33

Μάιος 2003

122-137

Πικρολίμνη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η πρώτη εικόνα της Πικρολίμνης που αντίκρισα, δεν υπήρξε ιδιαίτερα γοητευτική. Όχι επειδή η λίμνη ήταν άσχημη αλλά γιατί στην ουσία δεν έμοιαζε με λίμνη. Πάνω από τους χαμηλούς λόφους του Ξηροχωρίου που την παρατηρούσα, θύμιζε περισσότερο μια αποξηραμένη εδαφική κοιλότητα, που εντελώς ανεξήγητα και αυθαίρετα, παρεμβάλλετο ανάμεσα στα ξανθά σταροχώραφα της πεδιάδας του Κιλκίς. Ο αβαθής πυθμένας της, χαρακωμένος και στεγνός από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, δεν διέφερε από μια μικρή έρημο, εικόνα απόλυτα χαρακτηριστική των άνυδρων εκτάσεων της Αφρικανικής ηπείρου. Το θέαμα ήταν ελάχιστα ελκυστικό, για να με παρακινήσει να κατηφορίσω μέσα στη ζέστη από τους λόφους του Ξηροχωρίου ως τις όχθες της υποτιθέμενης λίμνης. Αρκέστηκα λοιπόν να ρίξω μια τελευταία ματιά στην Πικρολίμνη και μετά την ξέχασα. Ήταν αρχές της δεκαετίας του '80.
Στα χρόνια που ακολούθησαν άκουγα όλο και πιο συχνά να μιλούν για την Πικρολίμνη. Το περίεργο ήταν, πως καμιά από τις αναφορές αυτές δεν σχετίζετο με το φυσικό περιβάλλον ή το τοπίο της λίμνης αλλά με εκείνο ακριβώς το σημείο της, που μερικά χρόνια πριν με είχε απωθήσει. Το σημείο αυτό δεν ήταν άλλο από τον πυθμένα της λίμνης και πιο συγκεκριμένα, τον πηλό της. Ο πηλός αυτός είχε μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν η συνηθισμένη λάσπη που απομένει μετά την εξάτμιση του νερού σε μια εδαφική κοιλότητα αλλά ένα φυσικό υλικό με θεραπευτικές ιδιότητες.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κιλκίς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T4 / Φυσικό περιβάλλον / Κιλκίς /

To Πάικο και τα Βλαχοχώρια του

To Πάικο και τα Βλαχοχώρια του
Το Πάικο σιγά-σιγά ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας με τα πυκνά υπέροχα δάση του τις ρεματιές τα γάργαρα νερά και τα λιβάδια του.
T4 / Μνημεία / Κιλκίς /

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου

Ιερά Μονή Οσίου Νικόδημου
Σε μία από τις πιο όμορφες πλαγιές του όρους Πάικου, σε  υψόμετρο 700 περίπου μέτρων και σε απόσταση 7 χλμ από την όμορφη Γουμένισσα, βρίσκεται το μοναστήρι του Οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου.
T4 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Η Έδεσσα είναι όμορφη

Η Έδεσσα είναι όμορφη
Φημισμένη για τις φυσικές της ομορφιές από τους αρχαίους και νεότερους συγγραφείς, τους περιηγητές του περασμένου αιώνα και τους σύγχρονους επισκέπτες, η Έδεσσα προσφέρει πολλές ευκαιρίες για ευχάριστες γεμάτες ενδιαφέρον μέρες.
T4 / Δραστηριότητες / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια

Ψαρεύοντας τόνους και τονάκια
Νωρίς το απόγευμα ο “Αργύρης” ξεκινάει για να αναζητήσει τονάκια  στις θάλασσες της Χαλκιδικής.
T8 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα

Διαπλέοντας τον Αλιάκμονα
Ήταν το 1992 όταν πραγματοποιήθηκε από Έλληνες η πρώτη δοκιμαστική κατάβαση του ποταμού Αλιάκμονα. Ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς, ο Σταύρος Λαζαρίδης και ο Χάρης Κουθούρης, όλοι στελέχη της TREKKING HELLAS.
T9 / Φυσικό περιβάλλον / Κιλκίς /

Σπήλαιο Κιλκίς

Σπήλαιο Κιλκίς
Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουμε τους θησαυρούς που κρύβει στα έγκατά της η Ελληνική γη; Με αυτό το άρθρο σας μεταφέρουμε στα άδυτα του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Καϊμακτσαλάν

