129

Χειμώνας 2022

116-131

Οψιδιανός

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ο οψιδιανός, γέννημα της καυτής λάβας, είναι η μαύρη πέτρα που «έγραψε Ιστορία» κατά τη Λίθινη Εποχή. Ο άνθρωπος χρησιμοποίησε αρχικά τον οψιδιανό για την επιβίωσή του, κάτω από τις αντίξοες συνθήκες ενός εχθρικού τότε περιβάλλοντος. Κατασκεύασε από αυτόν εργαλεία για τη διάτρηση και σύνθλιψη σκληρών αντικειμένων, μαχαίρια και λεπίδες για τεμαχισμό τροφής και δέρματος, αιχμηρές απολήξεις ακοντίων και βελών για το κυνήγι
άγριων ζώων. Πρωταγωνιστής ειδικά στη Νεολιθική Εποχή ήταν ο οψιδιανός της Μήλου,που, χάρη στην καλή ποιότητα και στην κατασκευαστική τελειότητα των εργαλείων, ταξίδεψε διά θαλάσσης σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο. Η ναυσιπλοΐα και η εμπορία του οψιδιανού αποτέλεσαν τα πρώτα βήματα του ανθρώπου προς τον πολιτισμό.

Κείμενο: Ελευθερία Δήμου-Χωνιανάκη

Φωτογραφίες: Πέτρος Χωνιανάκης

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Δραστηριότητες /

Αποστολή στο Τατζικιστάν

Αποστολή στο Τατζικιστάν
Για μία ακόμη φορά ξεκινώ για μία ορειβατική αποστολή, με τα δύο πιστά μου σακίδια, το διαβατήριο και το εισιτήριο, με ανοιχτή επιστροφή.  Προορισμός, μία απάτη την κορυφή στην Κεντρική Ασία, στο Τατζικιστάν.
T6 / Φυσικό περιβάλλον /

Τα αστέρια του βυθού

Τα αστέρια του βυθού
Το μεγαλείο του βυθού δύσκολα περιγράφεται με λέξεις.
T7 / Φυσικό περιβάλλον /

Παταγονία. Lago Argentino

Παταγονία. Lago Argentino
Σ'αυτό το άρθρο η Σου Παπαδάκου μας περιγράφει την εμπειρία της από το LAGO ARGENTINO  της Παταγονίας, της χώρας των αιώνιων πάγων. Ας την απολαύσουμε.
T8 / Παράδοση /

Άγιοι Τόποι

Άγιοι Τόποι
Εγκαταλείπουμε για λίγο τα όρια της Ελλάδας και, με την πένα του συγγραφέα Κωνσταντίνου Καρακάση, ταξιδεύουμε νοερά στους Αγίους Τόπους. 
T9 / Φυσικό περιβάλλον /

Ο θαυμαστός μικρόκοσμος

Ο θαυμαστός μικρόκοσμος
Οι φωτογράφοι του περιοδικού αιχμαλωτίζουν με τον φωτογραφικό τους φακό αυθεντικές στιγμές της φύσης, λεπτομέρειες του φυτικού και ζωικού μικρόκοσμου.
T14 / Φυσικό περιβάλλον /

Μέδουσες και Πολύποδες

Μέδουσες και Πολύποδες
Τόσο γνωστές και ... αντιπαθείς, οι μέδουσες είναι από τους πιο παράξενους οργανισμούς των θαλασσών.
T15 /

Έκλειψη Ηλίου και Έκλειψη Σελήνης

Έκλειψη  Ηλίου και  Έκλειψη Σελήνης
Ένα ασυνήθιστο οδοιπορικό στα μυστικά των συναρπαστικών αυτών φαινομένων.
T17 / Περιήγηση /

Κύπρος- Από το Τρόοδος στον Ακάμα

Κύπρος- Από το Τρόοδος στον Ακάμα
Στις ανατολικές εσχατιές του Ελληνισμού χτυπάει η καρδιά της Κύπρου, με τη μεγάλη ιστορία, το έξοχο φυσικό κάλλος και τη φιλοξενία των ανθρώπων της.
T21 / Περιήγηση /

