21

Μάιος 2001

60-73

Ο Μύλος του Παππά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν βλέπεις από το λόφο του Φρουρίου τις τελευταίες ακτίνες του ηλίου να πέφτουν πάνω στο βιομηχανικό συγκρότημα του "Μύλου του Παππά" με φόντο τον χιονισμένο 1/4λυμπο και τον Κίσσαβο αντικρίζεις μια πολύ μεγάλη δημιουργία του παρελθόντος με εικαστικές διαστάσεις...
Φαντάζεσαι τον Βιομήχανο εκείνο, τον άνθρωπο που έχει εκλείψει στις μέρες μας... Τον τύπο του αστού εμφορούμενο από ανθρωπιστικά ιδεώδη σμι-λεμένου από βαθιά μόρφωση που τόκιζε στο μέλλον.
Στην κατηγορία του αστικού βιομηχανικού ουμανισμού τοποθετείται ο Μύλος έργο προικισμένων με ταλέντο αρχιτεκτόνων και μηχανικών στις αρχές της δεκαετίας του ΄20.
Ο Μύλος του Παππά  εγκαινιάστηκε το 1927, και αφού για δεκαετίες το σιτάρι του Θεσσαλικού κάμπου, της γης του Μ. Καραγάτση έγινε ψωμί, έσβησε για να ανοίξει ένα άλλο κεφάλαιο στον Πολιτισμό της πόλης.

Κείμενο: Αθανάσιος Χατζηγώγας, Δημήτρης Λάγος, Φώτης Παππάς

Φωτογραφίες: Φωτ. Αρχείο Φώτιου Παππά

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Λάρισα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T6 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Μαγικές εικόνες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας αντικρίζοντας τη λίμνη Πλαστήρα.
T9 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas
H Trekking Hellas εξακολουθεί να  μας συναρπάζει. Σ΄αυτό το τεύχος μας μεταφέρει στο φαράγγι της Βίνιανης και μας αποδεικνύει, πως το canyoning είναι σπορ δυναμικό και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
T15 / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Αμπελάκια

Αμπελάκια
Από την κοιλάδα των Τεμπών ανηφορίζουμε στα όνομα στα Αμπελάκια, την πατρίδα του πρώτου Συνεταιρισμού στην Ελλάδα.
T18 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ραψάνη

Ραψάνη
Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Τέμπη, η Ραψάνη εντυπωσιάζει με τα κρασιά και την γραφικότητά της.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας
Ένας τεράστιος ¨Βοτανικός Κήπος¨, ένα βουνό αποκάλυψη για φυσιολάτρες, πεζοπόρους, αναρριχητές, για όλη την οικογένεια.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων
Ένας προορισμός τεσσάρων εποχών στην ορεινή Θεσσαλία, με συγκλονιστική φύση και σημαντικότατα βυζαντινά μνημεία.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Καρίτσα - Στόμιο

Καρίτσα - Στόμιο
Εκεί που εκβάλλει ο Πηνειός και αρχίζει να ψηλώνει η Όσσα,  η Καρίτσα και το Στόμιο είναι μια περιοχή γοητευτική, με μεγάλο περιηγητικό  ενδιαφέρον.
T39 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Παλιά Σωτηρίτσα

Παλιά Σωτηρίτσα
Τόπος μικρός και ελάχιστα γνωστός, που συνδυάζει με τρόπο ιδανικό την ομορφιά του βουνού και τα θέλγητρα της θάλασσας.

 
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ορεινή Χώρα Aργιθέας

Ορεινή Χώρα Aργιθέας
Στο ΒΔ άκρο του Ν. Καρδίτσας, μοναχική και αθέατη, η ορεινή χώρα της Αργιθέας περιμένει τον περιηγητή και φυσιολάτρη για να τον γοητεύσει με γεφύρια, φαράγγια και βουνά.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T78 / Παράδοση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή
Το 1962 η Κάρλα, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, αποξηράνθηκε, μεταμορφώθηκε σε μια άχαρη πεδιάδα. Σήμερα, ένα μικρό τμήμα της λίμνης έχει επανέλθει.
T107 / Μνημεία / Λάρισα /

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Στεγασμένο σε άρτιες εγκαταστάσεις, σε πευκόφυτο λόφο 54 στρεμμάτων, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας αποτελεί μια μοναδικής σημασίας προσέγγιση στο θεσσαλικό παρελθόν από την μακρινή Παλαιολιθική εποχή ως τις μέρες μας.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T114 / Παράδοση / Λάρισα /

