49

Ιανουάριος 2006

σελ.126-153

Ορεινή Ναυπακτία: Πλάτανος

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Νωρίς το πρωί το θερμόμετρο δείχνει 3 βαθμούς. Το τζάκι, ωστόσο, είναι ήδη αναμμένο και η αίθουσα ζεστή. Παρακάμπτουμε το κλασικό πρωινό και αρκούμαστε στις πίτες της κυρίας Άννας. Καθώς πίνουμε τον καφέ μας γνωρίζουμε τον Δημήτρη. Καταφθάνει εκείνη τη στιγμή από το Καρπενήσι, φορτωμένος με τα δοχεία που περιέχουν το ευωδιαστό υγρό. Δεν δείχνει ιδιαίτερα καταπονημένος. Ίσως αυτό οφείλεται στην νεαρή του ηλικία ή στον ζωογόνο αέρα του βουνού. Χαμογελαστός, δημιουργικός και ανήσυχος, χτίζει το μέλλον του στον τόπο του με την αμέριστη συμπαράσταση των μελών της οικογενείας του. Δείχνει να έχει γλιτώσει από τον ξεριζωμό σε κάποιο αδηφάγο αστικό κέντρο της χώρας.
Οι πρώτες ακτίνες φωτίζουν το αντικρινό «Ξεροβούνι» με την γυμνή του κορυφή. Βγαίνουμε για μια πρώτη γνωριμία με το χωριό. Μπροστά από τον ξενώνα υπάρχει η προτομή του Γ. Καραϊσκάκη και η οδός με τ’ όνομά του. Ο τόπος τίμησε τον μεγάλο αγωνιστή, που βρέθηκε στον Πλάτανο το καλοκαίρι του 1825, κατεβαίνοντας από το Καρπενήσι για να βοηθήσει το Μεσολόγγι. Την άνοιξη της επόμενης χρονιάς ξαναβρέθηκε στον Πλάτανο, ανήμπορος πια, για να υποδεχθεί όσους σώθηκαν από την έξοδο του Μεσολογγίου.
Περιδιαβαίνουμε την πλακόστρωτη οδό Γ. Καραϊσκάκη με κατεύθυνση προς την πλατεία. Δίπλα στον ξενώνα είναι το Πνευματικό Κέντρο, η Βιβλιοθήκη και το Λαογραφικό Μουσείο. Στους χώρους του φιλοξενεί έναν τεράστιο πλούτο εκθεμάτων όπως, παλιά αντικείμενα και σκεύη της καθημερινή ζωής, εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, ρακοκάζανο, αργαλειό, παλιά όπλα και σερβίτσια, θαυμάσια κεντήματα και τοπικές φορεσιές, σπάνιες φωτογραφίες και έγγραφα, καθώς και μερικά πολύτιμα βιβλία. Ξεχωρίζουμε ανάμεσά τους ένα «Επίτομο Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας» του 1899, ένα «Εγχειρίδιον της Θρησκείας και Μυθολογίας των Ελλήνων και Ρωμαίων» του 1871 και ένα «Λατινικό και Ιταλικό Λεξικό» του 1829.
Απέναντι από τον ξενώνα είν’ ένα διώροφο του 1900 με σιδερένιο μπαλκονάκι και, κολλητό μ’ αυτό, ένα ωραίο πετρόχτιστο ακατοίκητο. Μερικά μέτρα μετά, και πριν ακριβώς απ’ την πλατεία, ορθώνεται ένα εκπληκτικό πετρόχτιστο του 1883, έδρα κάποτε του μονοπωλίου άλατος, σπίρτων και πετρελαίου. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση και η αρχιτεκτονική του είναι εξαίρετη με περίτεχνα λαξευμένη ντόπια πέτρα, που δημιουργεί μικρά τόξα στα παράθυρα. Μικρά σιδερένια κλειδιά δίνουν κατά διαστήματα την ωραία λιθοδομή. Είν’ ένα οικοδόμημα αληθινό κόσμημα για τον τόπο. Δίπλα του είναι το καφενείο «Πλάτανος», που έχει ανοίξει από ώρα. Πρόσχαρος και νεαρής ηλικίας ο Αριστομένης μας κερνάει καφεδάκι. Προσπαθεί κι αυτός με διάφορους τρόπους να παραμείνει στον τόπο του.
Η πλατεία ζωντανεύει, ανοίγουν τα δυο μικρά μπακαλικάκια, κάποιες νοικοκυρές πηγαίνουν να ψωνίσουν. Οι πρώτοι θαμώνες κάθονται στα υπαίθρια τραπεζάκια κάτω απ’ τα κλαδιά του πλάτανου και το, ψυχρό ακόμα, αλλά ηλιόλουστο πρωινό των μέσων του Νοέμβρη.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T24 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας
Χαμένη μέσα στα ελατοσκέπαστα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας η Αμπελακιώτισσα προσφέρει γαλήνη, ηρεμία αλλά και δράση.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Φυσικό περιβάλλον / Αιτωλοακαρνανία /

Ακαρνανία

Ακαρνανία
Ένα οδοιπορικό - έκπληξη σε τόπους που δεν αγγίζει ο μαζικός τουρισμός, με υπεραιωνόβια δάση βελανιδιάς και άγρια άλογα που χαίρονται την ελευθερία τους στη φύση.
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T130 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας
Η περιοχή του Αστακού της Ακαρνανίας που αποκαλείται Ξηρόμερο αποτελεί ένα ιδιαίτερα μικτό φυσικό ανάγλυφο από βουνό θάλασσα και κοιλάδες, με πολλά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, νησιά, σπήλαια, δάση, χαράδρες και κάστρα.
T130 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Αλυζία

Αρχαία Αλυζία
Ψηλά από τον Μύτικα της Ακαρνανίας υπήρχαν πολλές αρχαίες πόλεις, μια από τις οποίες ήταν η Αλυζία, τα ερείπια της οποίας εντοπίζονται στην κορυφή επιβλητικού βράχου, πάνω από το εντυπωσιακό Αρχοντοχώρι.
T131 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Στράτος

Αρχαία Στράτος
Η Στράτος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ακαρνανίας. Ήταν χτισμένη στη δυτική όχθη του Αχελώου, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
T135 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Τα όρη του Βάλτου

Τα όρη του Βάλτου
Ο Βάλτος είναι μια τραχιά επιμήκης ορεινή περιοχή στα δυτικά της ηπειρωτικής χώρας, σφηνωμένη ανάμεσα στα ορεινά κράσπεδα της Ευρυτανίας και στη λεκάνη της Ακαρνανίας και του Αμβρακικού.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901