Κάμπος Χίου

Κάμπος Χίου
Απέραντα περιβόλια εσπεριδοειδών συνυπάρχουν με παλιά αρχοντικά, σ' έναν σπάνιο συνδυασμό φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, μοναδικού σ' όλη την Ελλάδα.
T23 / Παράδοση /

Ελληνικό Νόμισμα

Ελληνικό Νόμισμα
Ένα συναρπαστικό χρονικό της ιστορίας των Ελληνικών νομισμάτων, από τα πρώτα της αρχαιότητας ως το ΕΥΡΩ των ημερών μας. 
T26 / Περιήγηση /

Το Ελληνικό Orient Express

Το Ελληνικό Orient Express
Ένα συναρπαστικό οδοιπορικό με εικόνες και συναισθήματα πάνω στις ράγες του “Ελληνικού” ORIENT EXPRESS από την πολύβουη Αθήνα ως το μακρινό Ορμένιο.
T26 / Φυσικό περιβάλλον /

Παγωμένες Λίμνες Βορείου Ελλάδος

Παγωμένες Λίμνες Βορείου Ελλάδος
Παγωμένες απ' άκρη σ' άκρη, οχτώ λίμνες της Βόρειας Ελλάδας μας ελκύουν και μας χαρίζουν εικόνες μοναδικές και εμπειρίες πρωτόγνωρες.
T27 / Παράδοση /

Καλαθοπλεκτική

Καλαθοπλεκτική
Έχοντας τις ρίζες της στην αρχαιότητα και με ελάχιστες αλλαγές από τότε, η καλαθοπλεκτική τέχνη συνεχίζει να δημιουργεί μικρά αριστουργήματα.
T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T36 / Περιήγηση /

Αλεξάνδρεια, Α' μέρος

Αλεξάνδρεια, Α' μέρος
Το πρώτο μέρος ενός συναρπαστικού οδοιπορικού στην αρχαία και σύγχρονη Αλεξάνδρεια, μια από τις σημαντικότερες κοιτίδες του πολιτισμού και Ελληνισμού.
T37 / Περιήγηση /

Αλεξάνδρεια, Β' μέρος

Αλεξάνδρεια, Β' μέρος
Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του ρομαντικού οδοιπορικού στην μέγιστη και πιο ένδοξη πόλη που έχτισε ο μεγάλος στρατηλάτης.
T50 / Παράδοση /

Ντόπιοι σπόροι και αυτόχθονες ράτσες ζώων

Ντόπιοι σπόροι και αυτόχθονες ράτσες ζώων
Σιτάρι «καμούτ», «Καμπλουτσάς» και «Μαυραγάνι». Μονόκοκκο, σαν κι αυτό που βρέθηκε να καλλιεργείται εδώ και 8000 π.Χ. στην περιοχή των Γρεβενών. Φασόλια «Χάρμας» και φασόλια «Ζαργάνες» και «παππούδες». Χαρακτηρισμοί και λέξεις άγνωστες σχεδόν σήμερα, «τοπωνύμια» προϊόντων και φυτών πούρχονται από το παρελθόν, κάποιες από τα μεγάλα βάθη του.
T56 / Παράδοση /

Οι καμπάνες στην Ορθοδοξία

Οι καμπάνες στην Ορθοδοξία
Μια συνοπτική επισκόπηση της ιστορικής πορείας και της σημασίας που έχουν οι καμπάνες και τα υπόλοιπα εκκλησιαστικά όργανα για την Ορθοδοξία και τους πιστούς της.
T57 / Παράδοση /

Σινιά, τα άνθη του χαλκού

Σινιά, τα άνθη του χαλκού
Σ’ αυτά τα υπέροχα σκεύη, που εκτίθενται στο Λαογραφικό – Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας, σφυρηλατήθηκε για αιώνες η θαυμαστή τέχνη των χαλκουργών στην Ανατολή, στα Βαλκάνια και στην θρυλική συνοικία Χαλκέων της Θεσσαλονίκης.
T59 / Φυσικό περιβάλλον /

