4
Δεκέμβριος 1996
σελ.114-141
Αποστολή στο Τατζικιστάν
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Για μία ακόμη φορά ξεκινώ για μία ορειβατική αποστολή, με τα δύο πιστά μου σακίδια, το διαβατήριο και το εισιτήριο, με ανοιχτή επιστροφή. Προορισμός, μία απάτη την κορυφή στην Κεντρική Ασία, στο Τατζικιστάν. Η πρόκληση είναι μεγάλη καθώς τα Ιμαλάια, στο Παμιρ, είναι ελάχιστες οι κορυφές που δεν έχουν ακόμα πατηθεί. Η ιδέα της αποστολής είναι ακόμη ελκυστικότερη: ορειβάτες από όλο τον κόσμο θα επιχειρήσουν μία κοινή ανάβαση σε μία ανώνυμη κορυφή με σκοπό να τη “βαφτίσουν” προς τιμήν του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Βαρώνου Pierre de Coubertin. Η αποστολή τελεί υπό την αιγίδα της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή), στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια των Ολυμπιακών Αγώνων. Αισθάνομαι όμορφα, αλλά και κάπως περίεργα, καθώς είναι η πρώτη φορά που αναχωρώ για ένα βουνό μόνος από την Ελλάδα. Το βουνό αυτό είναι απάτητο και η συνάντηση μου με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολή,ς θα πραγματοποιηθεί κάπου στα βάθη της Ασίας, στο Τατζικιστάν, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε περίοδο Εμφυλίου Πολέμου.
---
Το pdf αρχείο του άρθρου αυτού έχει σκαναριστεί σε υψηλή ανάλυση, αυτούσιο, από την έντυπη έκδοση του τεύχους.
---
Το pdf αρχείο του άρθρου αυτού έχει σκαναριστεί σε υψηλή ανάλυση, αυτούσιο, από την έντυπη έκδοση του τεύχους.
Κείμενο: Σταύρος Λαζαρίδης
Φωτογραφίες: Σταύρος Λαζαρίδης
ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €
("Απαραίτητη η αγορά της "Προπληρωμένης κάρτας αγοράς άρθρων")
(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)
1 €
("Απαραίτητη η αγορά της "Προπληρωμένης κάρτας αγοράς άρθρων")
(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
T7 / Φυσικό περιβάλλον /

T8 / Παράδοση /

T9 / Φυσικό περιβάλλον /

T14 / Φυσικό περιβάλλον /

T17 / Περιήγηση /

T21 / Περιήγηση /

T23 / Παράδοση /

T26 / Περιήγηση /

T26 / Φυσικό περιβάλλον /

T27 / Παράδοση /

T30 / Μνημεία /

T36 / Περιήγηση /

T37 / Περιήγηση /

T50 / Παράδοση /

Σιτάρι «καμούτ», «Καμπλουτσάς» και «Μαυραγάνι». Μονόκοκκο, σαν κι αυτό που βρέθηκε να καλλιεργείται εδώ και 8000 π.Χ. στην περιοχή των Γρεβενών. Φασόλια «Χάρμας» και φασόλια «Ζαργάνες» και «παππούδες». Χαρακτηρισμοί και λέξεις άγνωστες σχεδόν σήμερα, «τοπωνύμια» προϊόντων και φυτών πούρχονται από το παρελθόν, κάποιες από τα μεγάλα βάθη του.
T56 / Παράδοση /

T57 / Παράδοση /

T59 / Φυσικό περιβάλλον /

T59 / Φυσικό περιβάλλον /

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

T62 / Φυσικό περιβάλλον /

T63 / Φυσικό περιβάλλον /

T63 / Φυσικό περιβάλλον /

T64 / Φυσικό περιβάλλον /

T65 / Φυσικό περιβάλλον /

T66 / Φυσικό περιβάλλον /

T74 / Περιήγηση /

T76 / Φυσικό περιβάλλον /

T83 / Φυσικό περιβάλλον /

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

T96 / Δραστηριότητες /

T103 / Παράδοση /

T103 / Παράδοση /

T105 / Παράδοση /

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

T110 / Παράδοση /

T111 / Μνημεία /

T114 / Μνημεία /

T116 / Μνημεία /

T120 / Φυσικό περιβάλλον /

T120 / Παράδοση /

T120 / Φυσικό περιβάλλον /

T121 / Φυσικό περιβάλλον /

T122 / Παράδοση /

Παρακινημένος από την πρόσκληση της «Κοινοτοπίας», οργάνωσης Πατρινών Πολιτών, ευαισθητοποιημένων σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και ανθρωπισμού, ο δερματολόγος γιατρός Κυριάκος Οικονομίδης συμμετέχει και περιγράφει την αποστολή στο ΒΔ Πακιστάν στην μικρή αλλά τόσο σημαντική πολιτιστικά και ιστορικά, φυλή των Καλασά.
T123 / Φυσικό περιβάλλον /

Το Όρνιο είναι ημερόβιο αρπακτικό πτηνό, ένας από τους γύπες που ζει και στον ελλαδικό χώρο. Στην Ελλάδα το Όρνιο είναι γνωστό με τις ονομασίες Αλατζάς στην Κω, Γιούπας στην Κύπρο, Γυμνοκέφαλο στην Κεφαλλονιά, Ερυθρόγυπας, Ζαγανό ή Ζάγανος, Σκάρα και Καναβός στην Κρήτη, Κοκκινόγυπας, Κόκκινο Όρνιο και Σκανίτης στις Κυκλάδες, Καρτάλι στην Θράκη.
T124 / Φυσικό περιβάλλον /

T124 / Παράδοση /

T124 / Φυσικό περιβάλλον /

T125 / Περιήγηση /

T125 / Φυσικό περιβάλλον /

T126 / Φυσικό περιβάλλον /

T126 / Φυσικό περιβάλλον /

T127 / Φυσικό περιβάλλον /

T127 / Φυσικό περιβάλλον /

T128 / Φυσικό περιβάλλον /

T128 / Φυσικό περιβάλλον /

T129 / Φυσικό περιβάλλον /

T129 / Φυσικό περιβάλλον /

T129 / Μνημεία /

T130 / Φυσικό περιβάλλον /

T131 / Φυσικό περιβάλλον /

T132 / Φυσικό περιβάλλον /

T132 / Δραστηριότητες /

T133 / Φυσικό περιβάλλον /

T134 / Φυσικό περιβάλλον /

T134 / Φυσικό περιβάλλον /

T135 / Φυσικό περιβάλλον /

T136 / Φυσικό περιβάλλον /

Κατά την αποδημία το Φθινόπωρο και αφού έχουν αναπαραχθεί στη χώρα μας, πολλά είδη πτηνών μεταναστεύουν για την μαύρη ήπειρο, την Αφρική. Γνωστά είδη στο ευρύ κοινό είναι τα χελιδόνια και οι πελαργοί. Σχετικά άγνωστο, το νεροχελίδονο. Φωλιάζει στο έδαφος και δύσκολα μπορούμε να το εντοπίσουμε λόγω του χρώματός του, που το καθιστά πρακτικά αόρατο όταν στέκεται ακίνητο. Ας το γνωρίσουμε.