62

Μάρτιος 2008

σελ. 88-115

Oρεινή Αίγινα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το πλοίο, έχοντας καλύψει 16,5 ν.μλ. από τον Πειραιά, πλησιάζει στο λιμάνι της Αίγινας. Χαρακτηριστικές φιγούρες της υποδοχής η Κολόνα του λόφου της αρχαίας πόλης κι ο Άη Νικόλας της προβλήτας.
Τα αξιοθέατα του νησιού πολλά με περισσότερο γνωστά το ναό της Αφαίας, το μοναστήρι του Αγ. Νεκταρίου, την αρχαία πόλη, τη μεσαιωνική Παληαχώρα, τη γραφική πόλη της Αίγινας με τα καποδιστριακά κτήρια, το ψαροχώρι της Πέρδικας και τα λιγότερο γνωστά όπως η γειτονιά των καλλιτεχνών στα Πλακάκια, το πετροκεντημένο σπίτι του Ροδάκη στο Μεσαγρό, η Περιβόλα κ.ά. … Όμως εμείς αυτή τη φορά θ' ακολουθήσουμε δρόμους διαφορετικούς, ανηφορικούς και πετρόχτιστους. Θα περιπλανηθούμε σε αρχαία και χριστιανικά προσκυνήματα, σε δρακόσπιτα και παμπάλαιες δεξαμενές, θα επισκεφθούμε ορεινά χωριά την Παχιοράχη, το Ανιτσαίο, το Σφεντούρι, τους Λαζάρηδες, αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μικροσυνοικισμούς, τους Τζίκηδες, τους Βλάχηδες, τους Καπότηδες, με σπίτια λιγοστά, με παράσπιτα, κελλάρια, φουρνιά, στάβλους και πατητήρια. Κτίσματα του μέτρου και της ανάγκης σε απόλυτη αρμονία με τη μορφή και το ύφος του αιγινίτικου τοπίου. Ένα τοπίο που ενέπνευσε αρχιτέκτονες όπως ο Πικιώνης, ο Δούρας, ο Βασιλειάδης, ο Κωνσταντινίδης, ο Κρόκος, ο Φατούρος, ο Δεκαβάλλας.  Δημιουργοί, που δίδαξαν πώς διαβάζεται ένας χώρος και πώς αναδημιουργείται ένα συγκεκριμένα δομημένο τοπίο μέσα από συσχετισμούς χαρακτηριστικών της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τις νέες αντιλήψεις περί νεωτερικότητας.
​Το βράδυ στο Μεσαγρό, στο φιλόξενο σπίτι του Ελληνιστή συνταξιούχου καθηγητή  Gerald Thompson, του ανθρώπου που ζεί και περπατάει την Αίγινα εδώ και πολλά χρόνια, συζητάμε – γιατί άλλο – για την ομορφιά της ορεινής Αίγινας και τα μονοπάτια της. Στην κουβέντα και η Χριστίνα, η Αφροδίτη, η Σουζάνα, ο Αλέξης, η Βάσω μέλη της πολύ δραστήριας και αποτελεσματικής ομάδας των Ενεργών Πολιτών της Αίγινας. Η συζήτηση συνεχίζεται λίγο αργότερα στο γραφείο του Δημάρχου του νησιού Παναγιώτη Κουκούλη. Το μεγάλο ενδιαφέρον του για θέματα περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς δίνει αέρα στα πανιά μας, χάρτες απλώνονται, διαδρομές χαράζονται και η σήμανση των μονοπατιών του νησιού αρχίζει την επόμενη κιόλας μέρα από τον Τζίκηδες.

Κείμενο: Κώστας Ζαρόκωστας

Φωτογραφίες: Γιάννης Κωσταρής

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, Αίγινα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T14 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Γαλαξίδι

Γαλαξίδι
Αρχοντικό και παραδοσιακό, το ναυτικό Γαλαξίδι είναι ένας κορυφαίος τόπος προορισμού όλο το χρόνο.
T45 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ύδρα

Ύδρα
Μια περιήγηση στην ιστορική φυσιογνωμία, στο αθέατο φυσικό περιβάλλον και στα μονοπάτια του νησιού, όπου τα τροχοφόρα κάθε μορφής είναι άγνωστα.
T47 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Ταξίδι στην Λοκρίδα

Ταξίδι στην Λοκρίδα
Τόσο γειτονική με την Αττική μα τόσο άγνωστη στις λεπτομέρειές της η Λοκρίδα, μας αποκαλύπτει σ' ένα σύντομο οδοιπορικό γοητευτικές πτυχές από το παρελθόν και το παρόν της
T48 / Δραστηριότητες / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού

Διάσχιση χαράδρας Ασωπού
Δυσπρόσιτη, γνωστή από τους Περσικούς πολέμους, η Χαράδρα του Ασωπού εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί συναρπαστική διαδρομή ανάμεσα στα μονοπάτια και στα νερά του ποταμού.
T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T129 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Πανοπέας

Πανοπέας
Η ακρόπολη του Πανοπέα που φαίνεται και με γυμνό μάτι από την παλιά Εθνική Οδό Λειβαδιάς - Λαμίας κι έχει ωραία θέα στον Παρνασσό, υπήρξε στα
αρχαία χρόνια πολύ σημαντική πόλη, με στιβαρή κυκλώπεια οχύρωση.
T131 / Μνημεία / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Υάμπολις και Άβαι

Υάμπολις και Άβαι
Το Μαντείο των Αβών στη σημερινή Βοιωτία, που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα και βρισκόταν ανάμεσα από τις πόλεις Υάμπολις και Άβαι, υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901