99

Μάϊος 2014

σελ 46-83

Νάξος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με έκταση 389 τετ. χιλιόμετρα, η Νάξος είναι το 11ο σε μέγεθος νησί της Ελλάδας και το μεγαλύτερο μεταξύ των Κυκλάδων. Η σημαντικότερη, ωστόσο, ιδιαιτερότητα της Νάξου είναι, ότι συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που μπορούν να γοητέψουν ακόμα και τον απαιτητικότερο επισκέπτη όπως: τις περισσότερες, παλαιότερες κα ωραιότερες βυζαντινές εκκλησίες της νησιωτικής Ελλάδας. Την υψηλότερη κορυφή βουνού στις Κυκλάδες, με υψόμετρο 1.004 μ.  Μεσαιωνικούς Πύργους, Αρχαιολογικούς χώρους και Κάστρα. Παραδοσιακά χωριά με εξαιρετική αρχιτεκτονική. Τοπία με πλούσια βλάστηση και νερά. Και ακόμη, μερικές από τις πιο επιθυμητές αμμουδιές και παραλίες του Αιγαίου. Στο μεγάλο οδοιπορικό που ακολουθεί, η Νάξος μάς αποκαλύπτει ένα σημαντικό τμήμα από τα ξεχωριστά της χαρακτηριστικά.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Χώρα Νάξου, Παραλίες Αγίας Άννας, Ψιλή Άμμος, Αγιασού
Μεσαιωνικοί Πύργοι όπως: ΜΠΕΛΟΝΙΑ, ΚΟΚΚΟΥ, ΜΑΓΚΑΚΙ, ΜΠΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ, ΠΑΛΙΟΠΥΡΓΟΣ ΠΛΑΚΑΣ, ΜΠΑΡΟΤΣΙ, ΜΠΑΖΑΙΟΥ, κ.ά., Βυζαντινές εκκλησίες όπως: ΑΓΙΟΥ ΜΑΜΜΑ, ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΔΡΟΣΙΑΝΗΣ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΙΑΣΟΡΙΤΗ, ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ κ.ά., Μαρμάρινοι Κούροι Φλερίου
Ανάβαση στην κορυφή ΖΑ

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Κάτω, Μέση και Άνω Ποταμιά


Πύργος Μπελόνια, κτίσμα του 16ου αιώνα.

Ξανθή αμμουδιά και αρμυρίκια, ρηχός βυθός και πεντακάθαρα νερά. Είναι ο εκπληκτικός όρμος του Αγίου Γεωργίου, μπροστά στο ξενοδοχείο. Στ΄ ανοιχτά ο δίαυλος, που χωρίζει την Νάξο από τις δυτικές ακτές της Πάρου. Όλες τις επόμενες μέρες θ' αγναντεύουμε θαλασσινό ορίζοντα και νησιά, μεγάλα και μικρά.

Ο Νίκος Σαντοριναίος, από τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων "NAXOS ESCAPE", μάς παραδίδει το κλειδί ενός ολοκαίνοργιου HUNDAI i 10

Είναι εύκολο στην οδήγηση, οικονομικό και αξιόπιστο, λέει ο Νίκος. Σας εύχομαι να χαρείτε τις περιηγήσεις σας στο νησί.

Τις επόμενες μέρες το i 10, για 600 σχεδόν χιλιόμετρα, στάθηκε, σύντροφος λιτοδίαιτος και αξιόπιστος σε κάθε διαδρομή. 

Ξεκινάμε την παρθενική περιήγησή μας με τον Μανώλη, με κατεύθυνση ΝΑ της Χώρας, προς Γαλανάδο. Αμέσως μετά τον οικισμό συναντάμε τον "Πύργο Μπελόνια", πιθανότατα του 16ου αιώνα. Το μνημείο είναι άριστα συντηρημένο από αλλοδαπούς. Αξιόλογο είναι το διπλό παρεκκλήσι του Πύργου, μισό ορθόδοξο και μισό καθολικό, ενώ μερικά μέτρα πιο κάτω, σώζεται, τμήμα αρχαίας τοιχοποϊίας με ογκόλιθους λαξευτούς. 

