74

Μάρτιος 2010

σελ. 112-135

Λευκάδα: Περιηγήσεις στα Δυτικά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Είν' ένα μικρό ημιορεινό χωριό στα δυτικά. Δεν θα το βρείτε το όνομά του ανάμεσα στους διάσημους τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον όχι ακόμα. Λίγοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του τον χειμώνα.
 

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟΕίναι μεγάλη η χαρά μας κάθε φορά που ξεκινάμε για Λευκάδα. Και πολύ δικαιολογημένα. Δεν είναι μόνον η ωραιότητα του τόπου, η ευγένεια κι η φιλοξενία των ανθρώπων. Είναι επί πλέον κι ένα σημαντικότατο πλεονέκτημα, που ενδιαφέρει άμεσα κάθε επισκέπτη. Η Λευκάδα έχει το προνόμιο της πιο φιλικής, της πιο γρήγορης πρόσβασης από κάθε άλλο Ελληνικό νησί. Εδώ είναι άγνωστοι οι συνωστισμοί κι οι ουρές σε λιμάνια και καράβια. Δεν αγωνιούμε για τους καιρούς των θαλασσών. Κι ούτε μας αγχώνουν τα ωράρια στα δρομολόγια των πλοίων. Μπορούμε να φτάσουμε στο νησί απρογραμμάτιστα, απείθαρχα, οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας. Αρκεί να διασχίσουμε με το αυτοκίνητό μας την κινητή γεφυρούλα. Αυτή που συνδέει τον στενό δίαυλο της θάλασσας που παρεμβάλλεται ανάμεσα στην Λευκάδα και τις αντικρινές Ακαρνανικές ακτές. Πριν το καταλάβουμε, πατάμε ήδη το έδαφος του νησιού. Προορισμός μας τούτη τη φορά είναι το Δράγανο.
-Ειν’ ένα μικρό ημιορεινό χωριό στα δυτικά, μας έλεγε στο τηλέφωνο η Έλενα ΚατωπόδηΔεν θα βρείτε το όνομά του ανάμεσα στους διάσημους τουριστικούς προορισμούς, τουλάχιστον όχι ακόμα. Λίγοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοί του τον χειμώνα.
-Τα καλοκαίρια όμως;
-Τότε αυξάνεται ο πληθυσμός, κυρίως όμως από ντόπιους. Εδώ δεν σταματάνε καραβάνια τουριστών. Αυτοί διασχίζουν τον οδικό άξονα στο κάτω μέρος του χωριού και συνεχίζουν για τις πασίγνωστες δυτικές παραλίες της Λευκάδας, τις περίφημες αμμουδιές στο Πόρτο Κατσίκι, τον Γιαλό και τους Εγκρεμνούς.
-Και η Βίλλα «Μέλι»;
-Είναι το μοναδικό κατάλυμα στο Δράγανο. Το δημιουργήσαμε με ανάπλαση του παλιού οικογενειακού μας αρχοντικού.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T61 / Φυσικό περιβάλλον /

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων

Άνω Πωγώνι Ιωαννίνων
Βόρεια των Ιωαννίνων, στα όρια Ελλάδας και Αλβανίας, βρίσκεται το Πωγώνι, τόπος ιστορικός, με παμπάλαια μνημεία ορθοδοξίας, υπέροχο φυσικό περιβάλλον και πετρόχτιστα χωριά.
 
T67 / Περιήγηση /

Έδεσσα

Έδεσσα
Τόπος πανέμορφος η Έδεσσα, με γοητευτικές παραδοσιακές γωνιές, διεκδικεί πιθανότατα, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη στην Ελλάδα, τον τίτλο της «Πόλης του Νερού».
T69 / Δραστηριότητες /

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης

Κάλυμνος. Η μεγάλη γιορτή της αναρρίχησης
Μερικά χρόνια πριν κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί, ότι η Κάλυμνος θα εξελίσσετο σ΄έναν από τους πιο διάσημους παγκοσμίως αναρριχητικούς προορισμούς με 1300 περίπου διαδρομές.
T83 / Φυσικό περιβάλλον /

Νήσος Θύμαινα

Νήσος Θύμαινα

Σε απόσταση μόλις 10’ από τους Φούρνους η Θύμαινα είναι το δεύτερο σε έκταση νησί του Αρχιπελάγους, ένα αληθινό ησυχαστήριο για αυθεντικούς περιηγητές.

T90 / Φυσικό περιβάλλον /

Αλυκές

Αλυκές

Τόσο χρήσιμο στην καθημερινότητά μας αλλά και τόσο απαραίτητο σε πάμπολλες χρήσεις, το γνώριμό μας αλάτι παρουσιάζεται σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας, σ’ ένα άρθρο ιδιαίτερα συναρπαστικό.

T105 / Φυσικό περιβάλλον /

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Γυμνοβράγχια | Στον κόσμο του βυθού

Ο θαυμαστός κόσμος των γυμνοβράγχιων, των σαλιγκαριών της θάλασσας είναι από τους πρώτους οργανισμούς, που με την ποικιλομορφία σε χρώματα, μεγέθη και σχήματα, θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον ενός παρατηρητή της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

T30 / Μνημεία /

Μπεζεστένια

Μπεζεστένια
Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα. Πόλεις με σημαντική παρουσία και ιστορία και με ένα κοινό χαρακτηριστικό στην μακρινή πορεία τους : τα Μπεζεστένια
T114 / Μνημεία /

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας

Κυνηγώντας τον Κρυμμένο  Ήλιο 1.332 χιλιόμετρα πριν το Βόρειο Πόλο στο Svalbard της Νορβηγίας
Στο Αρχιπέλαγος του Svalbard, στο ενδιάμεσο Νορβηγίας και Βορείου Πόλου, ο Άρης Βούλγαρης συμμετέχει με μια διεθνή ομάδα αστρονόμων στην αποστολή για την παρατήρηση και φωτογράφιση του συναρπαστικού φαινομένου της Ολικής Έκλειψης Ηλίου.
T114 / Περιήγηση /

Λάιστα

Λάιστα
Μετά από ένα συναρπαστικό ταξίδι σε υπέροχα τοπία και βουνά φτάνουμε στην Λάιστα, το πιο απομονωμένο χωριό του Ζαγορίου, με εξαίρετα μονοπάτια και λιγοστούς ανθρώπους, που μας χαρίζουν αξέχαστη φιλοξενία και ζεστασιά.

Αξία Άρθρου: 0.50 €