101

Σεπτέμβριος 2014 - ΤΕΥΧΟΣ ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟ

σελ 84-96

Κορυφογραμμή του Αθέρα Ικαρίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Και τι δεν έχει η ραχοκοκκαλιά του Αθέρα. Στ’ ανατολικά τον Εφανό με 1.040μ., την υψηλότερη κορυφή. Στα δυτικά την κορυφογραμμή της Μέλισσας, με τέσσερις χαμηλότερες κορυφές. Σε μια κακοτράχαλη ράχη δεσπόζει το Καψαλινό Κάστρο από τα χρόνια του Μεσαίωνα. 

Σ’ αυτά τα εκτεθειμένα υψίπεδα φυσάει πού και πού ένας δαιμονισμένος αέρας, ενώ δεν είναι σπάνια τα αγριοκάτσικα και οι εξωπραγματικοί βραχώδεις σχηματισμοί. Κάτω από την κορυφή του Τσολιά, μια απόκρημνη πλαγιά έχει την χαρακτηριστική ονομασία Κακό Καταβασίδι. Δύσκολο έδαφος, μεγάλες αποστάσεις και ζόρικοι καιροί που μεταβάλλονται συνεχώς. Η κορυφογραμμή του Αθέρα, η μακρόστενη στέγη της Ικαρίας, απαιτεί μπόλικη τόλμη και εμπειρία.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Κακοτράχαλη κορυφογραμμή
Διάσχιση κορυφογραμμής του Αθέρα

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η κορυφογραμμή της Ικαρίας

“Φύσις κρύπτεσθαι φιλεί” λέει ο Ηράκλειτος. Η κορυφογραμμή της Ικαρίας είναι καλά κρυμμένη από τα αγοραία βλέμματα. Κι είναι κρυμμένη γιατί, ενώ μοιάζει με μια μακριά, ισόπεδη ράχη, δεν είναι παρά μια διαρκής ταλάντωση από κρυφές εσοχές, σκαλώματα κι αλλεπάλληλες τομές που οι Iκαριώτες τις λένε χωστοκέλια. Που “φιλούν” να είναι κρυμμένα, ακόμα κι από τον ουρανό…

Ο Αθέρας, αυτή η επιμήκης ραχοκοκκαλιά της Ικαρίας,  υπήρξε όνειρο πολλών ετών. Όνειρο - και όραμα ταυτόχρονα -, αλλά και σχέδιο επεξεργασίας. αποκάλυψης, διάσχισης και φυσιολατρικής απόλαυσης, ο Αθέρας υπήρξε ένα καλά οργανωμένο κι εμφιαλωμένο όνειρο που φυλάσσονταν επί δεκαετίες στα πιθάρια της “βράσης”, για να ωριμάσει και να εκπωματιστεί στον καιρό του. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T70 / Περιήγηση / Βόρειο Αιγαίο /

Δυτική Ικαρία

Δυτική Ικαρία
Εξωτικές αμμουδερές παραλίες, τουριστικά ανεπτυγμένα αλλά και μοναχικά χωριά, μαγευτικά φαράγγια και σηματοδοτημένα μονοπάτια, καθιστούν την Δυτική Ικαρία, μοναδικό προορισμό για αυθεντικούς περιηγητές.
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Βόρειο Αιγαίο

Αξία Άρθρου: 0.50 €