23

Σεπτέμβριος 2001 - ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

90-109

Μικρονήσια Ιονίου με καγιάκ θαλάσσης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Από ένα εξώφυλλο ξεκίνησαν όλα. 
Απολαμβάνοντας την εξαιρετικά χαλαρωτική διαδικασία του χαζέματος των αραδιασμένων, ντανιασμένων, αναρτημένων και όπως-όπως να χωρέσουν περιοδικών, το μάτι μου κόλλησε σε μια μοναχική μαύρη φιγούρα με φόντο ένα επιβλητικό, αχνιστό, τοπίο (Το "τοπίο" ήταν το ηφαίστειο Κοτοπάξι, στο Εκουαδόρ, όπως διάβασα αργότερα). Αν κάποιος οπαδός του εναλλακτικού τουρισμού περιπέτειας έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στις 25 προτάσεις του περιοδικού, μάλλον θα περνούσε δύσκολες στιγμές. Θα έπρεπε να απορρίψει το ράφτιγκ στον Ζαμβέζη στη Ζάμπια ή τον περίφημο Φουταλεφού στη Χιλή, πεζοπορία στο Κιλιμάτζαρο ή στις Άνδεις, ποδηλασία στις αχανείς στέπες της Μογγολίας, καθώς και καμία εικοσαριά άλλα, το ένα καλύτερο από το άλλο...  Και ένα μέσα σε αυτά: "Νέοι θρύλοι στον παλιό κόσμο" ήταν ο τίτλος, και από κάτω σαν βασικό θέμα "Καγιάκ θαλάσσης στην Ελλάδα-Πλέοντας σε βαθυσκούρα θάλασσα". "Διεθνής αναγνώριση", σκέφτηκα αυθόρμητα. Και πιθανώς εκπληκτικό θέμα για οργανωμένη φωτογραφική αποστολή...
Πήρε λίγο χρόνο μέχρι η αρχική ιδέα να μορφοποιηθεί καλύτερα. Εντάξει λοιπόν. Αφού η εμπειρία του θαλάσσιου καγιάκ στο Ιόνιο είναι από τις καλύτερες που θα μπορούσε κάποιος να δωρίσει στον εαυτό του, αφού η ομορφιά που κρύβεται εκεί πέρα κατοχυρώθηκε στη διεθνή βιομηχανία των "αισθήσεων" -γιατί αυτό τελικά είναι τουρισμός- με κάποιο τρόπο θα μπορούσαν, και οι δυο τους, να κερδίσουν έδαφος και στις Ελληνικές συνειδήσεις. Τουλάχιστον αυτών που οι κάτοχοί τους τις καλοκαιρινές τους εξορμήσεις τις  αντιλαμβάνονται σαν ευκαιρία πλουτισμού σε εικόνες και εμπειρίες.

Κείμενο: Γιάννης Πρασσάς

Φωτογραφίες: Αντωνης Νικολόπουλος, Δημήτρης Χριστόπουλος

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T10 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Οθωνοί, οι ακρίτες του Ιονίου

Οθωνοί, οι ακρίτες του Ιονίου
Εκεί στις εσχατιές του Ιονίου, όπου τα Διαπόντια νησιά οριοθετούν τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, οι Οθωνοί στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, με την ανάπτυξη, το επίπεδο και την φιλοξενία των κατοίκων τους.
T13 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Διαπόντια νησιά: Ερείκουσα - Μαθράκι

Διαπόντια νησιά: Ερείκουσα - Μαθράκι
Δύο μικροί νησιωτικοί παράδεισοι στις βορειοδυτικές εσχατιές της Ελλάδας περιμένουν να μας μαγέψουν.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Εθνικό  Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι ο πρώτος Οργανισμός στην Ελλάδα, που φιλοδοξεί να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το φυσικό περιβάλλον.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Νήσοι Στροφάδες

Νήσοι Στροφάδες
Αθέατα στη μέση του Ιονίου, τα νησάκια των Στροφάδων συνδυάζουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση του Βυζαντίου και του σύγχρονου μοναχισμού.
T41 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Κεφαλλονιά, χερσόνησος Παλλικής

Κεφαλλονιά, χερσόνησος Παλλικής
Με παραλίες φημισμένες, υπέροχη φύση και γραφικότατα χωριά η Χερσόνησος Παλλικής στο δυτικότερο άκρο της Κεφαλλονιάς γοητεύει και τον απαιτητικότερο επισκέπτη.
T45 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Λευκάδα

Λευκάδα
Η πρώτη προσέγγιση στο πασίγνωστο και δημοφιλέστατο νησί, όχι τόσο στους κοσμοπολίτικους ποορισμούς και τις παραλίες του, όσο στην απόκρυφη ενδοχώρα.
T46 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Καστός, Κάλαμος, Άτοκος και Μεγανήσι

Καστός, Κάλαμος, Άτοκος και Μεγανήσι
Διακοπές με Ιστιοπλοϊκό στα μικρονήσια της Λευκάδας, σε παραλίες και ακτές αθέατες και απρόσιτες. Μια εμπειρία που καθένας κάποτε οφείλει στον εαυτό του.
T48 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Ζάκυνθος, άγνωστη ενδοχώρα

Ζάκυνθος, άγνωστη ενδοχώρα
Μία Ζάκυνθος απρόβλεπτη, με παραδοσιακά χωριά, πευκώνες, υπεραιωνόβιους ελαιώνες και μια ακτογραμμή από τις συναρπαστικότερες που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην Ελλάδα.
T52 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Παξοί

Παξοί
Τυρκουάζ και διάφανα νερά, εξωτικές παραλίες και σπηλιές, εσωτερικό με απέραντους αιωνόβιους ελαιώνες. Στους Παξούς ανακαλύπτει κανείς συμπυκνωμένη όλη την ομορφιά των νήσων του Ιονίου.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901