45

Μάιος 2005

σελ. 140-175

Ύδρα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

H είσοδος στο λιμάνι της Ύδρας έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό, μια περίπου παγκόσμια πρωτοτυπία. Η εικόνα του αμφιθεατρικού της οικισμού είναι διαχρονικά απαράλλακτη. Τι κι αν κοιτάξεις  υδατογραφία του τέλους του  18ου αιώνα, τι κι αν κοιτάξεις  γκραβούρα ή χαλκογραφία του 19ου αιώνα, τι κι αν κοιτάξεις  φωτογραφία στις αρχές ή στα τέλη του 20ου. Πάντα θα δείς την ίδια μαγική,  μοναδική εικόνα της υπέροχης Ύδρας.
Έχω φθάσει λίγα λεπτά στην Ύδρα και το καθαρό φως της Άνοιξης αντανακλά τη μαγεία της ηρωικής πόλης. Έχω επιλέξει συνειδητά ως βάση ένα από τα παλιά ξενοδοχεία στο λιμάνι, με μπαλκονάκι θεωρείο στο ολοζώντανο θεατρικό σκηνικό της προκυμαίας.  Το τέλος ενός εορταστικού τριημέρου δημιουργεί  -ελεγχόμενη πάντως- συμφόρηση στην αποβάθρα των αναχωρήσεων. Θαλάσσια ταξί, καταμαράν, δελφίνια και το πλοίο της γραμμής παραλαμβάνουν μαζικά τους εκδρομείς και αφήνουν στους εναπο-μείναντες την γλυκιά ικανοποίηση ότι θα απολαύσουν το νησί καλύτερα.

Κείμενο: Αντώνης Δήμας

Φωτογραφίες: Αντώνης Δήμας

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901