Ο πολύχρωμος κόσμος των Σκαθαριών

Ο πολύχρωμος κόσμος των Σκαθαριών
Θαυμαστός στην ομορφιά του, απρόσμενος στους εκρηκτικούς αριθμούς των ειδών του, ο κόσμος των σκαθαριών παρουσιάζεται συνοπτικά και φωτογραφίζεται μοναδικά από τον Γιώργο Αβαγιανό. 
T59 / Φυσικό περιβάλλον /

Νερό

Νερό
Κοντά του αναπτύχθηκαν όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί, υμνήθηκε απ' όλους τους αρχαίους φιλοσόφους. Είναι το νερό, πολύτιμο όσο ποτέ, που τόσο αλόγιστα σπαταλάμε και ρυπαίνουμε.
T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Σπειρουλίνα

Σπειρουλίνα
Αιώνες πριν χρησιμοποιείτο ως τροφή στο Μεξικό από τους Αζτέκους. Είναι η περίφημη Σπειρουλίνα, το κυανοπράσινο μικροφύκος με τις τόσες θαυμαστές ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό του ανθρώπου.
T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T62 / Φυσικό περιβάλλον /

Κλιματικές αλλαγές

Κλιματικές αλλαγές
Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και τα σκληρά χτυπήματα της φύσης, οι "μεγάλοι" της γης κωφεύουν και οδηγούν τον πλανήτη σε μεγάλες κλιματικές περιπέτειες.
T63 / Φυσικό περιβάλλον /

Ορχιδέες Κρήτης

Ορχιδέες Κρήτης
Ένας μικρόκοσμος αθέατος στα μάτια των μη εξοικειωμένων παρατηρητών αλλά τόσο συναρπαστικός στους μανιώδεις ερευνητές, Έλληνες και ξένους.
T63 / Φυσικό περιβάλλον /

Bιολογικά προϊόντα. Μια δοκιμή δεν βλάπτει

Bιολογικά προϊόντα. Μια δοκιμή δεν βλάπτει
Μετά την τεράστια επιβάρυνση της γης τις τελευταίες δεκαετίες τα βιολογικά προϊόντα είναι το τελευταίο σημείο αντίστασης του ανθρώπου
T64 / Φυσικό περιβάλλον /

Φυτοφάρμακα στο πιάτο μας

Φυτοφάρμακα στο πιάτο μας
Κηπευτικά  και φρούτα, πανέμορφα και δελεαστικά στην όψη, στο χρώμα και στο σχήμα παρελαύνουν καθημερινά από το πιάτο και τον οργανισμό μας. Είναι όμως τόσο αθώα όσο φαίνονται ; 
T65 / Φυσικό περιβάλλον /

Να διατηρήσουμε την βιολογική ποικιλομορφία

Να διατηρήσουμε την βιολογική ποικιλομορφία
Να διατηρήσουμε την βιολογική ποικιλομορφία, να διεκδικήσουμε τις παλιές γευστικές απολαύσεις και την παράδοση. Είναι επιτακτική ανάγκη για την βελτίωση της ζωής μας.
T66 / Φυσικό περιβάλλον /

Για μια σταγόνα νερό

Για μια σταγόνα νερό
Η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και η αλόγιστη σπατάλη θα έχουν δραματικές επιπτώσεις στις διαθέσιμες ποσότητες πόσιμου νερού.
T74 / Περιήγηση /

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά
Δράγανο, μικρός ημιορεινός οικισμός στα δυτικά της Λευκάδας, με παραδοσιακά σπίτια, ωραίο φυσικό περιβάλλον και άμεση πρόσβαση στις διάσημες ακτές Πόρτο Κατσίκι, Γιαλό και Εγκρεμνούς.
 
