101

Σεπτέμβριος 2014 - ΤΕΥΧΟΣ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 10-29

Αλπική Λίμνη Γκιστόβα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μετά την Δρακόλιμνη της Τύμφης στα 1.990μ. και του Σμόλικα στα 2.230μ., η μέγιστη πρόκληση είναι η Γκιστόβα στα 2.360μ. Πώς φτάνει όμως κανείς εκεί; Η ιδανική αφετηρία είναι ο οικισμός του Γράμμου, η παλιά Γράμμουστα, που μετά από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης ξαναζεί. Εδώ, σε υψόμετρο 1.380μ., λειτουργεί όλο το χρόνο ένα θαυμάσιο κατάλυμα- καταφύγιο, που παρέχει ό,τι καλύτερο επιθυμεί ο επισκέπτης του βουνού. Μπορεί να προσφέρει, επίσης και πολύτιμες πληροφορίες ή –ακόμη- και την προσωπική συμμετοχή των ιδιοκτητών στο εγχείρημα της ανάβασης στην Γκιστόβα

Ένα εγχείρημα, που δεν μας χαρίζει μόνον την εμπειρία της ανάβασης και της απρόσμενης εμφάνισης της λίμνης, αλλά μας αποκαλύπτει, επιπλέον, την σπάνια εικόνα των πρωταρχικών πηγών και ρυακιών του νεογέννητου Αλιάκμονα, στα υψίπεδα του Γράμμου. Πριν κατηφορίσει στον κάμπο και εξελιχθεί στο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Αλπικά λιβάδια στα 1990μ
Ανάβαση στην Λίμνη Γκιστόβα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή


Ο οικισμός του Γράμμου (παλιά Γράμμουστα).

Ξημερώνει μια όμορφη μέρα στο Γράμμο, ψυχρή και διαυγής. Στην κρυστάλλινη πρωινή ατμόσφαιρα διαγράφονται με μεγάλη ευκρίνεια οι εδαφικές λεπτομέρειες της γύρω περιοχής, τα λιβαδοτόπια, τα μονοπάτια, οι δύσβατοι χωματόδρομοι που ανηφορίζουν στο βουνό. Πολύ ρεαλιστικά ασπρίζει στην μακρόστενη κοιλάδα η στενή κοίτη του Αλιάκμονα, που σε τίποτε δεν θυμίζει, σ' αυτό το πρώιμο στάδιο, τον μεγάλο ποταμό.

Ξυπνούν ένας-ένας οι άνθρωποι του ξενώνα κι οι επισκέπτες, ευωδιάζουν το βουνίσιο τσάι και οι καφέδες. Κάποιοι προτιμούν θερμαντικό σαλέπι στην ψύχρα του πρωινού. Ο ήλιος δεν αργεί να προβάλει από τις ράχες του βουνού. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, αρχίζουμε ν' αποζητάμε τη σκιά. Είναι πια ώρα ν' ανηφορίσουμε για την αλπική Γκιστόβα, μια δεκαετία μετά την ανάβαση και την περιγραφή στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (τεύχος 43, ΙΑΝ-ΦΕΒ. 2005) από τον ταξιδιωτικό μας συνεργάτη και φίλο Κυριάκο Παπαγεωργίου. Εκείνος τότε, στην αναζήτηση της λίμνης, είχε διαγράψει μια μεγάλη διαδρομή, ενώ εμείς έχουμε την πολυτέλεια που δεν διέθετε ο Κυριάκος: είναι ο Αλέξης, ένας από τους γιούς της οικογένειας Σπύρου, ιδιοκτήτες του ορεινού ξενώνα - καταφύγιο "Γράμμος", άριστος γνώστης του Γράμμου αλλά και της συντομότερης πρόσβασης προς τη λίμνη. 

Αναχωρούμε,  λοιπόν, από τον ξενώνα ανηφορίζοντας τραχύ χωματόδρομο με κατεύθυνση ΝΔ. Απέναντί μας ορθώνεται, σαν αδιαπέραστος φραγμός του ορίζοντα, το εντυπωσιακό ανάγλυφο των κορυφών του Γράμμου: Περήφανο (2.444μ.), Κιάφα2.395μ.) και Φαρμάκη (2.142μ.) Ακριβώς πίσω τους, αθέατη στις ΝΔ υπώρειες του βουνού, φωλιάζει το παλιό Ντεντσικό, η διάσημη σήμερα Αετομηλίτσα, που με υψόμετρο 1.450 μέτρων είναι ένας από τους ορεινότερους ελληνικούς οικισμούς.

 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T66 / Περιήγηση / Καστοριά /

Κλεισούρα Καστοριάς

Κλεισούρα Καστοριάς
Πολιτεία ιστορική και ωραία, με βουνίσιο φυσικό περιβάλλον και θέα ανεμπόδιστη, η Κλεισούρα διατηρεί και χαρίζει απλόχερα στον επισκέπτη εικόνες της παλιάς της αρχοντιάς.
T74 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Το Σπήλαιο του Δράκου

Το Σπήλαιο του Δράκου
Μετά από εκατομμύρια χρόνια τα νερά της Λίμνης της Καστοριάς εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλα τμήματα του Σπηλαίου του Δράκου και να δημιουργούν αντανακλάσεις σταλακτιτών και σταλαγμιτών.
T91 / Φυσικό περιβάλλον / Καστοριά /

Όρος Βίτσι

Όρος Βίτσι

Συνοδευόμενοι από τα μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων Κοζάνης και Καστοριάς πραγματοποιούμε μια ανάβαση στο Βίτσι, το πανέμορφο αλλά και πολύπαθο, κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου βουνό.

T95 / Παράδοση / Καστοριά /

Ντολτσό

Ντολτσό

Στενορρύμια με καλντερίμι. Βυζαντινές εκκλησίες και αναρίθμητα εμβληματικά Αρχοντικά. Είναι η ιστορική συνοικία Ντολτσό, που παρά την επέλαση του τσιμέντου διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της Καστοριάς

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Καστοριά

Αξία Άρθρου: 1 €