95

Σεπτέμβριος 2013

σελ 70-89

Στενά Νέστου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με συνολικό μήκος 234 χιλιομέτρων -από τα οποία τα 145 σε ελληνικό έδαφος- ο ποταμός Νέστος πηγάζει από τα όρη της Ρίλας στην ΝΑ Βουλγαρία και καταλήγει στο Β. Αιγαίο, απέναντι από την Θάσο. Το θεαματικότερο τμήμα της κοίτης του ποταμού είναι η στενή, απότομη και κατάφυτη κοιλάδα, που αρχίζει μερικά χιλιόμετρα κάτω από την Σταυρούπολη, δημιουργεί τα περίφημα Στενά του Νέστου με διαδοχικούς μαιανδρισμούς, για να ηρεμήσει τελικά στο ύψος των Τοξωτών. Ο συναρπαστικός και πιο άμεσος τρόπος γνωριμίας με το ποτάμι είναι η κατάβασή του με κανό αλλά και η μοναδική εμπειρία της κολύμβησης στα κρυστάλλινα νερά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Εξαιρετικά πλούσια και ποικίλη βλάστηση, με κυριότερα είδη τους γάβρους, τις βαλανιδιές, τις λεύκες, τα πλατάνια, τα σκλήθρα και τις ιτιές
Κατάβαση Νέστου με κανό και κολύμπι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ξάνθη και Τοξότης

Η πόλη της Ξάνθης ήταν πάντα -και εξακολουθεί να είναι- πολύ αγαπητή. Η συνύπαρξη χριστιανισμού και μουσουλμανισμού, προσδίδει στην πόλη μια αύρα ανατολής που -αν εξαιρέσουμε την γειτονική Κομοτηνή- είναι άγνωστη στις άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ωστόσο, το σημαντικότερο πλεονέκτημά της παραμένει η έξοχα αναπλασμένη "Παλιά Πόλη" (1).

Δρομάκια στρωμένα με γρανιτένιους κυβόλιθους, που παρέμειναν όπως ήταν. Κτίρια με εξαιρετικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Αιωνόβια δέντρα, γραφικές πλατείες, εκκλησίες και τζαμιά. Μικρομάγαζα παραδοσιακά, με χαρακτήρα αυθεντικό. Η διατήρηση της παλιάς φυσιογνωμίας της Ξάνθης δείχνει με ποιο τρόπο θα μπορούσε μια ελληνική πόλη να είναι ελκυστική και να κερδίζει ολοχρονίς την εκτίμηση των επισκεπτών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ, Ξάνθη

Αξία Άρθρου: 0.50 €