο στενός φίλος-περιηγητής Κυριάκος Παπαγεωργίου που με την αστείρευτη θέληση για γνώση και δράση μας παρουσιάζει την Προσηλιακή Μάνη αλλά και τις δύο σημαντικές αρχαίες πόλεις της Βοιωτίας, Υάμπολις και Άβαι, οι οποίες τιμούσαν με ένα κοινό Ιερό τον Απόλλωνα και την Άρτεμη – ένα από τα σημαντικότερα Ιερά της αρχαίας Ελλάδας, αντάξιο των Δελφών.
Άφησα στο τέλος τον ακούραστο φίλο συνεργάτη Νάσο Ναλμπάντη που η αγάπη του για τη φύση και ειδικά για τα πουλιά του δίνει τη δύναμη και την υπομονή να μας χαρίζει σε κάθε τεύχος μοναδικές εικόνες από τους φτερωτούς συγκατοίκους μας.
Αγαπητοί αναγνώστες,
Απελευθερωμένοι πια από τους περισσότερους περιορισμούς που μας επέβαλε η πανδημία, οι συνεργάτες μου και εγώ σας ευχόμαστε πολλές και πρωτόγνωρες ταξιδιωτικές εμπειρίες, και ένα ξέγνοιαστο Ελληνικό Καλοκαίρι.
 
Άννα Καλαϊτζή

Άννα Καλαϊτζή

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901