72

Νοέμβριος 2009

24-29

Δάσος Φολόης: Στο μονοπάτι της γραβάτας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Ολόκληρο το Φολοϊκό οροπέδιο μπήκε μέσα μου κι άρχισε να με περιγελά με τις μαγιάτικες φυσούνες του. Να κελαρύζει ακόμα με τις φωνίτσες και να διασαλεύει την έννομη δασική τάξη με τα τρυφερά σαρκία των μελών του. 
Πήρα λοιπόν τον άξονα του δάσους και μπήκα άοπλος στην ένστολη παράταξη των βελανιδιών. Όλες οι μηχανικές εικόνες αφοπλίστηκαν, έσβησαν οι προβολείς του Παιωνίου, χαμήλωσε η μετόπη του θησαυρού των Μεγαρέων κι από μπροστά μου πλέον περνούσαν δρομαίες οι σκηνές μιας καταιγιστικής περιφοράς του πράσινου πάθους. 
Λαιστρηγόνες – ερπετά παρουσίασαν τον επιθετικό μονόλογό τους, καθώς όλα τα τάσια της χλόης σήκωναν καινούργιο κεφάλι. Ο φρέσκος ιματισμός του δάσους επανέκαμπτε βέβαιος για την τροπαιοφορία του. 
Αυτό ήταν! 
Παρέκαμψα το λοφίο του Προφητηλία και χώθηκα στην αιμασιά του δρυοδάσους. Δεξιά, απάνω στο δρόμο μου, συνάντησα την πρώτη γραβάτα, που ήταν καρφιτσωμένη στο τραχύ ανάγλυφο ενός κορμού. Ήταν – δεν ήταν, διακόσα μέτρα πριν από το ξωκκλήσι του Αη-Γιώργη. 
Στάθηκα εμβρόντητος από το εύρημα και την κομψότητα της ευθύκορμης βελανιδιάς. Κατέβηκα να την περιεργαστώ και διαπίστωσα πως κάτω από το κομψό διαπιστευτήριο του κορμού υπήρχε υπότιτλος που σχεδίαζε την απαρχή του ΄΄μονοπατιού της γραβάτας΄΄ και πως τάχα η είσοδος στην εκδήλωση του δρυμού γινόταν  ΄΄μόνο με ραντεβού΄΄. 
Δεν είδα λακέδες να μου ζητούν έντυπο κάλεσμα ούτε στρωμένα βελούδα από κόκκινους τάπητες. Είδα όμως την καινούργια χλόη, με τα φρέσκα κεφαλάκια των πράσινων λυγμών και γι αυτό προχώρησα φιλικά και με πολλή προσοχή στον κεντρικό πυρήνα του δάσους. 
Το μονοπάτι των δεμένων γραβατών ξεκινούσε ήρεμο, κλαδωτό και με ελιγμούς. Κάθε πέντε μέτρα κι ένας κορμός, γραβατωμένος κι επιδειξιομανής.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T6 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Οι ψαράδες της Νέας Κίου

Οι ψαράδες της Νέας Κίου
Οι ψαράδες της Νέας Κίου εργάζονται με τρεις τρόπους: με δίχτυα που ρίχνουν στον Αργολικό, με λάμπες τη νύχτα και με τα νταλιάνια.
T7 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Αναβίωση Αρχαίων Αγώνων

Αναβίωση Αρχαίων Αγώνων
Χίλια εξακόσια τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που έτρεξαν αθλητές στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας, αναβιώνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο λόγος αυτής της ιστορικής αναβίωσης υπήρξε η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας  χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. 
T8 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Aγία Φωτεινή

Aγία Φωτεινή
Στην πεδιάδα της Μαντινείας πολύ κοντά στα ερείπια της πάλαι ποτέ ένδοξης πόλης, δεσπόζει από το φθινόπωρο του 1970 ο ναός της Αγίας Φωτεινής, θεμελιωμένος από τους συλλόγους Μαντινέων Τριπόλεως  και Αθήνας. 
T9 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τα Δίδυμα

Τα Δίδυμα
Δίδυμοι ή δίδυμα, όπως τελικά επικράτησε, είναι το πρώτο χωριό που συναντά ο ταξιδιώτης μετά τις πολλές στροφές του όρους Δίδυμον της Αργολίδας.
T11 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μουσείο Κομπολογιού

Μουσείο Κομπολογιού
Ένα μουσείο διαφορετικό από τ' άλλα, που συγκεντρώνει την αγάπη και το πάθος ενός ανθρώπου για το κομπόλοι.
T14 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τα κάστρα του Ναυπλίου

Τα κάστρα του Ναυπλίου
Τα τρία μεγαλειώδη κάστρα του Ναυπλίου κρύβουν όλη την παλιά και νέα ιστορία του.
T18 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ναύπλιο

Ναύπλιο
Πόλη ιστορική, εξακολουθεί και στη σύγχρονη μορφή της να διατηρεί την γοητεία της.
T40 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μέθανα

Μέθανα
Δεν διαφέρει από νησί. Είναι η Χερσόνησος των Μεθάνων με τους αναρίθμητους κρατήρες ηφαιστείων, το πολυποίκιλο τοπίο και τους θαυμάσιους ανθρώπους της.
T42 / Μνημεία / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου

Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου
Έργο γιγαντιαίων διαστάσεων μεγάλης σημασίας, η Γέφυρα 
Ρίου Αντιρρίου μας εκπλήσσει με την πρωτοποριακή τεχνολογία και την υψηλή της αισθητική.
T43 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Αναβρυτή

Αναβρυτή
Κρυμμένη στην αγκαλιά του Ταΰγετου, αλλά και αγναντεύοντας από ψηλά τον Λακωνικό κάμπο, η Αναβρυτή είναι ένας τόπος πανέμορφος, ιδανικό ορμητήριο για περιηγητές, πεζοπόρους και φυσιολάτρες.
T47 / Παράδοση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Το Μουσείο της Ελιάς και του Ελληνικού Λαδιού είναι το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα και από ορισμένες απόψεις διεκδικεί παγκόσμια μοναδικότητα, δεδομένου ότι καλύπτει μια διαχρονική παρουσίαση που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει ως τις μέρες μας.
T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Πελοπόννησος. Δεν ξεχνάμε

Πελοπόννησος. Δεν ξεχνάμε
Αφού ολοκλήρωσαν το καταστροφικό τους έργο, έσβησαν οι φωτιές στην Πελοπόννησο. Οι μνήμες ωστόσο πρέπει να παραμείνουν άσβεστες για να υπενθυμίζουν εσαεί την ευθύνη της πολιτείας και τις υποχρεώσεις της στο μέλλον.
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T113 / Μνημεία / Ηλεία /

Αρχαία Αλίφειρα

Αρχαία Αλίφειρα
Σ΄έναν λόφο της Ηλιακής ενδοχώρας, πάνω από το βαθύ χάσμα του Αλφειού ποταμού, σώζεται από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. η αρχαία Αλίφειρα, με την τειχισμένη ακρόπολη και τα Ιερά του Ασκληπειού και της Αθηνάς.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901