36

Νοέμβριος 2003

σελ. 52-83

Λίμνη Βιστωνίδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη λεία υδάτινη επιφάνεια η λυγερόκορμη σιλουέτα ενός ερωδιού αντικατοπτρίζεται με την παραμικρή λεπτομέρεια. Στέκεται ακίνητος και καθώς η φιγούρα του σκιάζει τα ήσυχα αβαθή νερά, αναμένει με καρτερικότητα τη λεία του. Πότε-πότε προχωράει με αθόρυβες κινήσεις, λυγίζει το μακρύ λαιμό του αναζητώντας την τροφή και ύστερα μένει πάλι ασάλευτος. Σχεδόν ακίνητοι, αλλά ταυτόχρονα συνεπαρμένοι, παρακολουθούμε το εντυπωσιακό άνοιγμα των  σκουρόχρωμων φτερών και την απογείωσή του στον καθαρό ουρανό. Πιο πέρα, οι νεοσσοί λευκοί ερωδιοί κοσμούν τα γυμνά κλαδιά των δέντρων, ενώ οι μεγαλύτεροι αργυροτσικνιάδες επιδεικνύουν το χιονόλευκο φτέρωμά τους.
Κινούμαστε σχεδόν αθόρυβα με το αυτοκίνητο στο χωμάτινο δρόμο, περιτριγυρισμένο από τους χαμηλούς καλαμιώνες, που επιτρέπουν στο βλέμμα μας να περιπλανηθεί στα ειδυλλιακά κανάλια της λίμνης Βιστωνίδας, κάπου στη δυτική της όχθη. 

Κείμενο: Λιάνα Τσ

Φωτογραφίες: Γιώργος Κωνσταντινίδης

ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ

Καθεστώς Προστασίας Υγροτόπου

Η πρώτη μας γνωριμία με τη Βιστωνίδα είναι μια γοητευτική προσέγγιση με τον υγρότοπο και τον θαυμαστό κόσμο των πουλιών. Στα νότια όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, η λίμνη Βιστωνίδα και η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος συνθέτουν έναν τόπο με ανυπολόγιστη αξία για το οικοσύστημα. Η οικολογική και βιολογική σημασία του υγροτόπου αναγνωρίστηκε  παγκόσμια και προστατεύεται από τη "Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτήματος για Υδρόβια Πουλιά", γνωστή ως "Σύμβαση Ραμσάρ", η οποία  υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν και τέθηκε σε ισχύ το 1975. Η Ελλάδα υπέγραψε και ενεργοποίησε τη Σύμβαση Ραμσάρ ανακηρύσσοντας 11 υγροτοπικές περιοχές που περιλαμβάνονται στον κατάλογο Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας.  Για τις 11 υγροτοπικές περιοχές της Ελλάδας υπήρχαν προτάσεις για την οριοθέτηση ζωνών προστασίας ήδη από το 1986. Όμως, μέχρι το 1994, είχαν οριοθετηθεί με υπουργική απόφαση μόνο τέσσερις υγρότοποι (Αμβρακικός Κόλπος, Λίμνη Κερκίνη, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, Λιμνοθάλασσα Κοτύχι), ενώ το καθεστώς προστασίας της Λίμνης Βιστωνίδας και της λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγος καθώς και των υπόλοιπων πέντε περιοχών (Λίμνη Ισμαρίδα, Δέλτα Νέστου, Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, Δέλτα Έβρου,  Λίμνες Βόλβη και Κορώνεια) εκκρεμούσε.


Για να διαβάσετε ολόκληρο το Άρθρο απαιτούνται
1 €

Διαθέσιμα:
0 €

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ξάνθη /

Στενά Νέστου

Στενά Νέστου

Είναι αξεπέραστη εμπειρία να γνωρίσει κάποιος τα περίφημα Στενά του Νέστου με τον πιο άμεσο και συναρπαστικό τρόπο: με κανό για 25 χιλιόμετρα από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες.

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
ΘΡΑΚΗ

Αξία Άρθρου: 1 €