55
Ιανουάριος 2007
66-87
Στον Τύρναβο με το καυτό τσίπουρο
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο αέρας αρχίζει ήδη να μας προϊδεάζει. Η μυρωδιά των σαπισμένων φθινοπωρινών φύλλων μαζί με το καμμένο ξύλο συνθέτουν ένα ισχυρό διεγερτικό που στάζει υγρασία. Όμως μια οσμή, γνώριμη από παλιά, που συνδυάζει τη γλυκύτητα με το διαπεραστικό της αλκοόλης και την αποσύνθεση της σταφυλόσαρκας μας αιχμαλωτίζει και μας οδηγεί σχεδόν τυφλά, εκεί που εξελίσσεται το τελευταίο στάδιο επεξεργασίας της σταφυλοπαραγωγής.
Είμαστε στο Τύρναβο. Είναι Νοέμβρης μήνας και τα καζάνια πυρακτωμένα υγροποιούν συνθλίβοντας με υψηλές θερμοκρασίες τ' απομεινάρια της οινοποίησης των σταφυλιών που προηγήθηκε: φλούδες, κουκούτσια, χυμούς και σάρκες ρογών.
Η παραγωγή του τσίπουρου, ενός αμιγώς εθνικού αλκοολούχου ποτού μετά το κρασί, είναι στο φόρτε της αυτή την εποχή, από βορρά προς νότο.
Είμαστε στο Τύρναβο. Είναι Νοέμβρης μήνας και τα καζάνια πυρακτωμένα υγροποιούν συνθλίβοντας με υψηλές θερμοκρασίες τ' απομεινάρια της οινοποίησης των σταφυλιών που προηγήθηκε: φλούδες, κουκούτσια, χυμούς και σάρκες ρογών.
Η παραγωγή του τσίπουρου, ενός αμιγώς εθνικού αλκοολούχου ποτού μετά το κρασί, είναι στο φόρτε της αυτή την εποχή, από βορρά προς νότο.
Κείμενο: Μιχάλης Ζευγουλάς
Φωτογραφίες: Σωτήρης Μηλιώνης
ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €
("Απαραίτητη η αγορά της "Προπληρωμένης κάρτας αγοράς άρθρων")
(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)
0.50 €
("Απαραίτητη η αγορά της "Προπληρωμένης κάρτας αγοράς άρθρων")
(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)