T76 / Φυσικό περιβάλλον /

Oι πεταλούδες της Ελλάδας

Oι πεταλούδες της Ελλάδας
1765 έγχρωμες φωτογραφίες κοσμούν τις σελίδες του βιβλίου, απεικονίζοντας με τρόπο μοναδικό τις 235 πεταλούδες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα...
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Σύγχρονες Αλυκές

Σύγχρονες Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T96 / Δραστηριότητες /

Σπάρταθλον

Σπάρταθλον
1982.  Ο Άγγλος Σμήναρχος John Foden  τρέχει, στα χνάρια του Φειδιπίδη, τα 246χλμ. ανάμεσα στην Αθήνα και την Σπάρτη. Έκτοτε το Σπάρταθλο, συγκεντρώνει, κάθε χρόνο, τους κορυφαίους παγκόσμιους δρομείς.
T103 / Παράδοση /

Παραδοσιακές φορεσιές

Παραδοσιακές φορεσιές
Διεθνώς αναγνωρισμένη φωτογράφος Μόδας, η Καλλιόπη ξάφνιασε δημιουργώντας πριν από περίπου μια δεκαετία ένα υπέροχο Λεύκωμα αφιερωμένο στην Ελληνική Παράδοση. Ανατρέχουμε σε αυτή τη συλλεκτική έκδοση και καλωσορίζουμε το νέο της βιβλίο το οποίο επίσης έχει ως έμπνευσή του την Ελλάδα.

 
T103 / Παράδοση /

Souvenir. Το ελληνικό ενθύμιο ξαναγεννιέται

Souvenir. Το ελληνικό ενθύμιο ξαναγεννιέται
Το πέρασμα από το kitch στο νέο Ελληνικό σουβενίρ δεν έγινε εν μια νυκτί ούτε χωρίς «πόνο». Το σίγουρο είναι ότι τα Ελληνικά ενθύμια κερδίζουν το δικό τους χώρο στην αγορά και στις καρδιές των αγοραστών. Ξένων, Ελλήνων και ομογενών.
T105 / Παράδοση /

Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Ορφεία Αρμονία

Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Ορφεία Αρμονία
«Η μουσική δεν είναι τίποτα άλλο από την εντονότερη απόλαυση της ποίησης και έχει σαν έργο να εξεγείρει στη ψυχή του ακροατή το αίσθημα και τις ιδέες»  Αριστοτέλης, Περί Ποιητικής.
T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T110 / Παράδοση /

Τα προδομένα καΐκια

Τα προδομένα καΐκια
"Είναι κρίμα να βλέπουμε στο μέλλον τα καΐκια μόνο σε φωτογραφίες..."
Ρόμπερτ Μακέϊμπ, Αμερικανός φωτογράφος
T111 / Μνημεία /

Aνακατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Aνακατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων
Με αστείρευτη υπομονή και επιμονή, μεθοδικότητα αλλά και πιστή τήρηση κατασκευαστικών μεθόδων των αρχαίων χρόνων, ο ερευνητής Α. Βούλγαρης και η ομάδα του καταφέρνουν να ανακατασκευάσουν και να θέσουν σε λειτουργία τον θρυλικό Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T116 / Μνημεία /

Αρχαίες Φρυκτωρίες

Αρχαίες Φρυκτωρίες
Μετά από ενδελεχή έρευνα και μελέτη των αρχαίων πηγών, καθώς και επιτόπιες αναζητήσεις πολλών ετών σε κορυφές βουνών, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας παρουσιάζει, για πρώτη φορά, το περίφημο δίκτυο των αρχαίων φρυκτωριών.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια

Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Τα θαλασσινά λιβάδια
Η Ποσειδωνία είναι ένα φυτό που σχηματίζει εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια λίγο βαθύτερα από την επιφάνεια της θάλασσας εως και τα 40 μέτρα βάθος, εκεί που φτάνει ικανοποιητική ποσότητα ηλιακού φωτός που επιτρέπει στο θαλάσσιο φυτό να φωτοσυνθέσει.
T120 / Παράδοση /

