72

Νοέμβριος 2009

σελ.166-183

Δρυμώνας. Στα ορεινά της Τριχωνίδας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

- Αυτό που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ένας ωραίος συνδυασμός υγρού στοιχείου και βουνού. Χαμηλά στον κάμπο τα νερά της Τριχωνίδας. Ολόγυρά μας τα έλατα των βουνών. Τ’ αγναντεύουμε όλα με μια ματιά. Για την φιλοξενία και την κουζίνα μας δεν θα μιλήσω εγώ. Αυτά θα τα κρίνετε εσείς.
Κάπως έτσι τελείωσε το τηλεφώνημά της η Κατερίνα Κεραμίδα. Με λίγες λέξεις, λιτές αλλά παραστατικές, πέτυχε την καλύτερη παρουσίαση τόσο του ξενοδοχείου «ΔΡΥΜΩΝΑΣ», όσο και του ομώνυμου οικισμού στα ορεινά της Λίμνης Τριχωνίδας. Παράλληλα, ενεργοποίησε άμεσα τα αντανακλαστικά μας γι’ αυτή την Ελλάδα, που δύσκολα ανακαλύπτουν οι κάμερες κι οι τουρίστες αλλά που εμείς τόσο πολύ αγαπάμε και πονάμε.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΡΥΜΩΝΑΑπό ποια διαδρομή να πάμε στον Δρυμώνα; Μελετώντας τους χάρτες έχω ν’ αποφασίσω ανάμεσα σε πέντε (5!) κύριες και δευτερεύουσες διαδρομές, όλες γνωστές από διάφορα ταξίδια στο παρελθόν.
Άλλες διασχίζουν τα ορεινά του Καρπενησίου κι άλλες τα πεδινά του Κορινθιακού Κόλπου και της οδικής αρτηρίας του Ιονίου. Επιλέγουμε τελικά μια έκτη διαδρομή που μας φέρνει ως τα Γιάννενα μέσω της καινούργιας Εγνατίας Οδού. Η συνέχεια είναι γνωστή: Άρτα, Αμφιλοχία, Αγρίνιο. Μακρύς δρόμος που μας γαληνεύει όμως στα τελειώματά του με το γοητευτικό υδάτινο περιβάλλον των διαδοχικών λιμνών, της Αμβρακίας, ο Οζερού, της Λυσιμαχίας και της Τριχωνίδας.
Νύχτα πια μας υποδέχεται η ιστορική κωμόπολη του Θέρμου, με την άριστη τοιχοποιία των παραδοσιακών της σπιτιών. Η κίνηση είναι ζωηρή στην μεγάλη πλατεία, στα καταστήματα, στις ταβέρνες. Συνωστισμένοι οι δρόμοι από κόσμο και αυτοκίνητα.
Διασχίζουμε το Θέρμο και πιάνουμε τα ψηλώματα προς τα βόρεια. Λίγο αργότερα, απρόσμενα εντελώς, εξαφανίζεται το ορεινό τοπίο ολόγυρά μας. Η ορατότητα περιορίζεται στα 20-30 μέτρα της ασφάλτου που ξετυλίγεται, άλλοτε με ευθείες και άλλοτε με στροφές μπροστά απ’ τα φώτα. Σ’ όλη τη διαδρομή των 16 περίπου χιλιομέτρων ως τον Δρυμώνα η ομίχλη συνεχίζεται επίμονη και πυκνή. Αλλά και ιδιαίτερα ενοχλητική με τόσες ανηφόρες και στροφές.
Κάποτε αποκαλύπτεται κι ο Δρυμώνας, με τα φώτα του θαμπά μέσα στην ομίχλη. Το ξενοδοχείο μας όμως εξακολουθεί να είναι αθέατο. Το ανακαλύπτουμε λίγα λεπτά αργότερα, μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω απ’ τα τελευταία σπίτια του χωριού. Είν’ ένα κτίριο μοναχικό στο πλάτωμα του δρόμου. Το μόνο που διακρίνεται αχνά ολόγυρά του είναι τα περιγράμματα κάποιων ελάτων. Τίποτε άλλο. Η θέα που υποσχόταν στο τηλεφώνημά της η Κατερίνα για νερά λίμνης, δάση και βουνά αναβάλλεται για τις πρωινές ώρες, που έχουμε την ελπίδα, ότι θα διαλύσουν την ομίχλη.
Καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή την παροδική απογοήτευσή μας η Κατερίνα και σπεύδει να διασκεδάσει τις ανησυχίες μας.
- Το φθινόπωρο και το χειμώνα έτσι συνηθίζει να κάνει ο καιρός. Το πρωί όμως θα σας δείξει άλλο πρόσωπο.
Μας υποδέχονται με μεγάλη εγκαρδιότητα η Κατερίνα κι ο Λουκάς. Μόλις λίγους μήνες πριν ολοκλήρωσαν την κατασκευή του ξενοδοχείου τους, μια απόφαση ζωής και αρκετά παράτολμη εδώ στο υψόμετρο των 1100 περίπου μέτρων. Η απλοχωριά είναι εντυπωσιακή παντού, στα δωμάτια, στην αίθουσα εστίασης, στα σαλόνια. Το τζάκι στο εστιατόριο είναι ήδη αναμμένο. Στις αρχές του Οκτώβρη και σ’ αυτό το υψόμετρο ο καιρός διαφέρει πολύ από του κάμπου.
Ο Κώστας και η Λούλα, υπεύθυνοι στην κουζίνα, αναλαμβάνουν να μας απαλλάξουν από την πείνα του πολύωρου ταξιδιού. Το καταφέρνουν περίφημα, με πίτες και ποικιλία πολύ καλών μαγειρευτών φαγητών.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς

Νήσος Τροιζόνια και ακτές Στερεάς
Ένας στενός δίαυλος το χωρίζει απ’ τις ακτές της Στερεάς. Είναι το νησάκι Τροιζόνια, που με την ευρύτερη περιοχή συνθέτουν μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση πολυήμερων περιηγήσεων.
T60 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας

Στα Σπηλαιομονάστηρα της Βαράσοβας
Σ’ έναν τόπο τραχύ και δυσπρόσιτο μέσα σε σπηλιές και απόκρημνα φαράγγια, αποκαλύπτονται ασκηταριά και παμπάλαια μοναστήρια, που κράτησαν τη φλόγα της Ορθοδοξίας άσβεστη για αιώνες. 
T103 / Μνημεία / Αιτωλοακαρνανία /

Αρχαία Πλευρώνα

Αρχαία Πλευρώνα

Μερικά χιλιόμετρα Β του Μεσολογγίου ο παρατηρητικός ταξιδευτής θα εντυπωσιασθεί από μια ισχυρότατη, μεγάλου μήκους τοιχοποιία. Εκεί, στις βραχώδεις υπώρειες του Αράκυνθου, ορθώνεται η Ακρόπολη και ο σημαντικός –αλλά ελάχιστα γνωστός- οικισμός της Αρχαίας Πλευρώνας.

T108 / Περιήγηση / ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ /

Αίγινα

Αίγινα
Η πρόσκληση ήταν πολύ δελεαστική, για να την προσπεράσει αναξιοποίητη κανείς. Υποσχόταν μια τριήμερη ξενάγηση - περιήγηση στην Αίγινα. Όχι όμως μ΄έναν οποιονδήποτε ξεναγό. Αλλά με τον καλό μας φίλο Κώστα Ζαρόκωστα, βαθύ γνώστη, από χρόνια, του υπέροχου νησιού.
T116 / Περιήγηση / Αιτωλοακαρνανία /

Eκβολές Αχελώου

Eκβολές Αχελώου
Πηγάζοντας  από τα υψίπεδα του Λάκμου και διατρέχοντας μια περιπετειώδη διαδρομή 225 χιλιομέτρων, ο Αχελώος εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος δημιουργώντας ένα αχανές και πολύπλοκο οικοσύστημα από υγροτόπους, καλαμιώνες και αμμουδερές ακτές.
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αξία Άρθρου: 0.50 €