54

Νοέμβριος 2006

48-99

Ξάνθη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το άρωμα του καλοκαβουρντισμένου καφέ ευωδιάζει στην ατμόσφαιρα. Μας τον σερβίρουν σε μπρούτζινο μπρικάκι, όπου έχει ψηθεί αργά, χωρίς βιασύνη με όλο το καϊμάκι του. Έτσι, όπως πρέπει να ψήνεται ο ελληνικός καφές. Αύρα παρελθόντος αποπνέει και ο χώρος, με τους χοντρούς πέτρινους τοίχους, τις ξυλοδεσιές και τα τουβλάκια.
Bρισκόμαστε στην "Παλιά Πόλη" της Ξάνθης, σ' ένα απ' αυτά τα μοναδικής γραφικότητας Καφέ, που θα ήθελαν να έχουν πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Η διακόσμησή τους και η ατμόσφαιρα εποχής δεν οφείλονται στην έμπνευση κάποιου διακοσμητή εσωτερικών χώρων. Το ίδιο το κτίριο του 19ου αιώνα, η ίδια η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, παρέχουν το αυθεντικό σκηνικό, που μας μεταφέρει αβίαστα σε μια εποχή που έπαψε να υπάρχει από χρόνια. Μια εποχή που τον ξανθιώτικο ουρανό δεν τραυμάτιζαν με την άχαρη αισθητική τους τα σημερινά πενταώροφα και εξαώροφα οικήματα. Ήταν τότε, που τα ογκωδέστερα κτίρια ήταν οι στιβαρές αλλά κομψές - παρά τον όγκο τους - καπναποθήκες, καθώς και τα τριώροφα αρχοντικά στα βόρεια της πόλης.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Ζοοm Art Group

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ξάνθη /

Στενά Νέστου

Στενά Νέστου

Είναι αξεπέραστη εμπειρία να γνωρίσει κάποιος τα περίφημα Στενά του Νέστου με τον πιο άμεσο και συναρπαστικό τρόπο: με κανό για 25 χιλιόμετρα από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες.

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
T134 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Πομακοχώρια

Πομακοχώρια
Ένας τόπος με άγρια ομορφιά και ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους. Με πολιτισμό, με φυλετικό και θρησκευτικό υπόστρωμα, με αποχρώσεις δράσεων και συμπεριφορών, με μυστήριους κρυφούς θαλάμους, μια όαση για τον ερευνητή που αναζητά εικόνες αποκαλυπτικής ομορφιάς.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901