Tα μέταλλα και εμείς

Tα μέταλλα και εμείς
Από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, τα ορυκτά, τα πετρώματα και τα μέταλλα αποτελούν τις απαραίτητες και αναντικατάστατες πρώτες ύλες, τόσο για την επιβίωση όσο και για την συνολική τεχνογνωσία και πολιτισμική εξέλιξη του ανθρώπου.
T120 / Φυσικό περιβάλλον /

Χρυσαετός

Χρυσαετός
Πώς να ξεκινήσεις ένα άρθρο για ένα βασιλιά; Πώς να διαλέξεις τις λέξεις και τι να γράψεις; Όμως ποια η αξία ενός άρθρου χωρίς τις ανάλογες σε ύφος και ομορφιά φωτογραφίες; Πώς να καταφέρεις να φωτογραφίσεις τον πραγματικά άγριο και σπάνιο για τη χώρα μας αετό;
T121 / Φυσικό περιβάλλον /

Χουχουριστής, Strix aluco

Χουχουριστής, Strix aluco
Γιατί να γράψεις για ένα τόσο κοινό είδος, εφόσον υπάρχουν τόσα σπάνια και ιδιαίτερα είδη; Όταν συναντάς αυτό το σχετικά πολυπληθές νυκτόβιο είδος, εντυπωσιάζεσαι και πραγματικά μαγνητίζεσαι από το σκοτεινό και μαύρο βλέμμα του. 
T122 / Παράδοση /

Kalasha Επιβίωση στα όρια

Kalasha Επιβίωση στα όρια
Παρακινημένος από την πρόσκληση της «Κοινοτοπίας», οργάνωσης Πατρινών Πολιτών, ευαισθητοποιημένων σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρωπισμού, ο δερματολόγος γιατρός Κυριάκος Οικονομίδης συμμετέχει και περιγράφει την αποστολή στο ΒΔ Πακιστάν στην μικρή αλλά τόσο σημαντική πολιτιστικά και ιστορικά, φυλή των Καλασά.
T123 / Φυσικό περιβάλλον /

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture

Όρνιο, Cyps Fulvus, Griffon Vulture
Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που ζει και στον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα το Όρνιο είναι γνωστό με τις ονομασίες Αλατζάς στην Κω, Γιούπας στην Κύπρο, Γυμνοκέφαλο στην Κεφαλλονιά, Ερυθρόγυπας, Ζαγανό ή Ζάγανος, Σκάρα και Καναβός στην Κρήτη, Κοκκινόγυπας, Κόκκινο Όρνιο και Σκανίτης στις Κυκλάδες, Καρτάλι στην Θράκη.
T124 / Φυσικό περιβάλλον /

Υποβρύχιος κόσμος

Υποβρύχιος κόσμος
Η θάλασσα, όταν κάνει το μαγικό της ξόρκι, σε κρατάει για πάντα αιχμάλωτο στα θαυμαστά της δίχτυα, είχε πει ο Κουστώ και μόνο να τον επιβεβαιώσω μπορώ. Από τότε είχα την τύχη να απίστευτες εικόνες στους βυθούς της γη.
T124 / Παράδοση /

Σπάνιες Γαίες

Σπάνιες Γαίες
Άγνωστες στο ευρύ κοινό οι Σπάνιες Γαίες είναι μια ομάδα 17 μετάλλων. Αποτελούν τις αναντικατάστατες πρώτες ύλες στην αεροναυπηγική, αμυντικό εξοπλισμό, λυχνίες φωτισμού, πυρηνικούς αντιδραστήρες, κινητά τηλέφωνα, δορυφόρους και σε πλήθος άλλων υψηλής τεχνολογίας εφαρμογών.
T124 / Φυσικό περιβάλλον /

Eξωτικά πουλιά: Μελισσοφάγος - Τσαλαπετεινός - Χαλκοκουρούνα

Eξωτικά πουλιά:  Μελισσοφάγος - Τσαλαπετεινός - Χαλκοκουρούνα
 Όσες φορές και να τα συναντήσω, όσες χιλιάδες κλικ και να έχω τραβήξει, πάλι ενθουσιασμένος θα σηκώσω τη μηχανή και θα τραβήξω αμέτρητες πόζες μόλις τα δω σε απόσταση “βολής”.
 
