ΤΕΥΧΟΣ 98

Μάρτιος 2014

ΘΕΜΑΤΑ

  • Υγρότοποι Κοτυχίου - Στροφιλιάς
  • Λίμνη Μόρνου
  • Κάστρο Χλεμούτσι
  • Δεσφίνα
  • Αρχαία Αιανή

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ;

Αγαπητοί μου φίλοι,

Ο τίτλος του ρεπορτάζ ήταν ελκυστικός : "Ολική επαναφορά στον τουρισμό" * Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι λεπτομέρειες που τεκμηρίωναν την αισιοδοξία του τίτλου : "Πρωτοφανείς οι ανοδικές τάσεις της γερμανικής αγοράς με εκτιμήσεις για 2,7 εκατ. αφίξεις , έναντι 2,3 εκατομμυρίων το 2013. Αν ο αριθμός αγγίξει τα 2,7 εκατομμύρια, θα είναι ρεκόρ όλων των εποχών για τη γερμανική αγορά".  Αλλού το ρεπορτάζ αναφέρει, ότι "η αύξηση στις κρατήσεις κυμαίνεται από 10% ως και 20% και σε ορισμένους tour operators το ξεπερνά".

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που επηρεάζουν θετικά τις προβλέψεις και εκτιμήσεις, κατά το 2014, για τον ελληνικό τουρισμό; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, "βασικοί λόγοι της θετικής στροφής της μεγαλύτερης τουριστικής αγοράς (της γερμανικής) για τον ελληνικό τουρισμό είναι η βελτίωση της εικόνας της χώρας, το "value for money", αλλά κα μια νέα γενιά ποιοτικών και διαφοροποιημένων προϊόντων... Καθοριστικής σημασίας είναι επίσης η ποιοτική σταθερότητα".

Η ίδια αισιοδοξία επικρατεί και στο υπόλοιπο ρεπορτάζ, που συνοψίζει το θετικό κλίμα που επικράτησε για την Ελλάδα καθ' όλη τη διάρκεια της εφετινής Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού στο Βερολίνο. Επισημαίνεται μάλιστα, ότι απώτερος στόχος είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου στους οκτώ με εννέα μήνες, με ενίσχυση των άκρων, δηλαδή του Απριλίου και Νοεμβρίου.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Συμφωνώ με τις παραπάνω διαπιστώσεις, εγώ όμως θα υπερακόντιζα σε αισιοδοξία το ρεπορτάζ. Γιατί, απλούστατα, είμαι βαθειά πεπεισμένος ότι η τουριστική περίοδος της Ελλάδας συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις και τα εχέγγυα πότε να διαρκεί δώδεκα μήνες το χρόνο. Και για να μην θεωρηθεί η τοποθέτησή μου αυτή υπερβολική, προτείνω να συγκρίνουμε τις χειμερινές κλιματολογικές συνθήκες στην υπόλοιπη Ευρώπη κα στην Ελλάδα. Οι πρόσφατες των πολυήμερων βιβλικών καταστροφών στις ευρωπαϊκές χώρες θα μας πείσουν για τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία η φύση έχει προικίσει την Ελλάδα.

Φέρνω στο νου τις δικές μας περιηγήσεις σ' όλη την φετινή χειμερινή περίοδο, που - τουριστικά - θεωρείται νεκρή. Θυμάμαι την ανεπανάληπτη εμπειρία της παρατήρησης χιλιάδων πουλιών στις Λιμνοθάλασσες της Θράκης, τα μονοπάτια με τα εκπληκτικά χρώματα του φθινοπώρου στο Στρατονικό και στην Παύλιανη, τις μοναδικές εικόνες στην Μονεμβασιά και στο Γεράκι. Μα και στο τεύχος που κρατάτε υπάρχουν υπέροχες χειμωνιάτικες εικόνες από τις Αρχαιότητες της Αιανής, την τεχνητή Λίμνη του Μόρνου, τους συγκλονιστικούς υγροτόπους του Κοτυχίου και Στροφυλιάς. Αλήθεια, τι παραπάνω θα μπορούσε να γοητέψει έναν αυθεντικό ευρωπαίο ταξιδευτή; Το μόνο που χρειαζόμαστε ακόμη είναι οι κατάλληλες υποδομές και η σωστή προβολή. Η επιτυχία θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο. Μακάρι οι ιθύνοντες να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Οι συνεργάτες μου κι εγώ σας ευχόμαστε ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.

* ΤΟ ΒΗΜΑ Ανάπτυξη, 9.3.2014

 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901