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος

Λατομεία Χασάμπαλης - Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος
Από τους Ρωμαϊκούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας, ο πολύτιμος πράσινος Θεσσαλικός Λίθος των Λατομείων της Χασάμπαλης, κόσμησε μερικά από τα πιο διάσημα κτίρια και μνημεία της Ελληνικής και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
T119 / Μνημεία / Λάρισα /

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας
Αναζητώντας την πρώτη ύλη από την οποία κατασκευάστηκε το αρχαίο θέατρο Λάρισας, επισκεπτόμαστε τα δύο αρχαία λατομεία της Θεσσαλίας, το πρώτο στην Περαχώρα Τυρνάβου και το δεύτερο στο Καστρί Αγιάς.
T124 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ακρόπολη Φαρσάλων

Ακρόπολη Φαρσάλων
Στον αδιάφορο –για τους πολλούς και μη γνωρίζοντες- Θεσσαλικό κάμπο, η πόλη των Φαρσάλων είναι μια αποκάλυψη. Έχει κατοικηθεί ήδη από το 4000 π.χ και η εγκατάσταση των Μυκηναϊκών χρόνων πάνω στο λόφο ταυτίστηκε με την ομηρική Φθία, γενέτειρα του Αχιλλέα.

 
T124 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ακρόπολη Πρόερνας

Ακρόπολη Πρόερνας
Το περιαστικό δασάκι του χωριού κρύβει απολύτως το υπερθέαμα μιας  αρχαιότατης πόλης που έχει κτισθεί σε ένα γήλοφο, με τέτοιο μήκος, τέτοια οχύρωση και τόση και τέτοια μελετημένη αρχιτεκτονική διάπλαση.

 
T126 / Παράδοση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Σπηλιά Ανδρούτσου

Σπηλιά Ανδρούτσου
Η σπηλιά του Οδυσσέα Ανδρούτσου στη Βελίτσα του Παρνασσού είναι ένα ιστορικό μνημείο που βρίσκεται σε μια ορθοπλαγιά των ανατολικών τοιχωμάτων του βουνού δυο ώρες δρόμο από την Ανω Τιθορέα. 
T126 / Παράδοση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Οξιά

Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Οξιά
Λίγο πριν φύγει για τα πεδία των μαχών της Ρούμελης και της Αττικής ο Καραϊσκάκης, κατάφερε και συγκέντρωσε όλους τους οπλαρχηγούς της Θεσσαλίας στο μοναστήρι της Αγίας Τριάδας στην Οξυά Μουζακίου, όπου τους εμπέδωσε το επαναστατικό πνεύμα.
T126 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Από τον Ελληνόπυργο στo Ελληνόκαστρο

Από τον Ελληνόπυργο στo Ελληνόκαστρο
Στην ορεινή ζώνη του Μουζακίου, προς την πλευρά των Αγράφων, φωλιάζουν δύο άγνωστα χωριουδάκια, ο Ελληνόπυργος και το Ελληνόκαστρο. Στις κορυφές των λόφων τους βρίσκονται τα ερείπια δυο αρχαίων κάστρων.
T127 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Το πέρασμα στη Θεσσαλία

Το πέρασμα στη Θεσσαλία
Το πέρασμα στη Θεσσαλία: Ένα οδοιπορικό στο νομό Λάρισας, πέρα από τα στερεότυπα, με οδηγό την μνήμη και το συναίσθημα. Ο τόπος, οι άνθρωποι, η ιστορία του.
T131 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Άγναντη

Άγναντη
Το περιβόλι της Άγναντης είναι μια παραδεισένια πλαγιά που τα έχει όλα: Κήπους κρεμαστούς, πηγές κι οπωρώνες, ρεματιές και ξωκλήσια, βότανα και άγρια ζωή, παράδεισους της μιας και των πολλών αισθήσεων.
T134 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

VIA FERRATA

VIA FERRATA
Η Via Ferrata είναι μία υπαίθρια δραστηριότητα / σπορ αναψυχής.  Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, ανεξαρτήτου εμπειρίας. Είναι για αυτούς που θέλουν να βιώσουν μία πραγματικά ιδιαίτερη αίσθηση περιπλάνησης και κίνησης σε εκτεθειμένο βράχινο πεδίο. Να νοιώσουν κομμάτι μιας ξεχωριστής φυσικής ομορφιάς.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901