T125 / Περιήγηση /

Βορράς

Βορράς
Κανείς δεν θα προστατέψει κάτι για το οποίο δε νοιάζεται, και κανείς δεν θα νοιαστεί για κάτι που δεν γνωρίζει. Ένα ταξίδι στον Βορρά, μέσα στην μεγαλοπρεπή αυτή παγωμένη φύση θα μας δώσει την δυνατότητα να γνωρίσουμε το θαύμα του εύθραυστου πλανήτη μας.
T125 / Φυσικό περιβάλλον /

Αργυροπελεκάνος

Αργυροπελεκάνος
Εμβληματικό πτηνό των υγροτόπων. Ο αργυροπελεκάνος, είναι από τα μεγαλύτερα, σε μέγεθος, είδη πουλιών στον κόσμο.
T126 / Φυσικό περιβάλλον /

Λίθιο. Το μέταλλο του μέλλοντος

Λίθιο. Το μέταλλο του μέλλοντος
Το λίθιο είναι το πιο ελαφρύ μέταλλο με μοναδικές ιδιότητες και μπορεί να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες ενέργειας στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. 
T126 / Φυσικό περιβάλλον /

Αγριόκυκνος- Νανόκυκνος

Αγριόκυκνος- Νανόκυκνος
Πολλοί μύθοι, παραμύθια, καθώς και μυθιστορήματα έχουν ως τίτλο η θέμα τον αγριόκυκνο και τον κοντινό του συγγενή τον νανόκυκνο. Tα πουλιά αυτά διαχειμάζουν στην χώρα μας και ομορφαίνουν με το στητό τους παράστημα την Ελληνική φύση. 
T127 / Φυσικό περιβάλλον /

Πολύτιμοι λίθοι

Πολύτιμοι λίθοι
Υπάρχουν ορισμένα ορυκτά τα οποία έχουν ιδιαίτερη μορφή, λάμψη, χρώμα, διαφάνεια, σκληρότητα και γενικά ομορφιά, εκτιμούνται ιδιαίτερα από τον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται, μετά από κατεργασία, σαν κοσμήματα και διακοσμητικά πετράδια. 
T127 / Φυσικό περιβάλλον /

Αργυροτσικνιάς

Αργυροτσικνιάς
Πτηνά όμορφα και εύκολα αναγνωρίσιμα, στολίζουν την Ελληνική φύση. Ολόλευκοι με κομψό και ντελικάτο σώμα, οι αργυροτσικνιάδες κοσμούν τους υγροβιότοπους της πατρίδας μας.
T128 / Φυσικό περιβάλλον /

Σκίουρος - Sciurus vulgaris

Σκίουρος - Sciurus vulgaris
Τα θηλαστικά, στην πολυπληθής Ευρωπαϊκή Ήπειρο, έτειναν πάντα για ευνόητους λόγους να κινούνται τη νύχτα.
T128 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαλαζίας

Χαλαζίας
Ο Χαλαζίας είναι ένα από τα περίπου 5.000 γνωστά ορυκτά στο φλοιό της Γης, το οποίο χρήζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς απαντάται σε πάμπολλες ποικιλίες μορφών και έχει αντίστοιχα πολλές χρήσεις στην καθημερινότητα και στο μέλλον του  ανθρώπου.
T129 / Φυσικό περιβάλλον /

Μουστακαλής - Panurus Biarmicus

Μουστακαλής - Panurus Biarmicus
Ένα πουλί πανέμορφο, μικρό, με μοναδικό απαλό πτέρωμα, σαν λούτρινο. Ένα πτηνό τόσο όμορφο σαν ψεύτικο, σαν από παραμύθι. Η εμφάνιση του αρσενικού είναι μοναδική, με το πουπουλένιο μουστάκι του να ευθύνεται για την ελληνική του ονομασία: μουστακαλής.
T129 / Μνημεία /