Δύο χιλιόμετρα μετά, στην θέση "Μητροπούλου", βρίσκουμε σηματοδοτημένο μονοπάτι και ξύλινη πινακίδα, με όλα τα στοιχεία της διαδρομής, που περνάει διαδοχικά από τους οικισμούς της ΚάτωΜέσης και  Άνω Ποταμιάς.

11:45' Από υψόμετρο 205μ. κατηφορίζουμε ελαφρά με κατεύθυνση ΒΑ. Πυκνή βλάστηση, λουλούδια, ελιόδεντρα και πεζούλες. Κάθε λίγο σκύβει ο Μανώλης, κόβει κάποιο βότανο ή χόρτο και αναφέρει ιδιότητες και θεραπευτικά χαρακτηριστικά. Αρχίζει ένα παλιό, ελικοειδές καλντερίμι με τοιχαλάκι.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ηρακλειά

Ηρακλειά
Στο δυτικότερο άκρο των Μικρών Κυκλάδων η Ηρακλειά, προσφέρει γραφικότητα, φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες αμμουδιές, αλλά και την τέλεση του εσπερινού στο σπήλαιο του Αϊ-Γιάννη, μια εμπειρία μοναδική. 
T58 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας

Ανάφη: Στον βράχο της Καλαμιώτισσας
Στην ανατολικότερη άκρη της Ανάφης η φύση δημιούργησε έναν μονοκόμματο, συμπαγή βράχο, τον πιο πελώριο στο Αιγαίο. Πάνω στην κορυφή του έχτισαν οι Αναφιώτες το ανεμοδαρμένο ξωκκλήσι της Καλαμιώτισσας.
T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T76 / Δραστηριότητες / Κυκλάδες /

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη

Πάρος : Στην χερσόνησο του Άι-Γιάννη Δέτη
Η χερσόνησος του Αϊ - Γιάννη του Δέτη είναι ένας περιπατητικός παράδεισος με 7 χιλιόμετρων διάδρομων και στοιχεία από την προϊστορική εποχή ως τον Φάρο Κόρακα του 19ου αιώνα.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T87 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Άνδρος

Άνδρος

Πλούσια βλάστηση, χαράδρες και ρέματα με αστείρευτα νερά αλλά και τοπίο λιτό, κυκλαδίτικο, με ξερολιθιές και αμμουδιές εξωτικές. Είναι η Άνδρος, με πρωτεύουσα που διατηρεί ακόμη ζωντανή την παλιά της αίγλη και αρχοντιά.

T71 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Ίος

Ίος
Αστραφτερή και πολύτιμη η Ίος μυρίζει φρεσκάδα. Της την χαρίζουν οι χιλιάδες νέες και νέοι που κατακλύζουν το νησί, καθώς αποτελεί έναν από τους τέσσερις τόπους συνάντησης της παγκόσμιας νεολαίας.
T57 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μήλος

Μήλος
Ένα απέραντο γεωφυσικό μουσείο, που σε κάθε βήμα καταπλήσσει και γοητεύει τον επισκέπτη με τις ασύλληπτες εικόνες ακτών και πετρωμάτων.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / Κυκλάδες /

Πολύαιγος

Πολύαιγος
Άγνωστη στους πολλούς και - παρά τα 18 της τετραγωνικά χιλιόμετρα -, σχεδόν ακατοίκητη, η Πολύαιγος, ορθώνει το απόκρημνο βράχινο μπόι της, με εξωτικές παραλίες ολούθε, δίπλα στις διάσημες νήσους της Μήλου και της Κιμώλου.
 
T111 / Περιήγηση / Κυκλάδες /

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες

Μικρές μαγικές... Κυκλάδες
Στην προσωνυμία «Μικρές Κυκλάδες» εμείς προσθέτουμε και τον προσδιορισμό «Μαγικές». Δεν είναι υπερβολή : καθένα από τούτα τα μικρονήσια έχει τον δικό του τρόπο να πλανεύει τον επισκέπτη: με την ηρεμία του τοπίου, την φιλοξενία των κατοίκων, τα εξαίρετα ντόπια προϊόντα, κυρίως – όμως – με τα νερά των παραλιών, που συναγωνίζονται μεταξύ τους, ποια έχει το λαμπερότερο, το πιο διάφανο χρώμα τυρκουάζ.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Κυκλάδες

Αξία Άρθρου: 1 €