67

Ιανουάριος 2009

σελ.106-119

Κατακτώντας την καρδιά του Δάσους της Βασιλικής

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
[ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗ ΓΙΑΤΡΙΣΣΑ ΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΔΑΣΟΣ  ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ]
 
Mε βασάνιζε από χρόνια εκείνος ο στίχος του Νικηφόρου Βρεττάκου, του ποιητή που γεννήθηκε κάτω από τον ίσκιο του ψηλότερου βουνού του Μωριά:
΄΄Δεν ήταν βουνό. Ήταν το πρώτο ποίημα
που ανοίγοντας τα μάτια μου / διάβασα, ο πρώτος μου φίλος / που συνόριαζε με το φως.
Και γι αυτό: μετονόμασα σε  Ταΰγετο το όρος Αγάπη.΄΄

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΧρόνια και χρόνια περιδιάβαζα τον Ταϋγετο κι αφουγγραζόμουν τις κοψιές, τα φαράγγια, τα γεωφυσικά του βάθη και τα απόκρημνα πρανή. Και πάντα με έθελγε αυτή η πλούσια πέτρινη χαίτη, καθώς την πρωταντίκριζα, οδηγώντας εκείνες τις ευθείες μετά τη Σπάρτη. Γιατί θαρρούσα πως δεν θα μπορούσα να την κάνω δική μου. Όσο κι αν την πιλάτευα.
Ύστερα από κάμποσες φορές, που το περπάτησα για καλά, δύο φορές στην κορυφή του κι άλλες τρεις-τέσσερις τα ονομαστά φαράγγια  (του Βυρού, του Κοσκάρακα και του Ρίντομου), μου έμεινε μια πίκρα πως δεν ήξερα τίποτα από αυτό το πληθωρικό κι εντυπωσιακό βουνό που σε συναρπάζει όσο κανένα άλλο, κατεβαίνοντας για το Γύθειο. Πίστευα όμως με αφέλεια πως κάποια χρονική στιγμή το είχα μάθει αρκετά. Βασική αφέλεια κι απερισκεψία των πεζοπόρων. Λίγο να περπατήσουν ένα βουνό, θαρρούν πως το κατέχουν. Ωστόσο έπρεπε να ωριμάσω για να καταλάβω ότι κανένα βουνό, όσο κι αν καμώνεσαι πως το κατέχεις, δεν πρέπει να λες ότι το ξέρεις καλά.
Από τότε που το κατάλαβα, άνοιγα τους χάρτες των ονείρων και έτσι απλά, δίχως διάθεση κατάκτησης και ΄΄γνώσης΄΄, μάθαινα, βαδίζοντας αργά-αργά στα υπέροχα χνάρια του, βυθιζόμενος στο όνειρο της αίσθησης και της μαγείας.
 
΄΄Ο Ταΰγετος δεν ήταν βουνό.
Δεν σε υποψίασε το απίθανο ύψος
και το απίθανο φως που τον κάνουν
να μοιάζει όπως ένα, πότε χρυσό
και πότε γαλάζιο πολυπτέρυγο…΄΄
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T60 / Φυσικό περιβάλλον / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ερπετά και Αμφίβια

Ερπετά και Αμφίβια
Σ' ένα οδοιπορικό από τα πιο ασυνήθιστα και εξειδικευμένα, ο Γιώργος Αβαγιανός με τις σπάνιες φωτογραφίες και την πληθώρα των στοιχείων του ρίχνει φως στον αθέατο κόσμο των ερπετών και αμφίβιων της Πελοποννήσου.

 
T75 / Περιήγηση / Λακωνία /

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη

Οδοιπορώντας στη Μέσα Μάνη
Η Μάνη, αυτή η τόσο ιδιαίτερη γωνιά στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας, εξακολουθεί να μας εκπλήσει με τα αθέατα μονοπάτια, τους μικρούς άγνωστους οικισμούς και τους μοναχικούς ανθρώπους που κατοικούν σ΄αυτούς.
 
T78 / Περιήγηση / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Ξηροκάμπι Λακωνίας

Ξηροκάμπι Λακωνίας
Στους ανατολικούς πρόποδες του Ταϋγέτου, ανακαλύπτουμε το Ξηροκάμπι, που μόνον Ξηροκάμπι δεν είναι, αφού εκεί στραγγίζουν τα νερά από τα χιόνια του Ταϋγέτου και τις πολυάριθμες πηγές.
 
T94 / Περιήγηση / Λακωνία /

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Παραλίες Λακωνικού κόλπου

Ελιά, Βιανδίνη, Τηγάνια, Μποζάς, Πλύτρα και Ασωπός. Λακωνική ακτογραμμή με εκπληκτικές αμμουδιές, φιλόξενους οικισμούς και μια μισοβυθισμένη αρχαία πολιτεία με εξαιρετικό ενδιαφέρον, περιηγητικό και αρχαιολογικό.

T109 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου
Με πρώτη αναφορά το 1904 από τον - τότε Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρη, το Παυλοπέτρι είναι η προϊστορική, βυθισμένη σε μικρό βάθος πολιτεία ανάμεσα στην παραλία Πούντας και στην Ελαφόνησο Λακωνίας.
T112 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km

Χειμερινός περίπλους Πελοποννήσου με καγιάκ 35 ημέρες | 1000 km
Μετά τον περίπλου της Εύβοιας με καγιάκ, ο Μανώλης Λουδάρος σήκωσε πολύ πιο ψηλά τον πήχη, στον περίπλου της Πελοποννήσου, που τον πραγματοποίησε με αφετηρία την Πρωτοχρονιά του 2017.
T115 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου

Eυρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 Πελοποννήσου
Δύο επιστήθιοι φίλοι, φανατικοί φυσιολάτρες και πεζοπόροι, ο Ελβετός Rolf Roost και ο Έλληνας Γιώργος Κανελλόπουλος, έχουν αφιερωθεί στην σήμανση και συντήρηση του, μήκους 280 περίπου χιλιομέτρων, μονοπατιού Ε4 Πελοποννήσου.
T118 / Δραστηριότητες / ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ /

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων

Τρητός. Το ιερό βουνό των Μυκηναίων
‘Ένα απρόσμενο οδοιπορικό στην κορυφή του στιβαρού ορεινού όγκου με την αρχαία ονομασία Τρητός και τις σύγχρονες Χαρβάτι ή Αγιολιάς, που προστατεύει με τον όγκο του την ακρόπολη και την πόλη των Μυκηνών.