116

Καλοκαίρι 2018

σελ.128-147

Βόρειο Πήλιο: Κεραμίδι - Ακρόπολη Κασθαναίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το  Βόρειο Πήλιο ίσως δεν συγκαταλέγεται στους γνωστότερους και πιο πολυσύχναστους πηλιορείτικους προορισμούς. Είναι πολύ πιο αραιοκατοικημένο από το υπόλοιπο Πήλιο και με τις λιγότερες τουριστικές υποδομές. Είναι φυσικό, λοιπόν, τα παραπάνω χαρακτηριστικά να μην είναι ιδιαίτερα παρακινητικά για τον μαζικό τουρισμό. Αποτελούν, ωστόσο, ισχυρό κίνητρο για προσέλευση εξερευνητών και αυθεντικών ταξιδευτών.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου, Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Ακρόπολη ΚασθαναίαςΙσχυρότεροι πόλοι έλξης στο Β. Πήλιο είναι το Βένετο και το Κεραμίδι,  με το δεύτερο να είναι πολύ πιο παραδοσιακό. Γνωρίζαμε τον τόπο από παλιά όταν, ήδη το 2006, είχαμε επισκεφθεί την περίφημη Μονή Φλαμουρίου, το Βένετο και τις εντυπωσιακές, δυσπρόσιτες θαλασσοσπηλιές του. (Ελλ. Πανόραμα, τεύχος 53, Σεπ. –Οκτ. 2006). Άλλες, πάλι, φορές είχαμε επισκεφθεί το Κεραμίδι και το επίνειό του, το Καμάρι. Ωστόσο, δεν είχαμε ιδέα κι ούτε ποτέ κανείς μας είχε μιλήσει για την ακρόπολη της Αρχαίας Κασθαναίας, που είναι κρυμμένη σ΄αυτό τον τόπο. Την έξοδο από την άγνοιά μας ανέλαβε – και πάλι – ο ιχνηλάτης φίλος μας, ο Κυριάκος.
 
Στη διαδρομή μας από τον Βόλο προς το Κεραμίδι αγναντεύουμε με χαρά την γαλήνια υδάτινη επιφάνεια ενός μεγάλου τμήματος της – πάλαι ποτέ – κορυφαίας σε έκταση λίμνης της Ελλάδας, της θρυλικής Κάρλας(1) Δύο περίπου χιλιόμετρα πριν από τα Κανάλια, κάνουμε μια μικρή στάση στον σκιερό υπαίθριο χώρο του Βυζαντινού ναού Αγίου Νικολάου Καναλίων. (2) 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T63 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Από τα πιο διάσημα Πηλιορείτικα χωριά με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα την κορυφαία θέα στον Παγασητικό κόλπο και στην πόλη του Βόλου.
 
T67 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Τσαγκαράδα

Τσαγκαράδα
Στο διάσημο Πηλιορείτικο χωριό, εκτός από την σπουδαία τουριστική υποδοχή, πρωταγωνιστές είναι τα παλιά λιθόστρωτα καλντερίμια, οι αναρίθμητες κρήνες, η υπέροχη φύση του βουνού.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T79 / Φυσικό περιβάλλον / Μαγνησία /

Πινακάτες

Πινακάτες
Όταν, για πρώτη φορά αντικρύσαμε τις Πινακάτες, είχαμε εντυπωσιασθεί. Όχι μόνον από την ολοφάνερη γραφικότητα του Πηλιορείτικου οικισμού. Αλλά, πολύ περισσότερο, από την συνολική αρμονία του τόπου, ένα συνταίριασμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος ιδανικό.
T107 / Μνημεία / Μαγνησία /

Παλαιός Πλάτανος

Παλαιός Πλάτανος
Κοντά στον Αλμυρό και στον Νέο Πλάτανο Μαγνησίας, ο μαρτυρικός και ερειπωμένος οικισμός του Παλιού Πλάτανου ατενίζει σιωπηλός την οροσειρά της Όθρης και τα νερά του Παγασητικού.
T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
T116 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού

Aνατολικό Πήλιο: Ακτή Πλάκες - Λαμπινού
Στο Ανατολικό Πήλιο επισκεπτόμαστε το ανακαινισμένο μοναστήρι της Παναγίας Λαμπιδόνας, μένουμε έκθαμβοι από την παραλία «Πλάκες».
T118 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς

Πήλιο. Στα βήματα του Αλφόνς
Στα κακοτράχαλα μονοπάτια και στα δυσπρόσιτα ακρογιάλια του Βορείου Πηλίου ανιχνεύουμε –σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του- τα ίχνη του Αυστριακού Αλφόνς Χοχάουζερ, που ο βίος και η πολιτεία του έχουν πάρει διάσταση μυθική.
T119 / Δραστηριότητες / Μαγνησία /

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος

Ανάβαση στο Χλωμόν Όρος
Έξω από τις μεγάλες οδικές αρτηρίες η Νότια Μαγνησία δεν είναι ευρύτερα γνωστή. Διαθέτει, ωστόσο, εκπληκτική ακτογραμμή, γραφικότατους οικισμούς και το εμβληματικό Χλωμό Όρος, με δύσκολη πρόσβαση αλλά απαράμιλλη θέα από το ύψος της κορυφής.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου

Πρόπαν (Καλαμάκι) Πηλίου
Το χωριό Καλαμάκι στο Ανατολικό Πήλιο –γνωστότερο με την αρχική του ονομασία Πρόπαν- είναι γραφικός τόπος, κατάφυτος, με κορυφαία θέα στο Αιγαίο και, κυρίως, η σημαντικότερη περιοχή εξόρυξης της περίφημης σχιστόπλακας του Πηλίου.
T121 / Περιήγηση / Μαγνησία /

Χερσόνησος Αχιλλείου

Χερσόνησος Αχιλλείου
Στα σύνορα Φθιώτιδας – Μαγνησίας, έξω από τα δρομολόγια των τουριστών, βρίσκεται η χερσόνησος του Αχιλλείου, με το ακρωτήριο Ποσειδώνιο, την κορυφή Τραγοβούνι, τον αρχαιολογικό χώρο του Αντρώνα και τον τελείως απόκρυφο, παλιό οικισμό της Χαμάκως.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Μαγνησία

Αξία Άρθρου: 0.50 €