68

Μάρτιος 2009

σελ. 28-61

Aγιάσος Λέσβου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς ξημερώνει στην Μυτιλήνη ήπια και ηλιόλουστη. Έτσι είναι ο καιρός και σ’ όλη τη διαδρομή, στα παράλια του ήρεμου κόλπου της Γέρας, στα ηπειρωτικά με την πλούσια βλάστηση και τους αιωνόβιους ελαιώνες. Καθώς ο κάμπος πλησιάζει προς το τέλος του κι αρχίζουν οι ανηφοριές, εμφανίζονται οι πρώτες τούφες χιονιού στα σκιερά πρανή. Λίγο αργότερα η παρουσία του χιονιού είναι συνεχής. Προβάλλει η Αγιάσος στην αγκαλιά των βορινών πλαγιών του Ολύμπου με κατάλευκες σκεπές. Προσπαθώ να φέρω στη μνήμη μου εικόνες από το μακρινό 1983, τότε που για πρώτη φορά επισκέφθηκα τη Λέσβο. Ήταν καλοκαίρι.
Τούτη τη φορά ειν’ όλα πολύ διαφορετικά. 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Μην ξεχάσετε να πάρετε ρούχα ζεστά, ήταν τα τελευταία λόγια του Γιώργου Τάταρη. Έχει χιονίσει στα ορεινά και κάνει κρύο.
Πόσο χιόνι να είχε πέσει; Και πόσο κρύο να έκανε στη Λέσβο; Ωστόσο, μιας και δεν είχαμε χειμωνιάτικη εμπειρία απ’ το νησί, αποφασίσαμε ν’ ακολουθήσουμε την υπόδειξη του φίλου μας. Δεν το μετανιώσαμε…
Αν και κοντεύει το 40ο έτος της ενεργούς του δράσης, το F/B «Μυτιλήνη» εξακολουθεί ν’ αντιπαλεύει με τα κύματα του Αιγαίου. Αυτά τα κύματα που μας ταρακούνησαν με ένταση από 7 ως 8 μποφόρ. Ωστόσο, παρά τον ισχυρότατο ΒΑ άνεμο το κρύο στην πόλη της Μυτιλήνης είναι υποφερτό, δεν μοιάζει καθόλου με τον παγερό βαρδάρη που μερικές ώρες πριν σάρωνε την Πλατεία Αριστοτέλους. Εδώ, στις αυλές των χαμηλών μονοκατοικιών, οι λεμονιές είναι φορτωμένες κι οι μπουκαμβίλιες ανθισμένες. Πορφυρό και πανύψηλο σαν δέντρο, ορθώνεται από μιαν αυλή ένα φυτό «Αλεξανδρινού», το μεγαλύτερο που έχουμε δει ποτέ.

 
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Αegean Regatta 2007

Αegean Regatta 2007
Ένας ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλη συμμετοχή των εραστών του ανέμου, της περιπέτειας και της θάλασσας, που συνδυάζει τέχνη, οργάνωση, αντοχή και πολλά απρόοπτα.
T64 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Θηρασιά

Θηρασιά
Από την κοσμοπολίτικη Σαντορίνη την χωρίζει ένας δίαυλος που δεν ξεπερνάει το ένα μίλι. Αν και βρίσκεται όμως τόσο κοντά στον παγκόσμιο τουρισμό.  η Θηρασιά μοιάζει μ΄έναν κόσμο, που εδώ και πολλές δεκαετίες δεν μετακινήθηκε στο χρόνο.
 
T71 / Παράδοση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Ψαρά

Ψαρά
Τόπος ιστορικός και πολύπαθος, με αρχαιολογικά ευρήματα από τα βάθη των αιώνων, τα μικρά Ψαρά καταμεσίς του Αιγαίου είναι συνώνυμα με πράξεις αυτοθυσίας αλλά και με στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης γαλήνης.
T77 / Περιήγηση / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Κύθηρα

Κύθηρα
Εκεί όπου κατά τον μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη, στο θρυλικό νησί των Κυθήρων, ανακαλύπτουμε υπέροχες παραλίες, μνημεία μεσαιωνικά και βυζαντινά κι ένα φυσικό περιβάλλον με λιμνούλες και καταρράκτες απίστευτης ομορφιάς.
T77 / Δραστηριότητες / ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ /

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι

Σαμοθράκη. Μια βόλτα στο Φεγγάρι
Είναι φημισμένη η Σαμοθράκη για το μυθικό βουνό Σάος, που έχει την υψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι. Εκεί οδηγούμε τα βήματά μας, μαγνητισμένοι από τη γοητεία του Αυγουστιάτικου, ολόγιωμου φεγγαριού.
 
T93 / Φυσικό περιβάλλον / Ανατολικό Αιγαίο /

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια η φύση με τις δράσεις των ηφαιστείων κάλυψε με ηφαιστειακά υλικά και απολίθωσε τα δάση της Βόρειας Λέσβου.

T112 / Φυσικό περιβάλλον / Ανατολικό Αιγαίο /

Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης

Θαλάσσιο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους Νησιώπης
Στην νησίδα ΝΗΣΙΩΠΗ και στον κόλπο Σιγρίου, στα δυτικά της Λέσβου, το Απολιθωμένο Δάσος στον βυθό και στην στεριά, προσκαλούν τον επισκέπτη σ’ ένα συναρπαστικό γεωλογικό ταξίδι 18 εκατ. χρόνια πριν.
ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, Ανατολικό Αιγαίο, Λέσβος

Αξία Άρθρου: 0.50 €