Καϊμακτσαλάν
Μια γιγάντια οροσειρά δεσπόζει στα βόρεια σύνορα της χώρας μας με τα Σκόπια. Είναι η οροσειρά του Βόρα, το θρυλικό Καϊμακτσαλάν, γνωστό μόλις, τα τελευταία χρόνια από το περίφημο χιονοδρομικό του. Σας το παρουσιάζουμε στις άγνωστες λεπτομέρειές του.
T11 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας

Τα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας
Μέσα στις δασωμένες πλαγιές του Σμόλικα, το Γανναδιό, η Μόλιστα και το Μοναστήρι συνεχίζουν το ταξίδι τους στο χρόνο, μοναχικά και υπερήφανα.
T12 / Μνημεία / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Αλιστράτης

Σπήλαιο Αλιστράτης
Από όταν πρωτοάνοιξε τις πύλες του το Σπήλαιο Αλιστράτης, καταπλήσει καθημερινά τους επισκέπτες με την απαράμιλλη ομορφιά του.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Πρέσπες, Μέρος Β΄

Πρέσπες, Μέρος Β΄
Οι Πρέσπες αποκαλύπτουν την αθέατη πλευρά τους μέσα από γωνιές άγνωστες και ξεχασμένες.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας

Παλαιοντολογικά ευρήματα Δυτ. Μακεδονίας
Απολιθωμένο δάσος του νομού Καστοριάς. Φυτικά απολιθώματα της Βεγόρας. Φυτικά απολιθώματα του Σαραντάπορου.
T15 / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σαρακατσάνοι

Σαρακατσάνοι
Αρχαίοι, περήφανοι Έλληνες. Μια συνολική προσέγγιση αυών των άλλοτε νομάδων - ορεσίβιων αλλά πάντα περήφανων Ελλήνων.
T19 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Απολυμένη Πέτρα

Απολυμένη Πέτρα
Ένα εκπληκτικό συγκρότημα με πέντε αυτοτελείς πετρόχτιστες κατοικίες, αποτελούν το ορεινό κατάλυμα της "Απολυμένης Πέτρας" στην καρδιά του δρυοδάσους και πολύ κοντά στην κορυφή του Χολομώντα. 
T20 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σκλήθρο, Φλώρινας

Σκλήθρο, Φλώρινας
Στην ακριτική περιοχή της Φλώρινας το Σκλήθρο είναι ένας προορισμός επιλεγμένος για την θαυμάσια φύση και την εξαιρετική ποιότητα διαμονής.
T22 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Αμμουλιανή

Αμμουλιανή
Με το βλέμμα μόνιμα προσανατολισμένο στον Άθω, η Αμμουλιανή είν' ένα νησάκι με κρυστάλλινα νερά, που αξίζει ν' ανακαλύψετε.
T24 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τζένα

Τζένα
Απόμακρη στα βόρεια σύνορά μας αλλά φιλική και προσιτή, η Τζένα μας προσκαλεί να γνωρίσουμε τις κορυφές και τα φαράγγια της.
T31 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Σπήλαιο Μααρά

Σπήλαιο  Μααρά
Μια σημαντική Ελληνική κατάκτηση από τον ΣΠΕΛΕΟ: η εξερεύνηση του μυστηριώ-δους και δυσπρόσιτου Σπηλαίου Μααρά, στο μοναδικό για τα Ελληνικά δεδομένα μήκος των 8χλμ.
T38 / Περιήγηση / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Βέροια

Βέροια
Πόλη πανάρχαια και πανέμορφη, με αναρίθμητες βυζαντινές εκκλησίες και παραδοσιακές συνοικίες με μοναδικό χρώμα και γραφικότητα.
T54 / Παράδοση / Κιλκίς /

Κιλκίς. Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου& Παντομίμας

Κιλκίς. Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου& Παντομίμας
Το μαγικό κόσμο της κούκλας αποφάσισε μια μικρή ομάδα απ΄ το Κιλκίς να προβάλει με τόλμη και φαντασία.
T105 / Φυσικό περιβάλλον / Κιλκίς /

Καταρράκτης Μπέλες

Καταρράκτης Μπέλες

Στις βόρειες εσχατιές της χώρας ορθώνεται η μεγαλόπρεπη οροσειρά του Μπέλες. Σε μια αθέατη χαράδρα του μας υποδέχεται στις αρχές Ιανουαρίου ένας εκπληκτικός μισοπαγωμένος καταρράκτης, άγνωστος στο ευρύ κοινό.

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901