120

Καλοκαίρι 2019

σελ. 102-113

Βασιλάδι Μεσολογγίου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

H εκτεταμένη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου είναι κατάσπαρτη από αναρίθμητες ακατοίκητες νησιδούλες. Μία από τις πιο μικροσκοπικές, που μόνον χάρτες μεγάλης κλίμακας αναφέρουν, είναι το Βασιλάδι. Η έκτασή του μετά βίας φτάνει τα 100 τετ. μέτρα και μόλις εξέχει μερικές δεκάδες εκατοστά πάνω απ’ το νερό. Εδώ, ωστόσο, οι θρυλικοί υπερασπιστές του Μεσολογγίου έγραψαν, το 1825 και το 1826, μερικές από τις λαμπρότερες σελίδες αντίστασης και ηρωισμού κατά των Οθωμανώ.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης, Γιώργος Αποστολάκος

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή, Αεροφωτογραφίες: Βασίλειος Πρεβεζάνος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Πλέοντας προς τον ΒασιλάδιΗ πρόσκληση του Γιάννη Χαλαζιά για να επισκεφτούμε τη γενέτειρά του, το Μεσολόγγι, ήταν πολύ δελεαστική για να μας αφήσει αδιάφορους. Αφ’ ενός γιατί το Μεσολόγγι - και ό,τι αυτό αντιπροσωπεύει - διατηρεί πάντα μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Επίσης, όμως, γιατί στο τριήμερο πρόγραμμα  περιήγησης που έχει εκπονήσει ο Γιάννης, εξέχοντα ρόλο διαδραματίζει μία επίσκεψη - προσκύνημα στις ιστορικές νησιδούλες Βασιλάδι και Αη-Σώστης.
Βγαίνοντας νότια από την «Ιερή Πόλη»(1)  του Μεσολογγίου, διασχίζουμε την εκπληκτική τσιμεντένια προκυμαία των 4 περίπου χιλιομέτρων ανάμεσα από τις λιμνοθάλασσες Κλείσοβας και Μεσολογγίου, παρατηρούμε τις ιδιόμορφες βάρκες και τις πελάδες, θαυμάζουμε τις λεπτεπίλεπτες σιλουέττες φοινικόπτερων και ερωδιών, αγναντεύουμε με δέος τα λιλιπούτεια νησιδάκια που, στην ταπεινότητα της εδαφικής επικράτειάς τους, απέκρουσαν τόσες και τόσες επιθέσεις χιλιάδων εχθρών.
Στο τέλος της προκυμαίας είναι η γραφική Τουρλίδα με τις πάμπολλες πελάδες, το αλιευτικό αραξοβόλι και την ψαροταβέρνα «Ηλιοβασίλεμα». Τούτη την πρωινή ώρα όλες σχεδόν οι βάρκες έχουν γυρίσει από τ΄ ανοιχτά και είναι δεμένες στις ξύλινες προκυμαίες.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T69 / Παράδοση / Αιτωλοακαρνανία /

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών
 «Σεβαστή Διοίκησις
Με την Ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν, εφθάσαμε εις την αθλιωτάτην κατάστασιν. Εφάγαμεν όλα τα άλογα, μολάρια, γομάρια, σκύλους και γάτες, τα οποία ετελείωσαν και αυτά… Και επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν…»
Μ’ αυτή τη ρεαλιστική περιγραφή αρχίζει η δραματική αναφορά των διασωθέντων οπλαρχηγών προς την «Προσωρινήν Διοίκησιν της Ελλάδος» μετά την έξοδο του Μεσολογγίου … 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
Δραστηριότητες / Αιτωλοακαρνανία /

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»

Αστροφωτογραφίζοντας το αρχέγονο «Γάλα της Ήρας»
Κοντά στην ιερή πόλη του Μεσολογγίου, βρίσκεται η αρχαία πόλη των Οινιάδων, μια ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Ακαρνανίας που ιδρύθηκε περίπου τον 5ο αιώνα π.Χ.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία, Μεσολόγγι

Αξία Άρθρου: 0.50 €