89

Σεπτέμβριος 2012

σελ 126-153

Όρος Κόζιακας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ένας μακρόστενος ορεινός όγκος που αποτελεί τμήμα του οροσυμπλέγματος της Νότιας Πίνδου, διασχίζει από Β προς Ν το κεντρικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Η εντυπωσιακή κορυφογραμμή, καθώς χαμηλώνει προς τον νότο, διακόπτεται απότομα από το φαράγγι του Πορταϊκού ποταμού, στο ύψος της Πύλης. Είναι η οροσειρά του Κερκέτιου όρους, που είναι γνωστότερη με την ονομασία Κόζιακας. Η ανάβαση στην κορυφή Χαζτηπέτρος ή Αστραπή, στα 1.900μ. γίνεται με μονοπάτι που, για τρεισήμισι περίπου ώρες διασχίζει υπέροχα δάση ελάτων, ενώ σε κάποια σημεία, προς τα ψηλώματα, χάνει τον ήπιο χαρακτήρα του και μεταβάλλεται σε ανηφορικό και κακοτράχαλο. Μας αποζημιώνει όμως η ικανοποίηση της ανάβασης και η εξαιρετική θέα από το ύψος της κορυφής.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Υψίπεδο Λάκκας Ορνοφωλιάς, με πέτρινο καταφύγιο του Ε.Μ.Ο. Τρικάλων
Ορειβασία στην κορυφή Χατζηπέτρος ή Αστραπή 1900μ.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή

Πόσες ώρες είναι μπαμπά ως την κορυφή;

Δεν ξέρω ακριβώς. Με τις στάσεις, πάντως, δεν θα μας φτάσουν 3 ώρες.

Τόσο πολλές; Με ανήφορο και ζέστη;

- Σε κορυφή βουνού θ' ανεβούμε Αθηνά, στα 1900 μέτρα. Δεν πάμε βόλτα στην παραλία του Λευκού Πύργου.

Παύει τις ερωτήσεις η Αθηνά, δείχνει -έστω και απρόθυμα- να αποδέχεται τη μοίρα της. Μπορώ να καταλάβω τις αντιρρήσεις του 9χρονου παιδιού. Η ανάβαση στην καρδιά του Ιούλη, με θερμοκρασίες στα όρια του καύσωνα, είναι κατά την κρίση της σκέτος παραλογισμός. Θα προτιμούσε να παίζει με τις φίλες της ή να κολυμπάει σε θάλασσες δροσερές. Το ίδιο, βέβαια, κι εμείς. Το καλοκαίρι, ωστόσο, εκτός από τις θάλασσες ενδείκνυται και για βουνά. Ένα από αυτά, ιδιαίτερα όμορφο και βατό, είναι και ο Κόζιακας, στην ορεινή χώρα των Τρικάλων. Είναι μια περιοχή με έξοχο φυσικό περιβάλλον και μέσο υψόμετρο πάνω από 1.000 μέτρα, που μετριάζει σημαντικά την πνιγηρή ζέστη του κάμπου.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T65 / Δραστηριότητες / Τρίκαλα /

Τρούφες

Τρούφες
Αθέατη μέσα στο έδαφος και δυσεύρετη, άγρια ή καλλιεργημένη, η τρούφα αποτελεί ένα συμπλήρωμα εδεσμάτων με μοναδικό άρωμα, γεύση αλλά και τιμή.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T85 / Παράδοση / Τρίκαλα /

O Μύλος των Ξωτικών

O Μύλος των Ξωτικών
Η πόλη των Τρικάλων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία αισιοδοξίας και χαράς, μετατρέποντας για 30 μέρες τον ιστορικό Μύλο Ματσοπούλου σε ονειρεμένο Μύλο των Ξωτικών.
T86 / Μνημεία / Τρίκαλα /

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πόλη ανθρώπινη και ωραία η πατρίδα του Τσιτσάνη. Με ποτάμι διάφανο, πολλά ποδήλατα και ατμόσφαιρα καθαρή. Με κάστρο και παλιά πόλη, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίρετο φαγητό, είναι ένας προορισμός πολύ επιθυμητός.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Τρίκαλα /

Αχελώος

Αχελώος

Μ’ ένα συναρπαστικό και ποικιλόμορφο οδοιπορικό, που κράτησε 20 χρόνια, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου συνοψίζει τις εμπειρίες και εντυπώσεις του για τον μεγάλο Αχελώο, το σημαντικότερο αλλά και πιο θεαματικό ποτάμι της Ελλάδας.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα

Αξία Άρθρου: 1 €