103

Mάρτιος 2015

σελ 20-62

Μεσολόγγι, Ιερή πόλη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Χαρακτηρίστηκε ΙΕΡΗ ΠΟΛΗ, η μοναδική στην Ελλάδα. Επισκεπτόμαστε τον ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΗΡΩΩΩΝ, χώρο θυσίας χιλιάδων αγωνιστών στη διάρκεια της ΕΞΟΔΟΥ. Μνημεία και αγάλματα Οπλαρχηγών και Φιλελλήνων συνιστούν την μοναδική Υπαίθρια Γλυπτοθήκη για την Επανάσταση του ’21.

Στην απέραντη προκυμαία θαυμάζουμε την Λιμνοθάλασσα, τις παραδοσιακές βάρκες Γαΐτες και Πριάρια, τα εκατοντάδες πουλιά, τις μαγικές αντανακλάσεις ανατολών και δειλινών.

Το Μεσολόγγι του πνεύματος μάς εντυπωσιάζει με τα πολλά Μουσεία,  ιστορικά κτίρια και τους χώρους Πολιτισμού. Περιδιαβαίνοντας στα στενά γραφικά δρομάκια και στους πεζόδρομούς του  ανακαλύπτουμε γραφικά ταβερνεία και ουζερί με ποικίλες θαλασσινές λιχουδιές, αλλά και καφέ μπαρ για διασκέδαση μέχρι αργά. Το Μεσολόγγι είναι μια πόλη ανθρώπινη, πόλη να ζεις.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T24 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας

Αμπελακιώτισσα Ορεινής Ναυπακτίας
Χαμένη μέσα στα ελατοσκέπαστα βουνά της ορεινής Ναυπακτίας η Αμπελακιώτισσα προσφέρει γαλήνη, ηρεμία αλλά και δράση.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Φυσικό περιβάλλον / Αιτωλοακαρνανία /

Ακαρνανία

Ακαρνανία
Ένα οδοιπορικό - έκπληξη σε τόπους που δεν αγγίζει ο μαζικός τουρισμός, με υπεραιωνόβια δάση βελανιδιάς και άγρια άλογα που χαίρονται την ελευθερία τους στη φύση.
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T69 / Παράδοση / Αιτωλοακαρνανία /

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών

Μεσολόγγι. Στο μονοπάτι των Εξοδιτών
 «Σεβαστή Διοίκησις
Με την Ελπίδα να μας καταφθάσουν τα καράβια και να μας μπάσουν ζαερέν, εφθάσαμε εις την αθλιωτάτην κατάστασιν. Εφάγαμεν όλα τα άλογα, μολάρια, γομάρια, σκύλους και γάτες, τα οποία ετελείωσαν και αυτά… Και επεριμέναμεν οκτώ ημέρας τρώγοντες θαλάσσια χόρτα και πλέον δεν τα ματαείδαμεν…»
Μ’ αυτή τη ρεαλιστική περιγραφή αρχίζει η δραματική αναφορά των διασωθέντων οπλαρχηγών προς την «Προσωρινήν Διοίκησιν της Ελλάδος» μετά την έξοδο του Μεσολογγίου … 
T86 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Οι υδάτινοι δρόμοι του Μεσολογγίου

Οι υδάτινοι δρόμοι του Μεσολογγίου
Ένας τριαδικός περίπατος στις δύο λιμνοθάλασσες, της Κλείσοβας και του Αιτωλικού.
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
T120 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Βασιλάδι Μεσολογγίου

Βασιλάδι Μεσολογγίου
Οι λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου δεν είναι μόνον μια περιοχή υψηλής οικολογικής αξίας και ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά κι ένας κορυφαίος ιστορικός τόπος, όπου οι υπερασπιστές του Μεσολογγίου –αν και δραματικά ολιγάριθμοι- επιτέλεσαν πράξεις απαράμιλλης αυτοθυσίας και ηρωισμού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T130 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας

Αστακός: Το στολίδι της Ακαρνανίας
Η περιοχή του Αστακού της Ακαρνανίας που αποκαλείται Ξηρόμερο αποτελεί ένα ιδιαίτερα μικτό φυσικό ανάγλυφο από βουνό θάλασσα και κοιλάδες, με πολλά αρχαιολογικά ενδιαφέροντα, νησιά, σπήλαια, δάση, χαράδρες και κάστρα.
T130 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Αλυζία

Αρχαία Αλυζία
Ψηλά από τον Μύτικα της Ακαρνανίας υπήρχαν πολλές αρχαίες πόλεις, μια από τις οποίες ήταν η Αλυζία, τα ερείπια της οποίας εντοπίζονται στην κορυφή επιβλητικού βράχου, πάνω από το εντυπωσιακό Αρχοντοχώρι.
T131 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Στράτος

Αρχαία Στράτος
Η Στράτος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οχυρωμένες πόλεις της Ακαρνανίας. Ήταν χτισμένη στη δυτική όχθη του Αχελώου, που ήταν το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.
T135 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Τα όρη του Βάλτου

Τα όρη του Βάλτου
Ο Βάλτος είναι μια τραχιά επιμήκης ορεινή περιοχή στα δυτικά της ηπειρωτικής χώρας, σφηνωμένη ανάμεσα στα ορεινά κράσπεδα της Ευρυτανίας και στη λεκάνη της Ακαρνανίας και του Αμβρακικού.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901