105

Σεπτέμβριος 2015

σελ 85-111

Καταρράκτης Μπέλες

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μυστικός και άγνωστος στο ευρύ κοινό, με ροή άλλοτε ορμητική και βουερή και άλλοτε πιο ήρεμη και ειρηνική, ο Καταρράκτης του Μπέλες ξεχύνεται από τα τρίσβαθα του θρυλικού βουνού. Η μετάβαση ως εκεί και η γνωριμία με το συνολικό τοπίο του βουνού είναι η ανταμοιβή του φυσιολάτρη και οδοιπόρου για την 20λεπτη πεζοπορική διαδρομή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Λίμνη Δοϊράνη, Άνω και Κάτω Πορόια
Μισοερειπωμένο φυλάκιο στην θέση "Τριεθνές"
Χαράδρα Καταρράκτη, Δάση δρυός, πεύκων, οξυάς
Πεζοπορία ως τον καταρράκτη, Με 4Χ4 ως το Τριεθνές, Με 4Χ4 στις πλαγιές του Μπέλες

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Το κρησφύγετο του καταρράκτη

Η τελευταία Κυριακή πριν απ’ τα Χριστούγεννα, ξημερώνει διαυγής και ευχάριστα ψυχρή. Νωρίς το πρωί η περιηγητική μας διάθεση βρίσκεται στα ύψη. Ψάχνουμε να βρούμε κάποιον κοντινό, ωραίο προορισμό.

-Και γιατί δεν πάμε ν’ ανακαλύψουμε τον καταρράκτη του Μπέλες; προτείνει η Άννα

Βόρεια της Θεσσαλονίκης ξεδιπλώνεται ο κάμπος του Κιλκίς, με χωράφια χορταριασμένα ή οργωμένα, άλλα πράσινα κι άλλα καφεκόκκινα. Πλησιάζοντας στη Λίμνη Δοϊράνη, μας χτυπάει ξαφνικά ένας ΒΔ άνεμος σφοδρός. Προβάλλει αφρισμένη η επιφάνεια της λίμνης, θυμίζει αγριεμένο πέλαγος.

Στον δρόμο για τις Μουριές αποκτάει μεγαλύτερη ποικιλία το τοπίο. Στον Β ορίζοντα ορθώνεται το αδιαπέραστο τείχος του Μπέλες, ένα απέραντο μακρυνάρι πολύ λιγότερο χιονισμένο από άλλες χρονιές, τέτοια εποχή. Σταματάμε πολύ συχνά στη διαδρομή. «Ιθάκη» για μας δεν είναι μόνον ο καταρράκτης αλλά και ο «δρόμος». Παρατηρούμε και πολλές λεπτομέρειες του χειμωνιάτικου τοπίου: ένα λιλιπούτειο σπιτάκι πλάι στο δρόμο, μεγάλα σκλήθρα και συστάδες καλαμιών, κομμένες λεύκες κατά μήκος του δρόμου αλλά και μυστικά, αθέατα φιορδ που σχηματίζει η λίμνη, ασφαλή αραξοβόλια για τις βαρκούλες.Μικρά ρυάκια με πορεία προς τον κάμπο των Μουριών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Κιλκίς

Αξία Άρθρου: 1 €