60

Νοέμβριος 2007

σελ.124-149

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν πριν μια δεκαετία έπαιρνα το δρόμο για το Μεσολόγγι, πηγαίνοντας γοητευμένος να συναντήσω τα χιονάτα αλατόβουνα, που συσσώρευε ο πλούτος της λιμνοθάλασσας, μου ’χε κακοφανεί που λίγο μετά το Αντίρριο ο δρόμος εγκατέλειπε τη θάλασσα, στερώντας μου των ιωδιούχο αέρα της.
Εισχωρούσε στο εσωτερικό της Ακαρνανικής γης και λίγο πριν την εκτεταμένη κοίτη του Εύηνου ποταμού, ένας σκοτεινός όγκος στ’ αριστερά μου υψώνονταν κρύβοντας το φως του ήλιου. Η επιβλητικότητα μ’ ακολούθησε μέχρι την είσοδό μου στις εύφορες κι υγρές εκτάσεις της αρχαίας Καλυδώνας πριν την ιστορική πρωτεύουσα του νομού. Το βουνό αυτό ήταν η Βαράσοβα.
Χρόνια πολλά μετά ο δρόμος μ’ έφερε ξανά προσκυνητή στο αγριωπό ανάστημά του. Αφορμή το ντοκιμαντέρ του Απόστολου Μπρέντα «Βαράσοβα, το Άγιο Όρος της Δυτικής Ελλάδας» που προβλήθηκε στο περσινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Κείμενο: Μιχάλης Ζευγουλάς

Φωτογραφίες: Πέτρος Κουρούπης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΗ παραθαλάσσια Κάτω Βασιλική, κρυμμένη απ’ την Εθνική οδό, στη σκιά του ιερού βουνού, γίνεται η διαμονή μας για 3 μέρες. Ένας τόσο δα οικισμός με 150 κατοίκους, καθαρός και νοικοκυρεμένος, ξεκουράζεται γύρω από μια μικρή παραλία, ανάμεσα στο όρος Βαράσοβα (954 μ.) και το βουνό Κλόκοβα (1037 μ.).
Η οικογενειακή και φιλειρηνική ατμόσφαιρα της Κάτω Βασιλικής δύσκολα σε πείθει πώς σ’ αυτήν την περιοχή, τίποτα δεν ήταν όπως σήμερα. Ο Όμηρος αναφέρει τη Βαράσοβα σαν μια απ’ τις πόλεις που πρόσφερε 2 πλοία στην Τροία. Ο λόφος δε που βρίσκεται αριστερά του χωριού (κοιτώντας τη θάλασσα) ήταν στην αρχαιότητα… ένα νησί! Το περιτριγύριζαν τα νερά της θάλασσας που ενώνονταν με παραποτάμους του Εύηνου κι άλλους χείμαρρους που κατέβαιναν απ’ τα όρη της Ναυπακτίας. Πυκνά έλη σχηματίζονταν που φθάναν μέχρι το σημείο που σήμερα περνάει ο Εθνικός αυτοκινητόδρομος και προχωρούσαν ακόμη πιο μέσα, καλύπτοντας το σημερινό χωριό Γαυρολίμνη. Το όνομά του μέχρι σήμερα διηγείται το παρελθόν του: μια λιμνοθάλασσα με μικρά ψάρια, με γαύρους!
Το σκηνικό μοιάζει απόμακρο και μυθολογικό. Όμως σχεδόν όλος ο νομός της Αιτωλοακαρνανίας είναι μια γη-σουρωτήρι απ’ όπου τρέχουν νερά από παντού, σχηματίζοντας ποτάμια και τον ανθρωπόμορφο θεό Αχελώο ποταμό να χωρίζει την Αιτωλοακαρνανική γη σε Αιτωλία κι Ακαρνανία. Με τη λίμνη Καστρακίου, Λυσιμαχία και Τριχωνίδα στο Βορρά και Οζερό κι Αμβρακία δυτικά. Στο Νότο και δυτικά τρεις λιμνοθάλασσες: του Μεσολογγίου, του Αιτωλικού και ο μεγάλος Αμβρακικός.
Στην κορυφή λοιπόν αυτού του λόφου, βρίσκονται σήμερα τα ερείπια του ναού της Αγίας Τριάδας. Από τον τύπο της Βασιλικής της Εκκλησίας πήρε το όνομά του και το ομώνυμο χωριό.
Οι διαστάσεις του ναού (1000 τ.μ.) αποδεικνύουν ότι χτίστηκε σ’ εποχή που ο Χριστιανισμός όφειλε να επιβληθεί μεγαλόπρεπα πάνω στον παλιό κόσμο, σ’ ένα τόπο με την ισχυρή γειτονική Χαλκίδα.
Στα οικοδομικά περιγράμματα του χώρου χρησιμοποιήθηκε αρχαιοελληνικό υλικό, όπως και στον κοντινό Άγιο Δημήτριο που τα άσπρα μάρμαρα από το ναό ίσως της Αθηνάς, τοποθετήθηκαν σε σχήμα σταυρού. Ρωμαλέα πεύκα υψώνονται ανάμεσα στα ερείπια και η ρητίνη καθώς σιγολιώνει στον ήλιο, θυμιατίζει το χώρο μ’ ευλάβεια.
Από το ύψος του λόφου, διακρίνουμε κατάλοιπα πιθανού λιμανιού μιας και η Κάτω Βασιλική έλεγχε το πέρασμα στον Πατραϊκό κόλπο πριν το άνοιγμα της διώρυγας της Κορίνθου.

 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αιτωλοακαρνανία

Αξία Άρθρου: 0.50 €