93

Μάϊος 2013 - TEYXOΣ EΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 114-131

Νήσος Σφακτηρία

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Καθώς αγναντεύουμε την Σφακτηρία από την Πύλο, μας δίνει την αίσθηση ενός μακρόστενου βράχου. Που τον εγκατέστησε με επιμέλεια το γιγάντιο χέρι της φύσης στα πρώτα χρόνια της δημιουργίας, σε μια προσπάθεια να προφυλάξει τον αμμουδερό όρμο του Ναυαρίνου από τους ανέμους του Ιουνίου. Φαίνεται, όμως, πως σε κάποια σημεία έσπασε ο βράχος κι άφησε ενδιάμεσα ανοίγματα και τρύπες. Έτσι για να μπορούν να μπαινοβγαίνουν τα πλεούμενα και τα κύματα του πελάγους. Στην Σφακτηρία ανακαλύπτουμε, μαζί με την άγρια μεγαλοπρέπεια του τοπίου και τα πολλά κατάλοιπα της μακραίωνης ιστορίας από τα χρόνια της αρχαιότητας ως την Τουρκοκρατία.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Μνημείο των Γάλλων, Μνημείο του Φιλέλληνα Σανταρόζα, Μνημείο των Ρώσων, Αρχαία Ακρόπολη, Μνημείο των Άγγλων
Δίαυλος Συκιάς, Δίαυλος του Άρη
Πεζοπορία στην Σφακτηρία ως την Αρχαία Ακρόπολη

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Νησίδα Πύλος ή Τσιχλή Μπαμπά


Το εντυπωσιακό άνοιγμα στους βράχους του Τσιχλή-Μπαμπά, του πρόσθεσε το όνομα "Τρυπητό".

-Σήμερα είμαστε τυχεροί, λέει ο καπετάνιος μας ο ΤάκηςΜετά από τόσες μέρες φουρτούνας μπουνατσάρισε ο καιρός, θα μας αφήσει να πάμε στην Σφακτηρία.

Πηδάμε στο «ΣΑΝΤΙΝΟ», ένα ταχύπλοο εντεκάμετρο σκαρί. Βγαίνουμε από το λιμάνι της Πύλου με κατεύθυνση Δ-ΝΔ. Στην μπούκα του όρμου, έξω από το νότιο άκρο της Σφακτηρίας, βρίσκεται το νησιδάκι Πύλος ή Τσιχλή Μπαμπά ή Φανάρι, απροφύλαχτο κι εκτεθειμένο σε όλους τους καιρούς.

-Χωρίς καλό καιρό δεν ερχόμαστε εδώ, λέει ο καπετάνιος, καθώς πλησιάζουμε στο νησάκι. Είναι όμως η πρώτη, απαραίτητη στάση, πριν συνεχίσουμε για την Σφακτηρία. Γιατί στην κορυφή του Φαναριού είναι στημένο το Μνημείο των Γάλλων.

Ήδη οι λεπτομέρειες του μικρονησιού διαγράφονται καθαρά. Στο ψηλότερο σημείο του και περίπου στο κέντρο, διακρίνεται το λευκό μνημείο των Γάλλων. Λίγο βορειότερα, ο συμπαγής όγκος σχηματίζει ένα στενό, διαμπερές άνοιγμα στην ανοιχτωσιά του Ιονίου.

 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T93 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Πάνω από την λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την θρυλική Βοϊδοκοιλιά και απέναντι από την αρχαία ακρόπολη της νήσου Σφακτηρίας, ορθώνει τους επιβλητικούς του προμαχώνες το Παλαιόκαστρο Μεσσηνίας.

T93 / Φυσικό περιβάλλον / Μεσσηνία /

COSTA NAVARINO

COSTA NAVARINO

Μια γιγάντια επιχείρηση, μοναδική στο είδος της σε παγκόσμια κλίμακα, είχε ως αποτέλεσμα την φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δέντρων και θάμνων στην COSTA NAVARINO,  την "Πράσινη Πολιτεία".

T94 / Μνημεία / Μεσσηνία /

Δυτική Μάνη

Δυτική Μάνη

Παλιά λιθόστρωτα μονοπάτια, πέτρινα χωριά και εκκλησάκια βυζαντινά, απαράμιλλης ομορφιάς. Είναι η περιοχή Αγίου Νικολάου στην Δυτική Μάνη, που επιπλέον έχει γραφικά λιμανάκια και υπέροχες ακτές.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Μεσσηνία

Αξία Άρθρου: 0.50 €