ΤΕΥΧΟΣ 5

Απρίλιος 1997 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΘΕΜΑΤΑ

  • Αρκαδία
  • Ο κόσμος των απολιθωμάτων
  • Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης
  • Kρύπτη Αγίου Δημητρίου
  • Δωδεκάνησα, 50 χρόνια από την ενσωμάτωση
  • Πάρος

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΚΔΟΤΗ

Στην αρχή δεν το πιστεύω, μοιάζει απίθανο. Χαμηλώνω την μουσική και εντείνω την προσοχή μου.
Δεν κάνω λάθος, είναι αηδόνι ! Αόρατο μέσα στις πυκνές φυλλωσιές κάποιων δέντρων πίσω απ' το γραφείο μου, στέλνει νότες θεϊκές. Σχεδόν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης !
Δεν ξέρω ποια έμπνευση αγαθή το ώθησε να μετοικήσει στην πόλη. Κι ούτε ξέρω για πόσα λεπτά ακόμα θα χαϊδεύει τ' αυτιά μου. Το βέβαιο είναι, πως η χαρά μου για το απρόσμενο άκουσμα αυτής της αιθέριας ύπαρξης, δεν περιγράφεται.
Η "Πρώτη σελίδα" είναι η "τελευταία πινελιά" στον πίνακα πριν την ανάρτηση. Αφήνω για άλλη μια φορά τα μάτια μου να αγκαλιάσουν όλο αυτό το υλικό, όλες αυτές τις εικόνες των τεσσάρων τελευταίων μηνών με τοπία, διαδρομές, μνημεία, νέες γνώσεις, νέους καταπληκτικούς ανθρώπους και συνεργάτες. Κοιτάζω το εξώφυλλο του περιοδικού, το αριστούργημα αυτό το δημιούργησε η φύση, εκατομμύρια χρόνια πριν, μέσα στην Ελληνική γη. Ας είναι καλά ο φίλος μου ο Βασίλης, που μου αποκάλυψε τον θαυμαστό κόσμο των απολιθωμάτων, καθώς και ο Βασίλης Τσελεπίδης, για τη άρτια επιστημονική κάλυψη του θέματος.
Ο Κώστας ο Κογιόπουλος, Δωδεκανήσιος ο ίδιος, μιλούσε με τέτοιο πάθος για τα Δωδεκάνησα και την φετινή 50ή επέτειο  της ενσωμάτωσής τους στην Ελλάδα, που δεν είχαμε άλλη επιλογή. Τα Δωδεκάνησα είχαν ήδη μπει στην καρδιά μας και στην ύλη του περιοδικού. Άλλωστε οι μοναδικής ομορφιάς και συλλεκτικής αξίας φωτογραφίες του έπρεπε με κάθε τρόπο, να φτάσουν και στα δικά σας μάτια.
Η Θηρεσία Κοντογιάννη λατρεύει την πατρίδα της, πείθει και τον πιο δύσπιστο, ότι η Αρκαδία είναι η ομορφότερη γωνιά του κόσμου. Μόνον αυτή θα μπορούσε να γράψει για τον τόπο της. Ξεκινήσαμε λοιπόν μαζί της, την περιπλάνησή μας σ΄αυτή την Αρκαδική γη, που με κάθε λεπτομέρεια περιέγραψε ο περιηγητής Παυσανίας στα Αρκαδικά του, 18 αιώνες πριν.
Το Δάσος της Θεσσαλονίκης, το θρυλικό Σέιχ Σου είναι ευρύτερα γνωστό στους περισσότερους Έλληνες. Πιστεύουμε όμως, πως είναι η πρώτη φορά, που γίνεται μια ολοκληρωμένη προσπάθεια παρουσίασής του, χάρη στα επιστημονικά κείμενα του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και στο άρθρο του καθηγητή κ. Γιώργου Θ. Τσουμή που ευγενώς μας παραχώρησε.
Ενώ ο Ναός του Αγ. Δημητρίου είναι πασίγνωστος σ' όλη την Ελλάδα, η Κρύπτη που βρίσκεται στα έγκατά του - τόπος μαρτυρικού θανάτου του Αγίου - είναι λιγότερο γνωστή. Την ξενάγηση μας σ' αυτόν τον ιερό χώρο ανέλαβε ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Χ. Τασσιάς, μ΄ένα γλαφυρό ευσεβές κείμενο.
Σαν τελευταίο θέμα αυτού του τεύχους κράτησα την Πάρο. Πρόθεσή μου δεν ήταν να δημιουργήσω άλλον έναν τουριστικό οδηγό γι' αυτό το φημισμένο νησί. Αντίθετα περιγράφω προσωπικά μου βιώματα, ένα οδοιπορικό μέσα από τις φωτογραφίες του φίλου μου Πέτρου  απ' αυτό το νησί, που έμελλε να γίνει το τελευταίο του αραξοβόλι. Σαν ελάχιστο δείγμα της πολύχρονης και αδιατάρακτης φιλίας μας, του αφιερώνω αυτό το θέμα ολοκληρωτικά.
Θα 'θελα οπωσδήποτε να ευχαριστήσω τον Νομάρχη Αρκαδίας κ. Π. Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αθηνών κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον Δήμαρχο Στεμνίτσας κ. Γ. Μπαρούτσα και τον Δασάρχη Θεσσαλονίκης κ. Θ. Θεοδωρούδη, για τους χαιρετισμούς που απεύθυναν στην έκδοσή μας.
Επίσης κάθε επιχείρηση, που επέλεξε τις σελίδες μας για την προβολή της.
Τέλος εσάς, αγαπητοί αναγνώστες, τόσο για τις κολακευτικές επιστολές και την τηλεφωνική αγάπη σας, όσο και για την συγκινητική σας ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας, να εγγραφείτε συνδρομητές στο περιοδικό μας.
 
 

Θεόφιλος Μπασγιουράκης

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901