112

Ιούνιος 2017-ΜΟΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ρινοδέλφινα του Αμβρακικού

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Όταν το άκουσαν οι φίλοι μας, κούνησαν δύσπιστοι το κεφάλι: - Μα, πώς μπορούν να εγγυώνται 100% ποσοστό θέασης δελφινιών; Και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής; Δεμένα τα έχουν;
Αυτά είχαν διαβάσει στην ιστοσελίδα eco cruising (κρουαζιέρα παρατήρησης Δελφινιών). Δεν τους δίνουμε άδικο για τις επιφυλάξεις τους. Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι στο ανοιχτό περιβάλλον της θάλασσας – και όχι στο περιορισμένο κάποιας πισίνας ή ενυδρείου – σε περιμένει μια σίγουρη συνάντηση με δελφίνια. Εκτός κι αν γνωρίζεις τον τόπο της συνάντησης. Που δεν είναι άλλος από τα νερά του Αμβρακικού.

Κείμενο: Θεόφιλος Μπασγιουράκης

Φωτογραφίες: Άννα Καλαϊτζή

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Σαλπάρουμε για τον κόλποΔεχτήκαμε την πρόσκληση του Βασίλη Λέκκα και της Βενετίας Γίγη με πολύ ενθουσιασμό. Τουλάχιστον 8 χρόνια τώρα οι περιβαλλοντολόγοι φίλοι μας έχουν αφιερώσει χρόνο, προσπάθειες, γνώσεις και εμπειρία στην ευαισθητοποίηση φορέων και κοινού για το  οικοσύστημα του Αμβρακικού και της γύρω περιοχής. Πιο ρεαλιστική, κατανοητή αλλά και συναρπαστική μέθοδος δεν θα μπορούσε να υπάρχει από μια προσέγγιση σε πραγματικό τόπο και χρόνο: μια ημερήσια κρουαζιέρα στα νερά του Αμβρακικού. Στο κατάστρωμα του «Αγίου Σώστη», φυσικά.
Τέλη Μαΐου. Νωρίς το πρωί, αρκετή ώρα πριν τον απόπλου, βρισκόμαστε στην Πρέβεζα, καθισμένοι νωχελικά σ΄ένα ξύλινο παγκάκι της προκυμαίας. Τρία μέτρα μπροστά μας, είναι δεμένος στο αραξοβόλι του ο Άγιος Σώστης, ακίνητος  στην απόλυτη μπουνάτσα του λιμανιού. Λίγο πιο πίσω δεσπόζει το έξοχο νεοκλασσικό του Δικαστικού Μεγάρου, ένα από τα αρκετά που διασώζονται ακόμη.
Είναι όμορφη η Πρέβεζα, γραφική και ανθρώπινη σε κάθε της γωνιά. Και είναι αληθινό προνόμιο να περιπλανιέται  κάποιος σ΄αυτή την πόλη, σε προκυμαία και πλακόστρωτα  στενά, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς ιδιαίτερο σκοπό. Και μόνη αυτή η χαλαρή περιδιάβαση είναι αρκετή. Σήμερα, ωστόσο, σκοπός της επίσκεψής μας δεν είναι η πόλη αλλά το θαλάσσιο οικοσύστημα που είναι άρρηκτα δεμένο μ΄αυτήν:  ο υπέροχος, ο τόσο ξεχωριστός Αμβρακικός.
Καθώς πλησιάζει η ώρα του απόπλου, αρχίζουμε ν’ αποκτάμε συντροφιά. Πρώτος εμφανίζεται ο Βασίλης Ντάνος, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές του καραβιού. Πηδάει με ευκινησία και εξοικείωση στο κατάστρωμα και αρχίζει να καταγίνεται με τις προκαταρκτικές εργασίες του απόπλου. Αν και με σπουδές δασοπόνου ο Βασίλης, ως Πρεβεζάνος, δεν είναι αδιάφορος προς την θάλασσα. Απεναντίας, η απασχόλησή του στον Άγιο Σώστη του έχει αυξήσει, τόσο το ενδιαφέρον όσο και τις γνώσεις του για τα οικοσυστήματα του τόπου.
Για να κατεβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
0.50 €

