105

Σεπτέμβριος 2015

σελ 114-142

Βάλια Κίρνα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

«Κοιλάδα του Διαβόλου», κατ’ άλλους «Κοιλάδα των Δαιμόνων». Είναι η θρυλική Βάλια Κίρνα των Βλάχων της Σαμαρίνας, η ανέγγιχτη Χαράδρα-Κοιλάδα στα μυστικά βάθη του Ανατολικού Σμόλικα. Ένα αληθινό μνημείο της φύσης, απίστευτης ωραιότητας.

Κείμενο: Κυριάκος Παπαγεωργίου

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Χωριά Λάκκας Αώου
Εκκλησία Μεγάλης Παναγιάς, Καταρράκτης "Κρεμαστό Νερό"
Σαμαρινιώτικο Ρέμα, Ρέμα Κουκοτίνας, Κοιλάδα Βάλια Κίρνα, Δάση Σμόλικα, Μαύρης Πεύκης και Οξυάς
Παραδοσιακή νεροτριβή και Μαντάνια στην Σαμαρίνα.
Με 4Χ4 στην Βάλια Κίρνα, στην δασική διαδρομή Σαμαρίνα - Δίστρατο, Πεζοπορία στην Βάλια Κίρνα - Ανάβαση στην κορυφή της Γομάρας

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Κοιλάδα του ΔιαβόλουΓιατί Κοιλάδα του Διαβόλου; Mα γιατί είναι “απ-άνθρωπη” κι εντελώς υπερφυσική αυτή η κοιλάδα, καθώς απλώνεται πέρα από τη λογική και τη φαντασία… Μια κοιλάδα “καταραμένη”, όπως τη λένε, ό,τι δηλαδή σημαίνει  το Κίρνα στα βλάχικα…

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ένας φριχτός δρόμος με έφερνε, από τύχη, μέσα από ένα ανεπανάληπτης ομορφιάς δασικό σύστημα στην καρδιά της “καταραμένης κοιλάδας” που άκουγε και ακούει στο όνομα Βάλια Κίρνα.

Απόρησα με το παράξενο όνομα που δεν ήξερα τότε τι σημαίνει στα βλάχικα, μα κυρίως απόρησα που υπήρχε και μια δεύτερη κοιλάδα, στον Εθνικό Δρυμό της Βόρειας Πίνδου, πέρα από την πασίγνωστη Θερμή Κοιλάδα (Βάλια Κάλντα).

Τέλη του Ιουνίου φέτος ξανάπιασα την κλωστή που με έδενε με τα άγνωστα δάση της Βόρειας Πίνδου. Όταν πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι ένας “ήπιος χωματόδρομος, βατός για όλα τα αυτοκίνητα”, διέσχιζε το δάσος της Βάλια Κίρνα, με αφετηρία τη Σαμαρίνα και προορισμό το Δίστρατο πήρα την απόφαση να το γνωρίσω. 

Η κλωστή μάτισε τη μια άκρη με την άλλη κι έτσι ρίχτηκα στην …καταπάτηση του πρώην ωραίου δάσους της Σαμαρίνας.

Γιατί πρώην; Μα γιατί το μεγαλύτερο τμήμα του, οι πιο εκτεταμένες δασικές γαίες της θρυλικής Βάλια Κίρνα είχαν πέσει από τον Οκτώβρη του 2000 θύμα αλλοπρόσαλλου και ανεξήγητου, για πολλά χρόνια, εμπρησμού.

Ύστερα απ’ αυτό έμαθα πως έπεσαν κάμποσα εκατομμύρια για την αναδάσωση και πως είχε, τάχα, γίνει σοβαρή δουλειά στο καμένο δάσος.

Το 2000 – καταραμένη χρονιά για πολλά δάση στην Ελλάδα – μια ανεξήγητη πυρκαγιά αφάνισε τη Βάλια Κίρνα. Μέρες και μέρες κατάκαιγε η φωτιά τις άκρες του εκπληκτικού δάσους της ωραίας κοιλάδας. Πλαγιές και πλαγιές είχαν σταχτίνει και γυμνώθηκαν από κάθε ζωντανό στοιχείο. Το κα(η)μένο αγριόγιδο και η δόλια αρκούδα, οι μόνοι ιθαγενείς κάτοικοι του οικοσυστήματος, εξαφανίστηκαν. Οι αρμόδιοι έψαχναν τους υπαίτιους. Μα κανείς δεν κοιτούσε πλάϊ του ή έστω παραδίπλα του, να βρει εκείνους, τάχατες, που ζητούσαν αφορμή για να “εκπολιτιστεί” η περιοχή και να δώσει πλούσιο, άφθονο και φτηνό  ρεύμα…

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T59 / Φυσικό περιβάλλον / Γρεβενά /

Κρανιά Γρεβενών

Κρανιά Γρεβενών
Απέραντα δάση μαυρόπευκων, οξυάς, έλατων και ρόμπολων, κρυστάλλινα πηγαία νερά και μαζί ένα θαυμάσιο κατάλυμα. Είναι ο ορεινός οικισμός της Κρανιάς στα σύνορα του νομού Γρεβενών με τα Ιωάννινα.
T85 / Δραστηριότητες / Γρεβενά /

Μανιτάρια στα Γρεβενά

Μανιτάρια στα Γρεβενά

Η διατροφική αξία των μανιταριών είναι μοναδική. Εξίσου συναρπαστική είναι η αναζήτηση και η συλλογή τους. Σ’ αυτήν την ενασχόληση έχουμε μαζί μας τον «δάσκαλο» των μανιταριών, Γιώργο Κωνσταντινίδη.

T79 / Δραστηριότητες / Γρεβενά /

Γρεβενά, Μανιτάρια, Βάλια Κάλντα, Μπάλτσες

Γρεβενά, Μανιτάρια, Βάλια Κάλντα, Μπάλτσες
Κάθε εποχή του χρόνου είναι ωραία στα ορεινά των Γρεβενών. Το φθινόπωρο ωστόσο, έχει τη δική του γοητεία γιατί, στα υγρά εδάφη των δασών αφθονούν νοστιμότατα μανιτάρια.
T109 / Φυσικό περιβάλλον / ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ /

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου

Τα αγριόγιδα του Ολύμπου
Το πρωί της επομένης και αφού κλειδαμπαρώσαμε το καταφύγιο, ξεκινήσαμε την κάθοδο από τα παλάτια των θεών για τον «πολιτισμό». Δεν είχαμε απομακρυνθεί πολύ και ένα πλήθος αγριόγιδων μας έκλεινε το μονοπάτι. Κοκαλώσαμε στην θέση μας για να μην τα τρομάξουμε. Το κοπάδι αποτελούμενο από πάνω από 65 άτομα ήταν το μεγαλύτερο που έχω δει ως τώρα στον Όλυμπο. Πλησιάσαμε προσεκτικά ...
 
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Γρεβενά

Αξία Άρθρου: 1 €