129

Χειμώνας 2022

82-101

Παλιοκερασιά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη νότια Οθρυ υπάρχει μια σωρεία χωριών που βλέπουν στον Μαλιακό κόλπο. Μεταξύ των χωριών αυτών συγκαταλέγεται και η Παλιοκερασιά.
Η μεριά ετούτη της Φθιώτιδας διαθέτει έναν ανεξάντλητο πλούτο ημιορεινών πεδίων, που αποκαλύπτουν μια σπάνια και κρυμμένη ομορφιά, με εξαιρετικά πολυσχιδή κι αδιαπέραστο διάκοσμο. Διασχίζοντας το βουνό από τον Εχίνο και την Παλιοκερασιά θα ανακαλύψουμε αρκετά ψηλότερα το Παλιό Χωριό έναν εκπληκτικό ερειπιώνα που βρίσκεται σε μια περίοπτη και εντυπωσιακή θέση της Οθρυος. Πριν όμως από αυτό θα ανακαλύψουμε ένα εντυπωσιακό μικρό φαράγγι με πολλές ανάγλυφες στροφοδίνες και αλλεπάλληλους μικρούς καταρράκτες.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Φθιώτιδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T74 / Μνημεία / Φθιώτιδα /

Oι Φθιώτιδες Θήβες

Oι Φθιώτιδες Θήβες
Κατά τη διάρκεια των εργασιών εκσκαφής ήρθαν στην επιφάνεια τεράστιες γρανιτόπλακες που αποτελούσαν τμήματα και θραύσματα από τις κερκίδες ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου, του οποίου την ταυτότητα η αρχαιολόγος και Προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Ιστορικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων  κ. Βασιλική Αδρύμη  χρονολόγησε στον 4ο π.Χ. αιώνα.
T77 / Περιήγηση / Φθιώτιδα /

Σπερχειός

Σπερχειός
Αναζητώντας το φθινόπωρο κοντά στην Αθήνα φτάνουμε στη Φθιώτιδα κι ανακαλύπτουμε το εκπληκτικό πλατανόδασος του Σπερχειού ποταμού, την όμορφη κωμόπολη της Σπερχειάδας, το μικρό ορεινό χωριό της Γραμμένης Οξυάς.
T107 / Περιήγηση / Φθιώτιδα /

Υπάτη, Στους πρόποδες της Οίτης

Υπάτη, Στους πρόποδες της Οίτης
Η Υπάτη, στο κέντρο της Ελλάδας, είναι διάσημη κυρίως εξαιτίας των περίφημων λουτρών της. Ωστόσο, - και εδώ βρίσκεται το παράδοξο - ούτε μια φορά δεν είχε τύχει να λοξοδρομήσουμε προς τα μέρη της. Αρκούμασταν πάντα στη διάσχιση της κοιλάδας του Σπερχειού, από τη Λαμία για Καρπενήσι.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T123 / Φυσικό περιβάλλον / Φθιώτιδα /

Αγιαρσαλή Παρνασσού

Αγιαρσαλή Παρνασσού
Μιάμιση ώρα απολαυστικής ανηφορικής πορείας, στις ασβεστολιθικές πλαγιές και στα δάση του Παρνασσού, αρκεί για να καλυφθούν τα τρία περίπου χιλιόμετρα της διαδρομής, ως τον απίθανο εξώστη του, φωλιασμένου στον συμπαγή βράχο, ξωκκλησιού της Αγιαρσαλής.
 
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T129 / Μνημεία / Φθιώτιδα /

Πελασγία

Πελασγία
Η Κρεμαστή Λάρισα, μια πελασγική αρχαία πόλη της Φθιώτιδας, που μοιάζει κρεμασμένη από την πλαγιά του λόφου, είναι κτισμένη σε έναν περίοπτο λόφο εξήμιση περίπου χιλιόμετρα βόρεια του σημερινού χωριού Πελασγία.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
T133 / Μνημεία / Φθιώτιδα /

Θερμοπύλες και Ανοπαία ατροπός

Θερμοπύλες και Ανοπαία ατροπός

Το Μονοπάτι του Εφιάλτη ή Ανοπαία Οδός είναι χαρακτηρισμένη ως μια από τις ιστορικότερες διαδρομές που μπορεί να πραγματοποιήσει ο ψαγμένος οδοιπόρος βαδίζοντας πάνω στα χνάρια μιας επονείδιστης αλλά και υπέροχης στράτας στο βουνό Καλλίδρομο.

T133 / Περιήγηση / Φθιώτιδα /

Ίναχος ποταμός

Ίναχος ποταμός
Ο Ίναχος ποταμός της Φθιώτιδας είναι ένας σπάνιος πολυσυλλεκτικός υδροκρίτης που κινείται ανάμεσα σε τρία βουνά (Βαρδούσια, Γραμμένη Οξιά και Οίτη) δημιουργώντας έξοχες πινελιές από κυκλικές διαδρομές, αλλά και πολλά γεωφυσικά ρήγματα στην περιοχή. 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901