71

Σεπτέμβριος 2009

σελ.164-169

Στον καταρράκτη των Θεοδώριανων

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σ’ όλο τον ορεινό όγκο των Τζουμέρκων η ποσότητα των νερών είναι απίστευτη, αέναη είναι η ροή σε ρέματα, ρυάκια και πηγές. Μια τέτοια ροή νερού κι έναν διάσημο καταρράκτη ξεκινάμε να γνωρίσουμε στα πλαίσια των φυσιολατρικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ. Προορισμός μας είναι ο ορεινός οικισμός των Θεοδώριανων, ανατολικά του Δασικού Χωριού, απόμακρος και αθέατος πίσω απ’ το βουνό.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Κατευθυνόμαστε νότια από το Δασικό Χωριό προς Μικροσπηλιά, το κατάφυτο χωριουδάκι με τα άφθονα νερά. Συνεχίζουμε προς Ράμια και στα 21 χλμ. περνάμε από την Κυψέλη με την μεγάλη εκκλησία  και την γκρίζα πελεκητή πέτρα που κυριαρχεί στην τοιχοποιία των σπιτιών. Λίγο αργότερα διασχίζουμε τα ιστορικά κεφαλοχώρια Βουλγαρέλι και Αθαμάνιο, θαυμάζουμε στη διαδρομή τα τόσο θεαματικά «τοπία διάβρωσης» και φτάνουμε στην περιοχή με το αμφιλεγόμενο Φράγμα της Μεσοχώρας. Ανηφορίζουμε ήδη για Θεοδώριανα, με δρόμο στενό, λαξεμένο στο γκρεμό.
62 χιλιόμετρα μετά το Δασικό Χωριό, κι αφού έχουμε ήδη διαγράψει ένα μεγάλο ημικύκλιο από το δυτικό στο ανατολικό τμήμα των Τζουμέρκων, φτάνουμε στα Θεοδώριανα, σε υψόμετρο 865 μέτρων. Η πρόσβαση ως την κεντρική πλατεία δεν είναι από τις ευχερέστερες. Είναι τόσο στενός ο δρόμος ανάμεσα στα πυκνοχτισμένα σπίτια, ώστε κάθε συναπάντημα σημαίνει πισωγύρισμα του ενός ή του άλλου αυτοκινήτου. Συνιστώνται λοιπόν ιδιαίτερα τα μικρά και ευέλικτα αυτοκίνητα. Εξίσου στενός είναι ο δρόμος και πάνω απ’ την πλατεία, που στα 2 χλμ. ακριβώς συναντάει το μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη. (Ένας έξυπνος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματσο και μάλιστα με ελάχιστο κόστος θα ήταν η τοποθέτηση δύο σηματοδοτών, ενός στην είσοδο του χωριού και ενός στην πλατεία, που θα άναβαν εκ περιτροπής και μ’ αυτό τον τρόπο θα μονοδρομούσαν τη διέλευση).
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T69 / Περιήγηση / Άρτα /

Κορωνησία

Κορωνησία
Μια στενή γλώσσα στεριάς, μήκους 5 περίπου χιλιομέτρων, συνδέει την ακτή της Σαλαώρα με την πανέμορφη Κορωνησία, που μισό αιώνα πριν ήταν ένα νησάκι στην καρδιά του Αμβρακικού.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T109 / Μνημεία / Άρτα /

Όρραον. Η πέτρινη πύλη της Ηπείρου

Όρραον. Η πέτρινη πύλη της Ηπείρου
Άγνωστος στο ευρύ κοινό αλλά υπαρκτός από τον 4ο αιώνα π.Χ. ο οικισμός του Όρραου δεσπόζει στον λόφο Καστρί Άρτας με ισχυρή οχύρωση και σπάνιες διώροφες κατοικίες με τοιχοποιία εκπληκτική.
ΗΠΕΙΡΟΣ, Άρτα

Αξία Άρθρου: 0.50 €