70

Ιούλιος 2009

σελ.82-119

Ιθάκη

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Κουβεντιάζουμε με τον Μάσο στο γραφείο του στο Βαθύ. Εκεί τον βρήκαμε να εκτελεί τα αρχιτεκτονικά του καθήκοντα, με την διάθεση που έχει κάποιος όταν είναι Μάης, η μέρα είναι όμορφη, οι περαστικοί στέλνουν τις καλημέρες τους και η θάλασσα δεν απέχει παρά λίγα μέτρα. Ενώ λοιπόν μας δίνει κατευθύνσεις για κάποιο από τα μονοπάτια, που σκοπεύουμε να διασχίσουμε τις ερχόμενες μέρες, αυτές του οι λέξεις μου σφηνώνονται στο μυαλό. Έτσι απλά ο Μάσος, δίχως να έχει τέτοια πρόθεση, συνόψισε ολόκληρη την εμπειρία της Ιθάκης. Οπουδήποτε τη συναντά ο καθένας.
Μόλις χθες, 7 Μαΐου και 12.15 το μεσημέρι, μπήκαμε στο πλοίο της γραμμής Αστακός - Κεφαλλονιά – Ιθάκη. Γνώριμη η διαδρομή. Όπως πριν από ένα χρόνο οι επιβάτες έσκυβαν στα ρέλια κοιτάζοντας απλανείς την Ιθάκη να πλησιάζει. Ένα χρόνο πιο βαρείς, με συνοδεία άλλες σκέψεις και με τη συγκίνηση που προκαλεί το άγνωστο πιο συγκρατημένη, κατεβήκαμε τα λαμαρινένια σκαλάκια του πλοίου στο λιμανάκι του Πίσω Αετού και πατήσαμε ξανά στα αγαπημένα εδάφη της Ιθάκης.
Προορισμός μας αυτή τη φορά η νότια μεριά, η Χώρα, το Βαθύ, και τα μονοπάτια της, που θα μας φανερώσουν τις κρυμμένες ομορφιές της. Άλλωστε, μονάχα περπατώντας έχεις την ελευθερία να επιλέξεις πού θα πας, πού θα σταματήσεις να κοιτάξεις, να αφουγκραστείς και να μυρίσεις. 

Κείμενο: Ντέμη Κουτσοσταμάτη

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ, Ιθάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T10 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Οθωνοί, οι ακρίτες του Ιονίου

Οθωνοί, οι ακρίτες του Ιονίου
Εκεί στις εσχατιές του Ιονίου, όπου τα Διαπόντια νησιά οριοθετούν τα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας, οι Οθωνοί στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας, με την ανάπτυξη, το επίπεδο και την φιλοξενία των κατοίκων τους.
T13 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Διαπόντια νησιά: Ερείκουσα - Μαθράκι

Διαπόντια νησιά: Ερείκουσα - Μαθράκι
Δύο μικροί νησιωτικοί παράδεισοι στις βορειοδυτικές εσχατιές της Ελλάδας περιμένουν να μας μαγέψουν.
T23 / Δραστηριότητες / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Μικρονήσια Ιονίου με καγιάκ θαλάσσης

Μικρονήσια Ιονίου με καγιάκ θαλάσσης
Μετά τον Αώο, ο Γιάννης Πρασσάς και η συντροφιά του μας μεταφέρουν με καγιάκ θαλάσσης στα Μικρονήσια του Ιονίου.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Εθνικό  Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου
Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου είναι ο πρώτος Οργανισμός στην Ελλάδα, που φιλοδοξεί να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με το φυσικό περιβάλλον.
T29 / Φυσικό περιβάλλον / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Νήσοι Στροφάδες

Νήσοι Στροφάδες
Αθέατα στη μέση του Ιονίου, τα νησάκια των Στροφάδων συνδυάζουν το σπάνιο φυσικό περιβάλλον, τη μεγάλη θρησκευτική παράδοση του Βυζαντίου και του σύγχρονου μοναχισμού.
T41 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Κεφαλλονιά, χερσόνησος Παλλικής

Κεφαλλονιά, χερσόνησος Παλλικής
Με παραλίες φημισμένες, υπέροχη φύση και γραφικότατα χωριά η Χερσόνησος Παλλικής στο δυτικότερο άκρο της Κεφαλλονιάς γοητεύει και τον απαιτητικότερο επισκέπτη.
T45 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Λευκάδα

Λευκάδα
Η πρώτη προσέγγιση στο πασίγνωστο και δημοφιλέστατο νησί, όχι τόσο στους κοσμοπολίτικους ποορισμούς και τις παραλίες του, όσο στην απόκρυφη ενδοχώρα.
T46 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Καστός, Κάλαμος, Άτοκος και Μεγανήσι

Καστός, Κάλαμος, Άτοκος και Μεγανήσι
Διακοπές με Ιστιοπλοϊκό στα μικρονήσια της Λευκάδας, σε παραλίες και ακτές αθέατες και απρόσιτες. Μια εμπειρία που καθένας κάποτε οφείλει στον εαυτό του.
T48 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Ζάκυνθος, άγνωστη ενδοχώρα

Ζάκυνθος, άγνωστη ενδοχώρα
Μία Ζάκυνθος απρόβλεπτη, με παραδοσιακά χωριά, πευκώνες, υπεραιωνόβιους ελαιώνες και μια ακτογραμμή από τις συναρπαστικότερες που μπορεί κάποιος να συναντήσει στην Ελλάδα.
T52 / Περιήγηση / ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ /

Παξοί

Παξοί
Τυρκουάζ και διάφανα νερά, εξωτικές παραλίες και σπηλιές, εσωτερικό με απέραντους αιωνόβιους ελαιώνες. Στους Παξούς ανακαλύπτει κανείς συμπυκνωμένη όλη την ομορφιά των νήσων του Ιονίου.
T64 / Περιήγηση / Ιθάκη /

Bόρεια Ιθάκη

Bόρεια Ιθάκη
Μια περιδιάβαση στις ομορφιές και ιδιαιτερότητες του βόρειου τμήματος του θρυλικού νησιού, που απέκτησε παγκόσμιο συμβολισμό από τα χρόνια του Οδυσσέα ως τις μέρες μας.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901