65

Σεπτέμβριος 2008

σελ. 132-161

Νότια Θάσος και ορεινοί οικισμοί

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όλοι οι τόποι έχουν ένα πρόσωπο. Σαν το πρόσωπο ενός παλιού καλού φίλου είναι το πρόσωπο της Θάσου. Δροσερό σαν τις πλατείες της, γλυκό σαν το σύκο και το καρυδάκι που λιάζονται στα βάζα στα παράθυρα των σπιτιών, γνώριμο σαν τις μυρωδιές που αναδύονται από τα χωριατόσπιτα κι εκφραστικό σαν τους παραθεριστές της. Έναν παλιό καλό φίλο, λοιπόν, θυμίζει η Θάσος που ξυπνά συγκινήσεις οικείες και προσιτές.
Μία πευκόφυτη πέτρα, που ξέφυγε από τη στεριά κι οι αντικρινές εκβολές του
Νέστου την έστειλαν να πλέει στο πέλαγος. Μια πολύτιμη πέτρα καλύτερα, λόγω του
υπόγειου και υπέργειου πλούτου της. Να πώς μοιάζει η Θάσος από ψηλά, να ανασαίνει τον αέρα του Αιγαίου. Η απλότητα και η ομορφιά της μακεδονίτικης ψυχής της παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Χρειάζεται όμως να επιμένει κανείς, να θέλει να ανακαλύψει. Με αυτήν την αποσκευή ξεκινήσαμε ετούτο το ταξίδι.

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

Φωτογραφίες: Γιώργος Παπαδόπουλος

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Στο όμορφο νησί του ΑιγαίουΣτο λιμάνι της Κεραμωτής μας πιάνει το μεσημέρι. Στην εκπνοή του καλοκαιριού τα μεσημέρια γίνονται όλο και πιο ζεστά. Το πλοίο περιμένει αραγμένο στην αποβάθρα, προτού ξεκινήσει και πάλι το τακτικό του δρομολόγιο για το νησί. Για μια στιγμή τρίξανε οι λαμαρίνες του καραβιού και η προπέλα του αρχινάει να παλεύει με το νερό. Οι επιβάτες περπατούν στο κατάστρωμα, κοιτούν τη θάλασσα και προσμένουν τις στιγμές αμεριμνησίας που πλησιάζουν. Ήλιος και μελτέμι ανυπόμονο μας τυλίγουν.
Ένα τρελό πανηγύρι από γλαρόπουλα μαζεύεται τριγύρω από το καράβι, ψάχνοντας τη λεία του. Τα γενναιόδωρα χέρια των επιβατών, μικρών και μεγάλων, τα προσκαλούν σε απόσταση αναπνοής. Στ’ ανοιχτά προσπερνούμε τη Θασοπούλα, ένα πετρώδες κι ακατοίκητο νησάκι, από τα πολλά που περιβάλλουν τις ακτές της Θάσου. Η ηλιόφωτη πολιτεία του Λιμένα όλο και μεγαλώνει και τα μάτια όλων ερευνούν αγωνιακά το μυχό του κόλπου. Λίγο αργότερα η φιλική συντροφιά των γλάρων μας ξεπροβοδίζει στο μουράγιο του Λιμένα.
Κοιτάω το ρολόι. Περίπου μισή ώρα! Τόσο κοντά στις πολιτείες του βορρά και μακριά από τα οργανωμένα τουριστικά συμφέροντα της πρωτεύουσας. Ακόμα κι έτσι όμως λίγα νησιά καταφέρνουν να κρατήσουν ανόθευτο το νησιωτικό τους χαρακτήρα. Με πλώρη για ετούτα τα ανόθευτα μέρη τραβήξαμε για τους παραδοσιακούς ορεινούς οικισμούς της Θάσου και για τα νότια παράλιας. Πρώτο μας περιμένει  το χωριό Καζαβίτι, απ’ όπου και θα πραγματοποιούμε τις εξορμήσεις μας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T88 / Δραστηριότητες / Θάσος /

Υψάριο Όρος

Υψάριο Όρος
Με το αυτοκίνητο μπορούμε να φτάσουμε σε απόσταση αναπνοής. Εμείς, ωστόσο, σας προσκαλούμε ν’ ανηφορίσετε μαζί μας ως την κορυφή του Υψάριου με τα πόδια. Η πεζοπορική εμπειρία της διαδρομής θα σας μείνει αξέχαστη.
T88 / Περιήγηση / Θάσος /

Θάσος

Θάσος
Η επιλογή της Θάσου ως προορισμού  διακοπών,  μας δίνει την δυνατότητα ν' απολαύσουμε παραδοσιακή κουζίνα, φρέσκο ψάρι κι έναν σπάνιο συνδυασμό εξωτικών παραλιών και καταπράσινων βουνών.
T118 / Παράδοση / Θάσος /

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι

Μάρμαρο Θάσου, πιο λευκό από το χιόνι
Γνωστότερη για το φυσικό περιβάλλον, τις παραλίες και τα παραδοσιακά της χωριά, η Θάσος διαθέτει, επίσης, εκπληκτικούς αρχαιολογικούς χώρους και μια μακρά παράδοση στην εξόρυξη του περίφημου, χιονόλευκου δολομιτικού μαρμάρου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Θάσος

Αξία Άρθρου: 1 €