48

Νοέμβριος 2005

σελ.48-57

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Με πρωτοβουλία του Ορειβατικού Συλλόγου Λαμίας, και την συνεργασία του Δήμου Λαμιαίων και του Δήμου Γοργοποτάμου κάθε χρόνο, μια από τις πρώτες Κυριακές του Σεπτέμβρη, προγραμματίζεται οργανωμένη διάσχιση του εξαίρετου φαραγγιού του Ασωπού, που η απόληξη και έξοδός του βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη της Λαμίας. Το φαράγγι του Ασωπού, μια στενωπός φιδίσιας διαδρομής, ενώ δεν είναι ορατή από πουθενά, διαθέτει τα πλεονέκτημα να βρίσκεται πολύ κοντά στον εθνικό δρόμο, σχεδόν ελάχιστα από την παλιά οδική αρτηρία που συνέδεε την κεντρική Ελλάδα - και όχι μόνο - με την Αθήνα.
Έχει μήκος περίπου στα εννιά χιλιόμετρα και η αφετηρία του βρίσκεται κάτω από τη θρυλική σιδηροδρομική Γέφυρα της Παπαδιάς. Το τέλος του φαραγγιού οριοθετείται με το σβήσιμο και τελείωμα των απότομων βραχωδών εξάρσεων και αποτελεί φυσικό ορόσημο των πολύ σπουδαίων ελληνικών βουνών, του Καλλίδρομου και της Οίτης. 

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901