98

Μάρτιος 2014

σελ 12-48

Υγρότοποι Κοτυχίου - Στροφιλιάς

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με συνολική έκταση που ξεπερνάει τα 140.000 στρέμματα, οι Υγρότοποι Κοτυχίου Στροφιλιάς είναι ένα ζωντανό μουσείο φυσικής ιστορίας με χαρακτηριστικά, που στον Ελλαδικό χώρο είναι μοναδικά. Γιατί εδώ συνυπάρχουν ταυτόχρονα Λιμνοθάλασσες, Έλη και Βαλτοτόπια, Καλαμιώνες, Δάση Κουκουναριάς, Χαλεπίου Πεύκης και Δρυός, Αναρριχητικά πεδία και Ασβεστολιθικά βουνά, απέραντοι Αμμόλοφοι και Θερμά Λουτρά.

Υπάρχουν ακόμη Αλυκές, Διβάρια με ψάρια και χέλια, καθώς και ο μοναδικός -στην Δυτ. Πελοπόννησο- πληθυσμός τσακαλιών. Ανάμεσα α' αυτά τα οικοσυστήματα τρέφονται, αναπαράγονται και φωλιάζουν αναρίθμητα, κάθε είδους πουλιά. Σ’ έναν τόπο με ήπιο κλίμα, που τον δροσίζουν ή τον θερμαίνουν οι ανάσες του Ιουνίου. Φυσιολάτρες, πεζοπόροι, φωτογράφοι, παρατηρητές πουλιών αλλά και όλη η οικογένεια θα βρουν εδώ έναν αληθινό παράδεισο, με διαφορετικά -κάθε εποχή του χρόνου- συναρπαστικά χαρακτηριστικά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Αρχαίο τείχος Δυμαίων, Θερμά Λουτρά Κυλλήνης, Κάστρο Γλαρέντζα, Κάστρο Γλαρέντζας, Ναός Αγίας Σοφίας Ανδραβίδας, Φάρος Καυκαλίδας
Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, Αιωνόβιο Δάσος Κουκουναριάς, Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος, Ακρωτήρι Κουνουπέλι
Ιππικός Όμιλος Ανδραβίδας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς


Το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς στον Λάππα.

Για την εγκυρότερη γνωριμία μας με την περιοχή απευθυνόμαστε στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Λάππας, σε απόσταση 33,5 χιλιομέτρων από το κατάλυμά μας προς την Πάτρα. Η περιοχή αρμοδιότητα του φορέα καλύπτει μια έκταση 143.000 στρεμμάτων. Η προστατευόμενη περιοχή απλώνεται από τα "Μαύρα Βουνά" του Αράξου στο βορρά ως την Αλυκή Λεχαινών στον νότο. Είναι μια λωρίδα γης μήκους 30 χιλιομέτρων και κυμαινόμενου πλάτους από 0,5 έως 4 χιλιόμετρα, που ορίζεται από την Εθνική Οδό Πατρών - Πύργου ανατολικά ως το θαλάσσιο μέτωπο του Ιονίου Πελάγους στα δυτικά. Εκτός από τα Μαύρα Βουνά στο ακρωτήριο Άραξος, με 240 μέτρα και τον λόφο στο ακρωτήριο Κουνουπέλι με, 47 μέτρα, όλη η υπόλοιπη περιοχή είναι πεδινή, με μεγάλα τμήματα μηδενικού υψομέτρου που συμβάλλουν στην δημιουργία υγροτόπων.

Σκοπός της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης είναι η προστασία των ενδοαιτημάτων (1) της προστατευόμενης περιοχής και συγκεκριμένα των υγροτόπων, των αμμόλοφων και του δάσους κουκουναριάς της Στροφυλιάς, του πιο εκτεταμένου δάσους κουκουναριάς στην Ελλάδα. Παράλληλα με την προστασία, στόχος του φορέα είναι και η ενημέρωση για την οικολογική σημασία της περιοχής, η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ξενάγησης και οικοτουρισμού. Προτεραιότητες είναι η διατήρηση και ενίσχυση της Κουκουναριάς (Pinus pinea), η παρακολούθηση στις λιμνοθάλασσες της ποιότητας του νερού, καθώς και η προστασία στην παραλιακή ζώνη των αμμολόφων. 

Ως προς το κλίμα της περιοχής θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως πολύ ήπιο, χωρίς ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι ή ιδιαίτερα χαμηλές τον χειμώνα, ενώ και η βροχόπτωση μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική.

Συνοδευόμενοι από την βιολόγο του Φορέα Διαχείρισης, Βασιλική Ορφανού, κατευθυνόμαστε ΒΔ του Λάππα για την πρώτη μας περιήγηση στην περιοχή. 3 χιλιόμετρα μετά συναντάμε το "Μετόχι", τον πλησιέστερο προς την προστατευόμενη περιοχή οικισμό. Τελείως επίπεδο χωριό, χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με μονοκατοικίες, μαντριά και αρκετή ακαταστασία στο περιβάλλον. Βόρεια του χωριού απλώνεται η Λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου. Στα ακίνητα νερά καθρεφτίζεται το Δάσος Κουκουναριάς, σιλουέττες πουλιών, τα αντικρινά Μαύρα Βουνά. Πολλά κρωξίματα πουλιών, πτήσεις χαμηλές, κίνηση και ζωή. Είναι πολύ κοντά η λιμνοθάλασσα, συνορεύει με το Β - ΒΔ άκρο του χωριού. Αρκετές βαρκούλες, με μήκος που δεν ξεπερνάει τα 3 μέτρα, κείτονται παροπλισμένες στη χορταριασμένη ακρολιμνιά.

Μετά το Μετόχι συνεχίζει ο δρόμος και περνάει παράλληλα με μια εκτεταμένη βαλτώδη περιοχή. Είναι το Έλος της Λάμιας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T113 / Μνημεία / Ηλεία /

Αλίφειρα

Αλίφειρα
Σ΄έναν λόφο της Ηλιακής ενδοχώρας, πάνω από το βαθύ χάσμα του Αλφειού ποταμού, σώζεται από τα μέσα του 6ου αι. π.Χ. η αρχαία Αλίφειρα, με την τειχισμένη ακρόπολη και τα Ιερά του Ασκληπειού και της Αθηνάς.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Ηλεία

Αξία Άρθρου: 1 €