(Μετά την αγορά, το άρθρο θα βρίσκεται στο ΑΡΧΕΙΟ στο Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T7 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Τα χωριά της Λάκκας Αώου

Τα χωριά της Λάκκας Αώου
Εκεί, στους πρόποδες του μεγαλόπρεπου Σμόλικα, απέναντι από την φοβερή πριονωτή κορυφογραμμή της Τύμφης και πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του Αώου ποταμού, συναντήσαμε έκπληκτοι μια τελείως αθέατη αλυσίδα ορεινών χωριών, που έκτοτε αποτέλεσαν για μας έναν από τους πιο αγαπημένους και επιθυμητούς προορισμούς.
T22 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Αώος, ποτάμι περιπέτειας

Αώος, ποτάμι περιπέτειας
Άλλοτε  ήρεμος και άλλοτε ορμητικός και επικίνδυνος, ο Αώος είναι το αυθεντικό ποτάμι περιπέτειας όπως την έζησαν ο Γιάννης Πρασσάς και η ομάδα του.
T24 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Κουκούλι Ζαγορίου

Κουκούλι Ζαγορίου
Χωρίς να είναι τουριστικά ιδιαίτερα γνωστό, το Κουκούλι είναι ένα γραφικότατο Ζαγοροχώρι, με περιηγητικές δυνατότητες μοναδικές.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο

Στη συνοριακή γραμμή με ποδήλατο
Η διάσχιση των βορείων συνόρων με ποδήλατο δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη, κρύβει όμως πολλές συγκινήσεις και μοναδικές εμπειρίες.
T24 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Η Πίνδος στους αιθέρες

Η Πίνδος στους αιθέρες
Μια ασυνήθιστη προσέγγιση της θρυλικής οροσειράς, γεμάτη με κινδύνους αλλά και χιούμορ από τον Γιάννη Πρασσά και την ομάδα του.
T33 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες

Διάσχιση της Πίνδου σε 9 ημέρες
Σ’ ένα σκληρό αγώνα με το χρονόμετρο και κυρίως με τον εαυτό τους, δύο τολμηροί άνθρωποι της περιπέτειας διασχίζουν την Πίνδο από το Γράμμο στους Δελφούς.
T36 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Συρράκο

Συρράκο
Αληθινή αετοφωλιά στις περήφανες πλαγιές της Πίνδου, το Συρράκο είναι ένας προορισμός διαχρονικός, που εντυπωσιάζει με την αρχιτεκτονική και την εξαίσια ομορφιά του.
T39 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Πάργα

Πάργα
Παρά την τεράστια τουριστική ανάπτυξη η μικρή πολιτεία του Ιονίου εξακολουθεί να εκπέμπει μια απέραντη γοητεία.
T41 / Περιήγηση / Πρέβεζα /

Πρέβεζα

Πρέβεζα
Ανάμεσα στη γαλήνη του Αμβρακικού και στις πνοές του Ιονίου η Πρέβεζα είναι μια πόλη ελκυστική, που πίσω από τη σύγχρονη όψη, εξακολουθεί να διατηρεί τον ανθρώπινο τρόπο ζωής και την παράδοση.
T42 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Άνω Κλειδωνιά

Άνω Κλειδωνιά
Ερειπωμένη και ακατοίκητη σχεδόν έως τώρα, η Άνω Κλειδωνιά προσφέρει πλέον ιδανική φιλοξενία και περιβάλλον μοναδικό για περιηγητές και φυσιολάτρες.
T45 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια

Άραχθος, πλωτή περιπέτεια
Ποτάμι συναρπαστικό από τα δυσκολότερα της Ελλάδας, προσφέρεται για πλωτή περιπέτεια αλλά και για περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής.
T45 / Φυσικό περιβάλλον / Πρέβεζα /

Λίμνη Ζηρού

Λίμνη Ζηρού
Προορισμός εκπληκτικός η Φιλιππιάδα, εκτός από την πανέμορφη λίμνη Ζηρού, μας αποκαλύπτει μνημεία ιστορικά και θρησκευτικά φυσικό περιβάλλον συναρπαστικό για κάθε εποχή του χρόνου.
T49 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα

