ΤΕΥΧΟΣ 125

Χειμώνας 2020

ΘΕΜΑΤΑ

  • Καρυές Λακωνίας
  • Γορίτσα
  • Βορράς
  • Kάστρο Μενδενίτσας
  • Γεώτοπος Μαρώνειας
  • Αη Βασίλης Εύβοιας
  • Αργυροπελεκάνος

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Το βαλς του Αργυροπελεκάνου

Αγαπητοί μου φίλοι

Υπήρχαν αρκετά αξιόλογα θέματα για να κοσμήσουν το εξώφυλλο αυτού του τεύχους. Θέματα από το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και τους σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Επιλέξαμε, ωστόσο, μια λεπτεπίλεπτη, ολοζώντανη παρουσία, που ισορρόπησε για μια μόλις στιγμή πάνω  από το υδάτινο ενδιαίτημά της. Και μας χάρισε το σπάνιο αυτό χορευτικό μοντέλο που κατάφερε -ποιος ξέρει μετά από πόσες προσπάθειες –να αιχμαλωτίσει ο φωτογράφος μας Νάσος Ναλμπάντης.
Πολύ σημαντικά άρθρα φιλοξενούνται στις σελίδες του περιοδικού, που ίσως μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε  λιγάκι από την πραγματικότητα που μας ταλανίζει. Θα γνωρίσουμε δύο σπουδαίους –και όχι  ιδιαίτερα  γνωστούς– αρχαιολογικούς χώρους, στην Μενδενίτσα Φθιώτιδας και στην Γορίτσα Βόλου , θ’ ανακαλύψουμε την γεμάτη εκπλήξεις χερσόνησο του Αγίου Βασιλείου στην Βόρεια Εύβοια, θα μείνουμε έκπληκτοι από το φυσικό περιβάλλον και τη φιλοξενία των ανθρώπων στις Καρυές Λακωνίας. Ένας άλλος τόπος που δεν προϊδεάζει για τη μοναδικότητά του είναι ο γεώτοπος που περιβάλλει την περιοχή της Αρχαίας Μαρώνειας στη Θράκη.  Εδώ έχει ανακαλυφθεί η παρουσία του εξαιρετικά σπάνιου στην Ελλάδα –αλλά και παγκοσμίως- μετάλλου Ρήνιο, καθώς επίσης αρχαία μεταλλεία χαλκού και γρανιτικοί όγκοι με σφαιροειδείς  γεωμορφές, που δημιουργούν έναν γεώτοπο μοναδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος.
Τις σελίδες του περιοδικού συμπληρώνει ακόμη ένα άρθρο. Δεν προέρχεται από την Ελλάδα αλλά από την μακρινή χειμωνιάτικη Νορβηγία. Που με το εξωπραγματικό και τόσο παράξενο για μας Βόρειο Σέλας , μας χαρίζει εικόνες εξωτικές, αλλά και προβληματισμούς για το κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ελπίζουμε να σας δημιουργήσαμε μια αίσθηση αισιοδοξίας που τόσο την χρειαζόμαστε.

Από τους Συνεργάτες μου και μένα
Καλά Χριστούγεννα.

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901