105

Σεπτέμβριος 2015

σελ 55-71

Χερσόνησος Σπάθας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το δυτικό άκρο της Κρήτης είναι, μορφολογικά, από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του νησιού. Πρωταγωνιστής είναι ο ευρύτατος Κόλπος της Κισσάμου  με τις δύο του Χερσονήσους, της Γραμβούσας και της Σπάθας ή Ροδωπού. Φημισμένη και δημοφιλέστατη η Χερσόνησος της Γραμβούσας, άγνωστη και κακοτράχαλη η Χερσόνησος της Σπάθας. Ένας προορισμός που μαγνητίζει και προκαλεί κάθε αυθεντικό περιηγητή.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

Με 4Χ4 στην Χερσόνησο Σπάθας
Ιστορική Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς 17ου αιώνα, Ερειπωμένα Ρωμαϊκά κτίσματα, Αρχαία δεξαμενή όμβριων υδάτων, Σπασμένοι κίονες και αρχιτεκτονικά μέλη, Μοναστηράκι στο Καβούσι, 13ου αιώνα, Ερειπωμένο μοναστηράκι Αγ. Γεωργίου, 9ου αιώνα
Όρμος Μένιες, Κακοτράχαλη οροσειρά Όνυχα
Μουσείο Μονής Γωνιάς
Πεζοπορικές διαδρομές ως τον αρχαιολογικό χώρο και το Βυζαντινό μοναστήρι

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Η ιστορική Mονή Οδηγήτριας Γωνίας


Μονή Οδηγήτριας Γωνίας, 17ου αιώνα.

25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων συναντάμε την κωμόπολη Κολυμπάρι. Ήδη από το λιμάνι αγναντεύουμε απέναντί μας, πάνω από την θάλασσα, το επιβλητικό κτιριακό συγκρότημα της Μονής Γωνιάς. Ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο έξω από το Κολυμπάρι προσεγγίζουσε μερικά λεπτά το διάσημο μοναστήρι. Έξω από την πύλη δεσπόζει μια μνημειακή κρήνη, χτισμένη στις 10 Αυγούστου (ΑΨΗ, 1708).
Η αρχή της ιστορικής διαδρομής της Μονής χρονολογείται ήδη από τα μέσα του 9ου αιώνα. Ήταν τότε, που κάποιοι μοναχοί έφτασαν στην απόμακρη θέση "Μένιες", στο ΒΑ άκρο της χερσονήσου του Ροδωπού. Εκεί έκτισαν ένα μοναστήρι, προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Στην ίδια περιοχή υπήρχε το Ιερό της Θεάς Δικτύννης Αρτέμιδος- Βριτομάρτυρος, αρχαίας θεάς της Δυτικής Κρήτης. Δυστυχώς, η θρησκευτική ζωή του μοναστηριού διακόπηκε βίαια από την επιδρομή των πειρατών. Οι μοναχοί εγκατέλειψαν το κατεστραμμένο μοναστήρι και κατέφυγαν ακριβώς δίπλα και δυτικά της σημερινής Μονής, στη θέση "Καβούσι". Εκεί, κατά τον 13ο αιώνα, έκτισαν τον ναό της Παναγίας και μερικά κελλιά. Μετά το 1618, όταν άρχισε να κτίζεται το σημερινό μοναστήρι, ο ναός της Παναγίας αφιερώθηκε στην Μεταμόρφωση του Χριστού. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T104 / Περιήγηση / ΚΡΗΤΗ /

Ηράκλειο

Ηράκλειο

Μετά από άναρχη επέκταση η πόλη του Ηρακλείου είχε χάσει πολλή από την γραφικότητά της. Εθεωρείτο –και όχι άδικα- παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα τελευταία, ωστόσο, χρόνια κάτι αρχίζει να αλλάζει…

T104 / Φυσικό περιβάλλον / ΚΡΗΤΗ /

Ακρωτήρι Χανίων

Ακρωτήρι Χανίων

Τρεις Μεσαιωνικές Μονές, ένα φαράγγι με κομμάτια καλντεριμιού και 500 λίθινα σκαλοπάτια. Μια μοναχική αθέατη ακτή στο τελείωμα το φαραγγιού. Το Ακρωτήρι Χανίων έχει πολλές κρυμμένες ομορφιές.

ΚΡΗΤΗ, Χανιά

Αξία Άρθρου: 0.50 €