75

Μάιος 2010

σελ. 42 - 85

Τα μπαλκόνια του Βίκου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Προσπαθώ να βρω στο ελληνικό λεξιλόγιο λέξεις εντυπωσιακές, για να μπορέσω να περιγράψω το υπερθέαμα του Βίκου. Μάταια. Καμιά λέξη δεν αποδίδει το δέος που αισθανόμαστε μπροστά σ’ αυτό το δημιούργημα της φύσης. Φαράγγι ιλιγγιώδες, αβυσσαλέο, χαοτικό. Μόνον αναρριχητές, αετοί ή αγριόγιδα μπορούν να αισθάνονται άνετα στη θέα της χοάνης του. Όλοι οι υπόλοιποι, μόλις βρεθούν στην άκρη των «μπαλκονιών» του πισωπατούν. Ποιο είναι όμως το φαράγγι του Βίκου;

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

ΤΑ «ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ» ΤΟΥ ΒΙΚΟΥΗ ΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ

Η χαράδρα είναι «μια γιγαντιαία διακοπή της συνέχειας του εδάφους, που προκλήθηκε από τεκτονικά αίτια, η οποία στη συνέχεια διανοίχθηκε από τη δράση του νερού και των ανέμων». (1) Το έδαφος που διακόπηκε από τη δράση των σεισμών είναι βέβαια η Β. Πίνδος και, πιο συγκεκριμένα, οι ΝΔ απολήξεις της Τύμφης και οι ΒΑ απολήξεις του Στούρου.
Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές των δυο αυτών οροσειρών έχει σχηματισθεί η χαράδρα του Βίκου. Η αρχή της βρίσκεται λίγο δυτικότερα του χωριού Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι και το τέλος της στο Δυτ. Ζαγόρι, ανάμεσα στο Πάπιγκο και στον Βίκο. Μετά από 15 χρόνια παραμένουν ζωντανές οι αναμνήσεις από το πολύωρο μονοπάτι, άλλοτε ομαλό και άλλοτε κακοτράχαλο.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Παπαϊωάννου: «Η περίφημη Χαράδρα του Βίκου είναι ανέγγιχτη τελείως από την πρόοδο του πολιτισμού, αφού με μεγάλη δυσκολία περνάει κανένας σήμερα από τον μοναδικό μουλαρόδρομο. Πάνε μόνον εκείνοι που τα «κότσια» τους αντέχουν». (2)
Με το Προεδρικό Διάταγμα 213 του 1973, η ευρύτερη περιοχή Βίκου-Αώου, έκτασης 126.000 στρεμμάτων κηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T73 / Περιήγηση / Ιωάννινα /

Δίκορφο Ζαγορίου

Δίκορφο Ζαγορίου
Από τους γραφικότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς του Ζαγοριού το Δίκορφο, χαρίζει στους επισκέπτες του απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, πανέμορφα μονοπάτια και υψηλού επιπέδου φιλοξενία.
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T84 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Αγριόγιδο

Αγριόγιδο
Ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου μας εισάγει στον άγνωστο κόσμο και στις συνήθειες του Αγριόγιδου, του κυρίαρχου των γκρεμών και των δυσπρόσιτων βουνών, που τόσο ελάχιστα προστατεύεται από την πολιτεία και τόσο άγρια κυνηγιέται από τον άνθρωπο.
T84 / Δραστηριότητες / Ιωάννινα /

Ορεινή διάσχιση Γράμμου

Ορεινή διάσχιση Γράμμου
Μοναχικός οδοιπόρος ο Κυριάκος Παπαγεωργίου μας οδηγεί με τις φωτογραφίες και την γραφή του σε μία συγκλονιστική διάσχιση της κορυφογραμμής του Γράμμου, που βρίθει από τεκμήρια και μνήμες των αδυσώπητων μαχών του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου.
T84 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Οι Σκάλες του Ζαγοριού

Οι Σκάλες του Ζαγοριού
Ήταν μια εποχή, που δεν υπήρχαν αμαξιτοί δρόμοι στο Ζαγόρι. Τότε οι άνθρωποι επικοινωνούσαν με τις Σκάλες, τα λιθόστρωτα καλντερίμια με τις σοφές κλίσεις, τα προστατευτικά τοιχαλάκια και τα ξεκούραστα σκαλοπάτια, αληθινά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής.
T90 / Μνημεία / Ιωάννινα /

Όρος Φλάμπουρο

Όρος Φλάμπουρο

Στο Φλάμπουρο της Λάϊστας, του  πιο απόμακρου χωριού του Ζαγοριού, ο Κυριάκος Παπαγεωργίου ανακαλύπτει μια υπέροχη φύση και  ένα παλιό άγνωστο μοναστήρι, κατάγραφο με αγιογραφίες Χιονιαδιτών καλλιτεχνών.

T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ιωάννινα /

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Δρακόλιμνη - Κορυφή Σμόλικα

Διάφανα νερά με χαριτωμένους τρίτωνες, όχθες με καταπράσινο χορτάρι, θέα του Σμόλικα που προκαλεί δέος. Είναι η περίφημη Δρακόλιμνη του Σμόλικα, προσιτή ακόμη και σε μικρής ηλικίας πεζοπόρους.

T112 / Παράδοση / Ιωάννινα /

Μουσείο Αργυροτεχνίας

Μουσείο Αργυροτεχνίας
Το Μουσείο Αργυροτεχνίας βρίσκεται στο κάστρο των Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα στο δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης (Ιτς Καλέ).
ΗΠΕΙΡΟΣ

Αξία Άρθρου: 1 €