64

Ιούλιος 2008

156-178

Ευπάλιο Δωρίδος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μοναστηράκι, Χιλιαδού, Μαναγούλη, Ευπάλιο και πάλι Μοναστηράκι.  Υπέροχες παραλίες, αθέατη ενδοχώρα.
Όμορφος τόπος το Μοναστηράκι, γραφικός. Με περιποιημένα μαγαζιά και ευγενική εξυπηρέτηση,  αρκετά παραδοσιακά σπίτια, μπουκαμβίλιες και γιασεμιά, στενά με σκαλοπάτια που φτάνουν ως την ακτή. Πολύ ωραίο είναι και το λιμανάκι με την πλακόστρωτη παραλία, ιδανική για χαλαρωτικό περίπατο ανάμεσα στους ψαράδες και στα δίχτυα τους.
Οργανωμένο θέρετρο η Χιλιαδού, με, ταβέρνες, καφέ και διάφορα καταστήματα σ’ όλο το μήκος της ακτής. Το ΝΔ άκρο της παραλίας, έχει μετατραπεί σ’ ένα μεγάλο αλιευτικό καταφύγιο, που εξασφαλίζει απάνεμο αραξοβόλι για ψαρόβαρκες και σκάφη αναψυχής.
Το μεγάλο σε διάρκεια απόγευμα του Ιούνη μας δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε την περιήγησή μας προς τα δυτικά στους οικισμούς Μανάγουλη, Αγ. Πολύκαρπος και Μαλάματα. Εκτάσεις επίπεδες, αγροτικές, με καλλιέργειες που θυμίζουν Χιλιαδού αλλά χωρίς τουριστική ανάπτυξη αφού λείπουν οι ακτές.
Συνεχίζουμε βόρεια, φτάνουμε στον Μόρνο, όριο ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας. Μετά την κατασκευή της μεγάλης τεχνητής λίμνης του Μόρνου, η φαρδιά κοίτη του ποταμού παραμένει πια ξερή, γεμάτη κροκάλες και νεαρές πικροδάφνες που έχουν ήδη αναπτυχθεί. Αμέσως μετά συναντάμε το πολυπληθές Καστράκι, χτισμένο αμφιθεατρικά, με σημαντική συμμετοχή στον αγώνα κατά των Τούρκων το 1822 και το 1826.
Καθώς το απόγευμα πλησιάζει προς το τέλος του φτάνουμε στο διπλανό Ευπάλιο, την έδρα του ομώνυμου Δήμου. Μεγάλος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 100 μέτρων, με αρκετά πετρόχτιστα σπίτια καλής αρχιτεκτονικής. Η μεγάλη πλατεία δίπλα στο δρόμο σκιάζεται από πλατάνια και μουριές. Την ήρεμη απογευματινή τούτη ώρα αρκετές παρέες ηλικιωμένων απολαμβάνουν καφεδάκι και κουβεντούλα στη δροσιά. Τους μιμούμαστε για λίγο. Μετά από τόσες ώρες στον ήλιο, αυτή η στάση είναι απαραίτητη.
Μοναστηράκι και πάλι. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T29 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Άμφισσα

Άμφισσα
Κυκλωμένη από απέραντους ελαιώνες, γραφική και ανθρώπινη, η Άμφισσα, διατηρεί ως τις μέρες μας την ισχυρή γοητεία του τοπίου, της παράδοσης και του πολιτισμού της.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Δελφοί

Δελφοί
Πάνω τους βάδισαν χιλιάδες προσκυνητές προερχόμενοι από κάθε σημείο της Ελλάδας. Αργότερα τα περιέγραψε στις περιηγήσεις του ο Παυσανίας. Σήμερα 19 αιώνες μετά από εκείνον, προσπαθούμε ν’ ανακαλύψουμε τα αρχαία μονοπάτια των Δελφών. 
T63 / Φυσικό περιβάλλον / Φωκίδα /

Ορεινή Φωκίδα

Ορεινή Φωκίδα
Ανάμεσα στα Ρουμελιώτικα βουνά Οίτη, Βαρδούσια και Γκιώνα, ο Δήμος Καλλιέων μας αποκαλύπτει το φυσικό περιβάλλον και τους ορεινούς του οικισμούς.
T65 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Ιτέα

Ιτέα
Μικρή και ανθρώπινη πολιτεία του Κορινθιακού με φαρδείς δρόμους, αμμουδιές, παραλία και ταβερνάκια. Με έντονα ανθρωποκεντρικο χαρακτήρα, ιδανική για πεζούς και ποδηλάτες.
T66 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Γραβιά

Γραβιά
Τόπος με πολυποίκιλο φυσικό περιβάλλον, παραδοσιακά ορεινά χωριά και υπολείμματα αρχαιότατων εποχών η Γραβιά, μπορεί να συντηρήσει για πολλές μέρες το ενδιαφέρον του επισκέπτη.
T67 / Φυσικό περιβάλλον / Φωκίδα /

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια

Αγναντεύοντας τα Βαρδούσια
Στους δυτικούς πρόποδες των Βαρδουσίων εκτείνεται ένας τόπος ορεινός, με ελάχιστο μόνιμο πληθυσμό αλλά απαράμιλλη φυσική ομορφιά, που γοητεύει κάθε αυθεντικό περιηγητή.
T73 / Περιήγηση / Φωκίδα /

Παρνασσός

Παρνασσός
Τέλη Νοέμβρη στον Δήμο Παρνασσού δεν βλέπουμε χιόνι στις κορυφές αλλά ανακαλύπτουμε δασικές διαδρομές, φθινοπωρινά τοπία και αρχαιολογικούς χώρους απαράμιλλης ομορφιάς.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T128 / Μνημεία / Φωκίδα /

Λιλαία

Λιλαία
Η ακρόπολη της Λιλαίας είναι μια εντυπωσιακή και καλά διατηρημένη οχύρωση αρχαίας πόλης, με πολύ όμορφους πύργους και διάσπαρτες πύλες, η οποία καταλαμβάνει νευραλγική θέση στις παρυφές του βόρειου Παρνασσού, πολύ κοντά στην αφετηρία των πηγών Κηφισού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901