74

Μάρτιος 2010

σελ. 168-181

Το Δάσος του Ρούβα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Εδώ, στο Ρούβα, λοιπόν βρίσκεται η μεγαλύτερη συστάδα πρίνων στην Ευρώπη. Και μέσα στο ιδιότυπο φαράγγι που κλείνει την κοιλάδα των πρίνων ευδοκιμεί το  κ ε φ α λ ά ν θ η ρ ο, μια πανέμορφη και μοναδική στον κόσμο ενδημική ορχιδέα, αλλά και η κρητική  δ ρ α κ ο ν τ ι ά, ένα άλλο ενδημικό φυτό με φαρδιά πράσινα φύλλα και κίτρινο στέλεχος. Επίσης εδώ συναντάει κανείς  πολλά σφεντάμια, κυπαρίσσια, πεύκα και αζιλάκους (βελανιδιές). Αλλά κυρίαρχο είδος είναι ο  π ρ ί ν ο ς.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Κυριάκος Παπαγεωργίου

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Διασχίζοντας το Aισθητικό Δάσος των ΠρίνωνΣτις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, καθηλωμένος στην παλιά αίθουσα του ΚΑΠΗ, στο χωριό Καστέλι Ηρακλείου της Κρήτης, έλεγχα και διασταύρωνα πρόσωπα και πράγματα της εκλογικής διαδικασίας, ματαιώνοντας συνάμα την έξοδο και προσφυγή μου στο  συναρπαστικό κρητικό τοπίο.
Τις ώρες που είχα σχόλη κι οι εκλογείς βαριεστημένοι αργοπορούσαν από τα εκλογικά τους καθήκοντα έβγαινα στην αυλή κι έριχνα στα κλεφτά μερικές ευθείες οπτικές βολές στα κορφοβούνια που μ’ ένα  εκρηχτικό πανόραμα ξετύλιγαν τις ομορφιές τους μπρος στις κρυφές μου επιθυμίες.
Ο Ψηλορείτης έριχνε βαριά τη σκιά του στα Μεσσαροχώρια αστάροντας με μιαν εκτυφλωτική λάμψη το βιολετί στερέωμα. Η αδημονία να κλείσουν οι κάλπες και να ξημερώσει με το καλό η άλλη μέρα συδαυλίζονταν από την αχόρταγη επιθυμία να διασχίσω εκείνο το δαντελένιο ακρινό κομμάτι του Ψηλορείτη που χαμηλώνει προς τ’ ανατολικά.
Κάποια στιγμή ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος που  ξεψάχνισε το μυστικό μου πόθο μού πρότεινε την άλλη μέρα να με συνοδεύσει στο μοναδικό υπόγειο φαινόμενο που ακούει στο όνομα  Λ α β ύ ρ ι ν θ ο ς και σέρνει πίσω του μιαν ιστορία χιλιάδων ετών.
Την ίδια στιγμή με κατέλαβε η έκπληξη. Δεν ήξερα πως βρισκόμουν σε απόσταση ενάμιση μόλις χιλιόμετρου από την είσοδο του απίστευτου αυτού φυσικού φαινόμενου, με τις υποχθόνιες διαδρομές που χάνονται στα βάθη και τους δαίδαλους της γης.
Με βασάνισε πολύ η επιλογή της άλλης μέρας. Να επισκεφτώ με τον πρόεδρο του Καστελιού τον διάσημο Λαβύρινθο ή ν’ ανηφορίσω για τις πλαγιές του Ψηλορείτη;
Προτίμησα το δεύτερο. Δεν ξέρω αν  η επιλογή μου  ήταν η σοφότερη…
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Σητεία

Σητεία
Απομακρυσμένη από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Κρήτης, πανέμορφη όμως και με ανθρώπινες διαστάσεις, η πολιτεία της Σητείας μας γοητεύει σε κάθε βήμα είτε στην απλόχωρη παραλία, είτε στην απλόχωρη παραλία.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Κάβο Σίδερο

Κάβο Σίδερο
Στις ΒΑ εσχατιές της Κρήτης, στον απόκρημνο Κάβο Σίδερο, δεσπόζει από το 1880 ο ομώνυμος πέτρινος φάρος και, λίγο χαμηλότερα, το ξωκκλήσι του Αγίου Ισίδωρου, που στις 4 Φεβρουαρίου συγκεντρώνει εκατοντάδες πιστούς.
T119 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι

Μονή Τοπλού και Φοινικόδασος Βάι
Δύο φημισμένα μνημεία συναντάμε μερικά χιλιόμετρα ανατολικά της Σητείας: την ιστορική Μονή Τοπλού, με την φρουριακή αρχιτεκτονική και τα εκπληκτικά μουσεία και το παγκοσμίως διάσημο Φοινικόδασος του Βάι, με την μοναδική, εξωτική του ομορφιά.
T119 / Μνημεία / ΚΡΗΤΗ /

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο

Αρχαία Ίτανος - Παλαίκαστρο
Τα ερείπια δύο σπουδαίων Μινωικών γειτονικών οικισμών βρίσκονται στα ανατολικά παράλια της Κρήτης. Είναι η Ίτανος και το Παλαίκαστρο, πόλεις ελάχιστα γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά στην εποχή τους πολύ σημαντικές για την συγκεκριμένη περιοχή.
ΚΡΗΤΗ

Αξία Άρθρου: 0.50 €