105

Σεπτέμβριος 2015

σελ 143-159

Καταρράκτες Βαρβάρας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η Χερσόνησος της Χαλκιδικής, στην Βόρεια Ελλάδα,  διάσημη κυρίως για τις πολλές και εκπληκτικές της αμμουδιές.

Ο ορεινός όγκος είναι ελάχιστα γνωστός, κρύβει όμως απρόσμενες ιδιαιτερότητες. Ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε τους δυο εντυπωσιακούς καταρράκτες της Βαρβάρας, μέσα σ' ένα φυσικό περιβάλλον πολύ ξεχωριστό. Παράλληλα σας προτείνουμε και μια διαδρομή 4Χ4, από τις πιο άγνωστες αλλά και πιο συναρπαστικές.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Στους δασικούς δρόμους του Στρατονικού Όρους με 4Χ4
Αιωνόβια Καστανιά, Χτιστή κρήνη "Κρασονέρι" ή "Λιοντάρια" με λαξευμένες σιλουέττες λιονταριών.
Δάση φυλλοβόλων, Ρεματιά καταρρακτών Βαρβάρας
Πεζοπορία ως την πηγή "Κρυονέρι" και ως τους καταρράκτες.

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Εισαγωγή

εκινάμε από την πόλη της Θεσσαλονίκης, ακολουθούμε την Παλαιά Εθνική Οδό προς Καβάλα και στο ύψος της Μαδύτου, στρίβουμε δεξιά. 16 χλμ. μετά (82 συνολικά από Θεσσαλονίκη) συναντάμε τον οικισμό της Βαρβάρας, σε υψόμετρο 550 μέτρων. Ξεναγό στην περιήγησή μας έχουμε τον Κλεάνθη Μπουλιώνη, ιδεολόγο φυσιολάτρη και ορειβάτη, με εμπειρία 5 δεκαετιών στο ελληνικό φυσικό περιβάλλον.

Διασχίζουμε την Βαρβάρα και κατηφορίζουμε προς Ολυμπιάδα, μέσα σε πυκνό δάσος οξυάς. Λίγο πιο κάτω συναντάμε μια πινακίδα με την ένδειξη "Κρυονέρι".Η πηγή Κρυονέρι.

Είναι μια πηγή με θαυμάσιο νερό, εξηγεί ο Κλεάνθης.

Ξεκινάμε να την γνωρίσουμε. Με αρκετές λάσπες ο δρόμος είναι κατάλληλος μόνον για 4Χ4, ή για σύντομη, ξεκούραστη πεζοπορία. Διασχίζουμε υπέροχο δάσος, αρχικά με βαλανιδιές και στη συνέχεια με πανύψηλες οξυές.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T13 / Παράδοση / Χαλκιδική /

Παρθενώνας Χαλκιδικής

Παρθενώνας Χαλκιδικής
Εικόνες ομορφιάς και μηνύματα αισιοδοξίας από το ιστορικό χωριό της Σιθωνίας, που επιτέλους ξαναζει.
T65 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας

Άθως. Στην κορυφή της ορθοδοξίας
Η πολύωρη και κουραστική ανάβαση στον Άθω μας χαρίζει ψυχική ανάταση, κορυφαία θέα αλλά και μεγάλη απογοήτευση από τα σκουπίδια που είναι διάσπαρτα παντού.
T77 / Περιήγηση / Χαλκιδική /

Τα νησάκια της Βουρβουρού

Τα νησάκια της Βουρβουρού
Πάνω από 10 μικρά και μεγάλα νησάκια, στενοί δίαυλοι και κρυμμένες αρχαιότητες, μαγευτικές αμμουδιές και διάφανα νερά. Είναι η Βουρβουρού στην Σιθωνία Χαλκιδικής, ένας προορισμός πραγματικά εξωτικός.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
T112 / Δραστηριότητες / Χαλκιδική /

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη

Μονοπάτι Σάνη - Σίβηρη
Στην δυτική ακτογραμμή της Χερσονήσου της Κασσάνδρας υπάρχει, έξοχα διανοιγμένο και σηματοδοτημένο, το μεγαλύτερο και ωραιότερο παραθαλάσσιο μονοπάτι, που διασχίζει αμιγές δάσος Χαλέπιας Πεύκης στην Ελλάδα.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Χαλκιδική

Αξία Άρθρου: 0.50 €