Αρχαίοι Φιλόσοφοι

Αρχαίοι Φιλόσοφοι
Σπάνιες, τοιχογραφίες των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων κοσμούν ιστορικούς ναούς στην Ήπειρο, την Κοζάνη, το Άγιο Όρος, αλλά και τη Θεσσαλία. Το ξεχωριστό αυτό θέμα, με τις ιδιαίτερες καταβολές, μαρτυρά τη σύνδεσή της αρχαίας ελληνικής διανόησης με το Χριστιανισμό και την Ορθόδοξη Πίστη.
T130 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαμωτίδα

Χαμωτίδα
Ο εντοπισμός της χαμώτιδας αποτελεί ένα μικρό έπαθλο για κάθε παρατηρητή πουλιών στη χώρα μας. Τυχερός όποιος τη δει και ευτυχής αυτός που θα την φωτογραφίσει. 
T131 / Φυσικό περιβάλλον /

Χαλκόκοτα

Χαλκόκοτα
Η Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus) ανήκει στην οικογένεια των Θρησκειορνιθίδων (Threskiornithidae) και θεωρείται προστατευόμενο είδος. 
T132 / Φυσικό περιβάλλον /

Κοράκι (Corvus corax)

Κοράκι (Corvus corax)
Το κοράκι (Corvus corax) ανήκει στην οικογένεια των κορακιδών (Corvidae)  της τάξης των πασσερίμορφων (Passeriformes). Είναι σαρκοφάγο, παμφάγο πτηνό. 
T132 / Δραστηριότητες /

Η πολύχρωμη φωνή της Αθήνας

Η πολύχρωμη φωνή της Αθήνας
Η τέχνη του δρόμου (ελεύθερη απόδοση του όρου street art) είναι ένας γενικός όρος-ομπρέλα που περικλείει όλες εκείνες τις μορφές της σύγχρονης εικαστικής τέχνης η οποία δημιουργείται και εκτίθεται ελεύθερα στο δημόσιο αστικό περιβάλλον της πόλης, έξω από το συμβατικό πλαίσιο της «επίσημης» τέχνης.
T133 / Φυσικό περιβάλλον /

Αγριόγατα

Αγριόγατα
Η αγριόγατα (Felis silvestris silvestris) ζει στα βάθη των δασών, σε πυκνά τμήματα ελών και πεδιάδων.
T134 / Φυσικό περιβάλλον /

Τσίφτης

Τσίφτης
Ο τσίφτης είναι είδος γερακιού που ανήκει στην οικογένεια των ικτίνων. Έχει ίσως την μεγαλύτερη εξάπλωση αρπακτικoύ στον κόσμο. Είναι ιδιαίτερα κοινωνικός και σχηματίζει ομάδες.
 
T134 / Φυσικό περιβάλλον /

Τα άνθη της πέτρας

Τα άνθη της πέτρας
Η ίδρυση και ο βασικός σκοπός του σωματείου «ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ» είναι η διάσωση, η προστασία και η αξιοποίηση της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της λαγκαδινής τέχνης της πέτρας.
T135 / Φυσικό περιβάλλον /

Ασπροπάρης

Ασπροπάρης
Το επιστημονικό του όνομα είναι Neophron percnopterus.  Είναι ο μοναδικός από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας που μεταναστεύει και διαχειμάζει στην Αφρική, και επίσης ο μικρότερος σε μέγεθος γύπας της Ευρώπης.
 
T136 / Φυσικό περιβάλλον /

Νεροχελίδονο

Νεροχελίδονο
Κατά την αποδημία το Φθινόπωρο και αφού έχουν αναπαραχθεί στη χώρα μας, πολλά είδη πτηνών μεταναστεύουν για την μαύρη ήπειρο, την Αφρική. Γνωστά είδη στο ευρύ κοινό είναι τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σχετικά άγνωστο, το νεροχελίδονο. Φωλιάζει στο έδαφος και δύσκολα μπορούμε να το εντοπίσουμε λόγω του χρώματός του, που το καθιστά πρακτικά αόρατο όταν στέκεται ακίνητο. Ας το γνωρίσουμε.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901