59

Σεπτέμβριος 2007

σελ.70-91

Κρανιά Γρεβενών

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Πάμπολλες φορές ήμασταν ως τώρα διαβατικοί από την Κρανιά στο δρόμο για το γειτονικό Μικρολίβαδο, το Μέτσοβο ή τα Γιάννενα. Ποτέ δεν είχαμε σταθεί στο ορεινό χωριό, όπως συμβαίνει τόσο συχνά, όταν μπροστά μας δεν έχουμε μάτια παρά μόνον για τον τελικό προορισμό. Σήμερα το πρωί βγαίνουμε για πρώτη φορά στα σοκάκια της Κρανιάς.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Μια σύντομη γνωριμία με την Κρανιά​Εδώ, που 200 σχεδόν χρόνια πριν περπάτησε ο διάσημος πρόξενος της Γαλλίας στον Αλή Πασά, περιηγητής και συγγραφέας Pouqneville. Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ευθ. Μούσιο («Τούργια Κρανιά», Αθήνα 1999), «κατεβαίνοντας το ποτάμι από τη Μηλιά ο Pouqneville με την τιμητική συνοδεία του που ήταν αρματολοί, πέρασαν την τοξωτή πέτρινη γέφυρα του Σταμπέννη και, καθώς ο καιρός ήταν έτοιμος να βρέξει, αναζήτησαν καταφύγιο σ’ ένα χάνι της Κρανιάς. Το χάνι αυτό ήταν στο δρόμο που πηγαίνει για τα Γρεβενά, απέναντι ακριβώς από τη σημερινή Πλατεία Ελευθερίας».
Κατά τον Γάλλο πρόξενο το χωριό ιδρύθηκε το 1507 από μια αποικία βλάχων των βουνών που έμεναν μόνιμα εκεί. Ήταν η περιοχή της Μεγαλοβλαχίας που άκμασε ήδη κατά τον 15ο αιώνα στην Δ. Θεσσαλία. Η Κρανιά, που αποτελούσε τμήμα της Μεγαλοβλαχίας, αναπτύχθηκε νωρίτερα σε απόσταση δυο περίπου χλμ. ΒΔ της σημερινής Κρανιάς με την ονομασία Τούργια. Ο οικισμός δημιουργήθηκε εξαρχής από βλαχόφωνους και συνεχίζει ακόμη να κατοικείται από τους απόγονους εκείνων των βλαχόφωνων. Ήταν ποιμένες, που την άνοιξη ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στα πλούσια βοσκοτόπια της Κρανιάς, του Περιβολιού, της Αβόελλας, της Βωβούσας και Σαμαρίνας, ενώ το φθινόπωρο κατέβαιναν στη Θεσσαλική πεδιάδα για να διαχειμάσουν. Αργότερα, κάποιοι απ’ αυτούς αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον πλάνητα βίο και να στήσουν μικρούς συνοικισμούς, που το 1507 συνενώθηκαν και δημιούργησαν την Κρανιά.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T85 / Δραστηριότητες / Γρεβενά /

Μανιτάρια στα Γρεβενά

Μανιτάρια στα Γρεβενά

Η διατροφική αξία των μανιταριών είναι μοναδική. Εξίσου συναρπαστική είναι η αναζήτηση και η συλλογή τους. Σ’ αυτήν την ενασχόληση έχουμε μαζί μας τον «δάσκαλο» των μανιταριών, Γιώργο Κωνσταντινίδη.

T79 / Δραστηριότητες / Γρεβενά /

Γρεβενά, Μανιτάρια, Βάλια Κάλντα, Μπάλτσες

Γρεβενά, Μανιτάρια, Βάλια Κάλντα, Μπάλτσες
Κάθε εποχή του χρόνου είναι ωραία στα ορεινά των Γρεβενών. Το φθινόπωρο ωστόσο, έχει τη δική του γοητεία γιατί, στα υγρά εδάφη των δασών αφθονούν νοστιμότατα μανιτάρια.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Γρεβενά

Αξία Άρθρου: 0.50 €