Ζίτσα
Ήπειρος, περιοχή της Ζίτσας με τα περίφημα κρασιά της και το μοναδικό «Θεογέφυρο», αληθινό μνημείο της φύσης, σαν φτιαγμένο από το χέρι του Θεού.
T51 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ποταμός Αχέροντας

Ποταμός Αχέροντας
Στην αρχαιότητα η ζοφερή είσοδος του Άδη. Σήμερα ένας τόπος ειδυλλιακός, που ξυπνάει τη διάθεση για πεζοπορία, περιπέτεια στα ατίθασα νερά ή χαλάρωση στις εξωτικές παραλίες του Ιονίου.
T58 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου

Στην κοιλάδα του Σαραντάπορου
Το ένα από τα τρία ποτάμια της Κόνιτσας διασχίζει για μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μια έξοχη κοιλάδα, συναντάει στην Μολυβδοσκέπαστη, Σαραντάπορο και Αώο και, όλοι μαζί, εισδύουν στην Αλβανία.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4

Διάσχιση Λάκμου με 4Χ4
Στα υψίπεδα του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, ανακαλύπτουμε με 4Χ4 τον ορεινότερο οδικό άξονα της Ελλάδας, που με υψόμετρο 2110 μέτρων συνδέει τρία ιστορικά χωριά: το Χαλίκι, τους Καλαρρύτες και το Συρράκο.
T72 / Δραστηριότητες / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας

Ορειβατώντας στα υψίπεδα της Στρογγούλας
Η ανάβαση στην θεαματική κορυφή Στρογγούλα των Τζουμέρκων, συνοδεύεται από μια αξέχαστη εμπειρία διαμονής και εστίασης στο ορεινό κατάλυμα "Θέασις" και στο chalet "Καλύβας".
T78 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά

Βοϊδομάτης. Από την Αρίστη στην Κλειδωνιά
Το καθαρότερο ίσως ποτάμι της Ελλάδας και της Ευρώπης, ο θρυλικός Βοϊδομάτης, μας χαρίζει μια εκπληκτική παραποτάμια διαδρομή από το γεφύρι της Αρίστης ως το γεφύρι της Κλυδωνιάς. 
T101 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Οικομουσείο του ποταμού Αώου

Οικομουσείο του ποταμού Αώου
Πηγάζοντας από την Ελλάδα και εκβάλλοντας στην Αλβανία ο Αώος συνδέει άρρηκτα τις δύο χώρες. Το Οικομουσείο του Αώου στοχεύει να αναδείξει την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά των δύο εθνών.
T103 / Φυσικό περιβάλλον / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Το γεφύρι της Πλάκας

Το γεφύρι της Πλάκας
Μετά από 149 χρόνια αγέρωχης αντίστασης στον χρόνο και στην ορμή του ποταμού, το Γεφύρι της Πλάκας, ο πέτρινος γίγαντας των Τζουμέρκων, υποτάχθηκε στην αδιαφορία και αναισθησία της σύγχρονης Πολιτείας.
T122 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Γράμμος Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης
Μετά από μακρόχρονη αδράνεια φορέων και δημοσίου το ΠΕΣ στα «Λιβάδια Κοτύλης» αποτελεί, από το 2012, ένα αξιοθαύμαστο έργο ως προς την κατανόηση των αιτιών αλλά και την εξάλειψη –στο μέλλον- των επιπτώσεων του αδελφοκτόνου Εμφυλίου Πολέμου.
T123 / Περιήγηση / ΗΠΕΙΡΟΣ /

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών

Ζίτσα, των περιηγητών και προσκυνητών
Σε απόσταση ελάχιστων χιλιομέτρων από τα Γιάννενα, η περιοχή της Ζίτσας είναι ένας περιηγητικός αλλά άγνωστος παράδεισος, με ανεξάντλητα νερά από τον Καλαμά και τους παραποτάμους του, ιστορικά μοναστήρια, παραδοσιακά χωριά και, βέβαια, ονομαστό –εδώ και αιώνες- κρασί.
ΗΠΕΙΡΟΣ, Πρέβεζα

Αξία Άρθρου: 0.50 €

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλή Σοφούλη 25, Θεσσαλονίκη
Τ.Κ. 54655
T: 2310 331 315
[email protected]
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901

NEWSLETTER