129

Χειμώνας 2022

44-53

Ακρόπολη Χαιρώνειας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Χαιρώνεια είναι γνωστή για το επιβλητικό μαρμάρινο λιοντάρι της, αλλά και για το μικρό αρχαίο θέατρο που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού, στη βάση ενός απότομου λόφου. Ψηλότερα από το θέατρο, το προσεκτικό βλέμμα εντοπίζει έναν πύργο που ανήκει στην περίφημη αρχαία ακρόπολη της Χαιρώνειας. Η οχύρωσή της ανηφορίζει προς την κορυφή του λόφου. Τον κυκλώνει με τείχη πανίσχυρα, που διατηρούν θαυμάσια τοιχοδομία σε όλο
το μήκος τους, ενώ η θέα από την κορυφή είναι συναρπαστική, τόσο προς τον βοιωτικό Κηφισό όσο και προς τον Παρνασσό.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ευαγγελόπουλος

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Βοιωτία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T16 / Φυσικό περιβάλλον / Βοιωτία /

Λίμνη Κωπαΐδα

Λίμνη Κωπαΐδα
Πολύ δύσκολα μπορεί να υποψιασθεί κανείς τι παρελθόν κρύβει η σημερινή αχανής πεδιάδα της Κωπαΐδας. 
T21 / Μνημεία / Βοιωτία /

Τροφώνειο Μαντείο

Τροφώνειο Μαντείο
Στις πηγές της Έρκυνας, κοντά στη σημερινή Λειβαδιά, το Τροφώνιο Μαντείο είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αλλά και πιο αξιοπερίεργα μαντεία της αρχαιότητας.
T44 / Παράδοση / Βοιωτία /

Θήβα. Βλάχικος Γάμος

Θήβα. Βλάχικος Γάμος
Ένα αποκριάτικο έθιμο γραφικό και συμβολικό με πολύ κέφι και παραδοσιακό χρώμα στην όμορφη πόλη της Θήβας.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T91 / Μνημεία / Βοιωτία /

Ιερά Μονή Σαγματά

Ιερά Μονή Σαγματά

Αθέατη στο Σαγμάτιον Όρος του Βοιωτικού κάμπου η ιστορική Βυζαντινή Μονή Σαγματά είναι ένας χώρος βαθιάς πνευματικότητας και γαλήνης που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές.

T107 / Περιήγηση / Βοιωτία /

Στις πλαγιές του Ελικώνα

Στις πλαγιές του Ελικώνα
Στο μυθικό βουνό των Ελικώνιων Μουσών συναντάμε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, πολύ χιόνι και γραφικά ορεινά χωριά ενώ, μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, οι πανέμορφες παραλίες του Κορινθιακού θυμίζουν στιγμές καλοκαιριού.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T122 / Παράδοση / Βοιωτία /

Δύο ακροπόλεις στην Βοιωτία

 Δύο ακροπόλεις στην Βοιωτία
Βαδίζοντας στα χνάρια του περιηγητή προγόνου του Παυσανία, ο σύγχρονος ταξιδευτής Κυριάκος Παπαγεωργίου αναζητεί, ανακαλύπτει και παρουσιάζει τις Βοιωτικές ακροπόλεις της Κρεύσης και των Τιφών σ’ ένα οδοιπορικό συναρπαστικό, που θα ενθουσιάσει κάθε ιστοριοδίφη και αρχαιολάτρη.
T123 / Περιήγηση / Βοιωτία /

Aκραίφνιο

Aκραίφνιο
Τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της Ελλάδας και τόσο σιμά στην Εθνική οδό, το Ακραίφνιο Βοιωτίας παραμένει ένας άγνωστος προορισμός στο ευρύ κοινό, που θα καθηλωθεί, ωστόσο, από τις απόκρυφες ιδιαιτερότητες του αρχαίου, του βυζαντινού και του γεωλογικού παρελθόντος του τόπου.
T123 / Μνημεία / Βοιωτία /

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών
Με εκθέματα σπάνια ή και μοναδικά στο είδος τους, που προέρχονται από ανασκαφές στην Βοιωτία και καλύπτουν μια περίοδο από τα παλαιολιθικά χρόνια ως τη μεταβυζαντινή εποχή, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών θεωρείται αναμφίβολα ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
 
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901