65

Σεπτέμβριος 2008

σελ.162-179

Τρούφες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Μαγιάτικο απόβραδο, ψυχρό και βροχερό, μας προφταίνει στα υψίπεδα των Τρικάλων, στις βουνίσιες στροφές του Ασπροποτάμου. Το φθινόπωρο του 2002 είχαμε την ευτυχία ν’ ανακαλύψουμε στις λεπτομέρειές του τον περίφημο αυτό τόπο, έναν από τους συναρπαστικότερους της χώρας. Ορμητήριό μας ήταν το εξαίρετο ορεινό κατάλυμα ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΝΙΑ. Και οικοδεσπότες μας ο Γιώργος Μπάμπος και ο Λάμπρος Παπαγεωργίου.
Τον υγρό εκείνο Οκτώβρη είχαμε συλλέξει θαυμάσια μανιτάρια στα βοσκοτόπια του Ασπροποτάμου και στα δάση. Μαγειρεμένα με ποικίλους τρόπους υπήρξαν για τους οικοδεσπότες μας μια γευστική αποκάλυψη.
Δύο από τα θεαματικότερα, του είδους Macrolepiota procera, είχαν κοσμήσει το εξώφυλλο του 30ου τότε τεύχους του περιοδικού.
- Θα ασχοληθώ σοβαρά με τα μανιτάρια, μου εκμυστηρεύθηκε ο Λάμπρος.
Δεν έμεινε στα λόγια. Διάβασε βιβλία, γνώρισε ειδικούς, έψαξε στη φύση, διοργάνωσε στο κατάλυμα συναντήσεις μανιταρόφιλων και γαστρονομικές εκδηλώσεις με επιτυχία εκπληκτική. Και σήμερα, 6 χρόνια μετά, μας προσκαλεί για ένα τριήμερο «κυνήγι άγριας τρούφας», που, σύμφωνα με την πρόσκληση: «Στον Ασπροπόταμο της Πίνδου τώρα αρχίζει».

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΣτην διακριτικά φωτισμένη αίθουσα της μονάδας το ακροατήριο ξεπερνάει τους 40. Στο βήμα βρίσκεται ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης που μιλάει για την τρούφα. Πού και πού προβάλλει κάποια διαφάνεια. Η προσήλωση του ακροατηρίου είναι καθολική. Και πώς να μην είναι; Όλα όσα αναφέρονται για την τρούφα, είναι για όλους μας πρωτάκουστα, παράξενα, συναρπαστικά, εκπληκτικά. Η τρούφα, ωστόσο, ήταν ήδη γνωστή από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Λατίνοι είχαν εντυπωσιαστεί με την ιδιαιτερότητα των χαρακτηριστικών της, αυτά τα μοναδικά στη φύση άρωμα και γεύση. «Θαύματα της φύσης» θεωρούσε ο Πλίνιος τις τρούφες, ο Πορφύριος τις αποκαλούσε «τα παιδιά των θεών», ενώ ο Κικέρωνας «κόρες της γης» και ο Νέρωνας «τροφή των θεών». Για τους Γάλλους οι τρούφες αποτελούν «τα διαμάντια της κουζίνας τους».
Όσο όμως επιθυμητή και περιζήτητη άλλο τόσο σπάνια και δυσεύρετη είναι η τρούφα. Αυτή η ιδιαιτερότητα επιδρά οπωσδήποτε αποφασιστικά στην διαμόρφωση της τιμής της, που είναι στην διεθνή αγορά από τις υψηλότερες που συναντώνται για προϊόντα της γης. Καθώς περνούν τα λεπτά ο Παναγιώτης μας εισάγει όλο και περισσότερο στον άγνωστο, στον μυστηριώδη κόσμο της τρούφας. Όπως λοιπόν όλοι οι μύκητες έτσι και οι τρούφες είναι «ετερότροφοι» οργανισμοί, που δεν μπορούν να συνθέσουν μόνοι τους ουσίες απαραίτητες για την επιβίωσή τους. για να αντιμετωπίσουν αυτή την έλειψη, προσκολλώνται σε μερικούς τύπους φυτών, δέντρα ή θάμνους, δημιουργώντας μια σχέση που ονομάζεται «μυκορριζική συμβίωση». Η τρούφα προσκολλάται στο φυτό με μια φυτική (βλαστική) σύνθεση – δομή που ονομάζεται «μυκήλιο». Η τρούφα λοιπόν σχηματίζεται κάτω από το έδαφος πάνω στη ρίζα του φυτού με το οποίο συμβιώνει. Το σχήμα της είναι στρογγυλωπό, περισσότερο ή λιγότερο ανώμαλο. Το μέγεθός της ποικίλλει, από τις μικροσκοπικές διαστάσεις ενός μπιζελιού ως τις πολύ μεγαλύτερες ενός πορτοκαλιού. Εξωτερικά καλύπτεται από έναν φλοιό, που ονομάζεται «περίδιο». Το εσωτερικό ονομάζεται «σάρκα του καρπού» ή «βώλος» και περιέχει εκατομμύρια σπόρους που έχουν αναπαραγωγική λειτουργία. Κάθε είδος τρούφας περιέχει σπόρους διαφορετικών χρωμάτων και διαστάσεων. Με τη βοήθεια του μικροσκοπίου η ταξινόμηση των ειδών είναι σχετικά εύκολη. Κατά την ωριμότητα κάθε είδος τρούφας εκπέμπει τη δική της χαρακτηριστική μυρωδιά. Έτσι ένα εκπαιδευμένο σκυλί είναι σε θέση να προσδιορίσει τη θέση της τρούφας μέσα στο έδαφος, η οποία θα συλλεχθεί από τον εμπειρογνώμονα.
- Το πρωί θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε εν δράσει τα σκυλιά, που θα προσπαθήσουν να εντοπίσουν κάποιες τρούφες στην περιοχή, λέει ο Παναγιώτης.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T6 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Πλαστήρα
Μαγικές εικόνες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας αντικρίζοντας τη λίμνη Πλαστήρα.
T9 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas

Στην Βίνιανη από την Trekking Hellas
H Trekking Hellas εξακολουθεί να  μας συναρπάζει. Σ΄αυτό το τεύχος μας μεταφέρει στο φαράγγι της Βίνιανης και μας αποδεικνύει, πως το canyoning είναι σπορ δυναμικό και όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
T18 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ραψάνη

Ραψάνη
Ανάμεσα στον Όλυμπο και στα Τέμπη, η Ραψάνη εντυπωσιάζει με τα κρασιά και την γραφικότητά της.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας

Όσσα - Ο κώνος της Θεσσαλίας
Ένας τεράστιος ¨Βοτανικός Κήπος¨, ένα βουνό αποκάλυψη για φυσιολάτρες, πεζοπόρους, αναρριχητές, για όλη την οικογένεια.
T19 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων

Πύλη - Ελάτη Τρικάλων
Ένας προορισμός τεσσάρων εποχών στην ορεινή Θεσσαλία, με συγκλονιστική φύση και σημαντικότατα βυζαντινά μνημεία.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Καρίτσα - Στόμιο

Καρίτσα - Στόμιο
Εκεί που εκβάλλει ο Πηνειός και αρχίζει να ψηλώνει η Όσσα,  η Καρίτσα και το Στόμιο είναι μια περιοχή γοητευτική, με μεγάλο περιηγητικό  ενδιαφέρον.
T30 / Περιήγηση / Τρίκαλα /

Ασπροπόταμος Τρικάλων

Ασπροπόταμος Τρικάλων
Γύρω του οι πανύψηλες κορυφές της Νότιας Πίνδου, παντού απέραντα δάση και αστείρευτα νερά. Είναι ο Ασπροπόταμος, ο θεϊκός τόπος απ΄όπου πηγάζει ο θρυλικός Αχελώος.
 
T39 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Παλιά Σωτηρίτσα

Παλιά Σωτηρίτσα
Τόπος μικρός και ελάχιστα γνωστός, που συνδυάζει με τρόπο ιδανικό την ομορφιά του βουνού και τα θέλγητρα της θάλασσας.

 
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Aργιθέα

Aργιθέα
Στο ΒΔ άκρο του Ν. Καρδίτσας, μοναχική και αθέατη, η ορεινή χώρα της Αργιθέας περιμένει τον περιηγητή και φυσιολάτρη για να τον γοητεύσει με γεφύρια, φαράγγια και βουνά.
T72 / Περιήγηση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ελασσόνα

Ελασσόνα
Πόλη με πλούσια εδάφη και προϊόντα, με βυζαντινά μνημεία και κίνηση ζωηρή, η Ελασσόνα χαρίζει επιπλέον, σε ντόπιους και επισκέπτες, μια ήρεμη και ανθρώπινη ζωή.
T78 / Παράδοση / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή

H Λίμνη Κάρλα. Ιστορική αναδρομή
Το 1962 η Κάρλα, η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Ελλάδας, αποξηράνθηκε, μεταμορφώθηκε σε μια άχαρη πεδιάδα. Σήμερα, ένα μικρό τμήμα της λίμνης έχει επανέλθει.
T85 / Παράδοση / Τρίκαλα /

O Μύλος των Ξωτικών

O Μύλος των Ξωτικών
Η πόλη των Τρικάλων έχει ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία αισιοδοξίας και χαράς, μετατρέποντας για 30 μέρες τον ιστορικό Μύλο Ματσοπούλου σε ονειρεμένο Μύλο των Ξωτικών.
T86 / Μνημεία / Τρίκαλα /

Τρίκαλα

Τρίκαλα

Πόλη ανθρώπινη και ωραία η πατρίδα του Τσιτσάνη. Με ποτάμι διάφανο, πολλά ποδήλατα και ατμόσφαιρα καθαρή. Με κάστρο και παλιά πόλη, φιλόξενους ανθρώπους και εξαίρετο φαγητό, είναι ένας προορισμός πολύ επιθυμητός.

T87 / Φυσικό περιβάλλον / Τρίκαλα /

Αχελώος

Αχελώος

Μ’ ένα συναρπαστικό και ποικιλόμορφο οδοιπορικό, που κράτησε 20 χρόνια, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου συνοψίζει τις εμπειρίες και εντυπώσεις του για τον μεγάλο Αχελώο, το σημαντικότερο αλλά και πιο θεαματικό ποτάμι της Ελλάδας.

T113 / Μνημεία / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής
Κτισμένο τον 16ο αιώνα, στις κατάφυτες πλαγιές του Κισσάβου από τον Όσιο Δαμιανό, το γυναικείο μοναστήρι εκπέμπει, από υψόμετρο 1000 μέτρων, μηνύματα θρησκευτικής ευλάβειας, πνευματικότητας, οικολογικής ευαισθησίας και λειτουργικής μοναστικής ζωής.
T113 / Δραστηριότητες / ΘΕΣΣΑΛΙΑ /

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας

Κίσσαβος: Μονοπάτι Μελίβοιας - Βελίκας
Στο βουνό, Κίσσαβος, την ιστορική Όσσα των αρχαίων Ελλήνων, θα διασχίσουμε ένα πανέμορφο και ξεκούραστο δασικό μονοπάτι, βατό για όλη την οικογένεια, με κρυστάλλινο ρέμα, ξύλινα γεφυράκι και αιωνόβια πλατάνια. 
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, Τρίκαλα

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER