36

Νοέμβριος 2003

σελ. 52-83

Λίμνη Βιστωνίδα

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στη λεία υδάτινη επιφάνεια η λυγερόκορμη σιλουέτα ενός ερωδιού αντικατοπτρίζεται με την παραμικρή λεπτομέρεια. Στέκεται ακίνητος και καθώς η φιγούρα του σκιάζει τα ήσυχα αβαθή νερά, αναμένει με καρτερικότητα τη λεία του. Πότε-πότε προχωράει με αθόρυβες κινήσεις, λυγίζει το μακρύ λαιμό του αναζητώντας την τροφή και ύστερα μένει πάλι ασάλευτος. Σχεδόν ακίνητοι, αλλά ταυτόχρονα συνεπαρμένοι, παρακολουθούμε το εντυπωσιακό άνοιγμα των  σκουρόχρωμων φτερών και την απογείωσή του στον καθαρό ουρανό. Πιο πέρα, οι νεοσσοί λευκοί ερωδιοί κοσμούν τα γυμνά κλαδιά των δέντρων, ενώ οι μεγαλύτεροι αργυροτσικνιάδες επιδεικνύουν το χιονόλευκο φτέρωμά τους.
Κινούμαστε σχεδόν αθόρυβα με το αυτοκίνητο στο χωμάτινο δρόμο, περιτριγυρισμένο από τους χαμηλούς καλαμιώνες, που επιτρέπουν στο βλέμμα μας να περιπλανηθεί στα ειδυλλιακά κανάλια της λίμνης Βιστωνίδας, κάπου στη δυτική της όχθη. 

Κείμενο: Λιάνα Τσώνου

Φωτογραφίες: Γιώργος Κωνσταντινίδης

ΑΓΟΡΑ ΑΡΘΡΟΥ

Για να διαβάσετε το άρθρο πατήστε ΕΔΩ

ΘΡΑΚΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

T39 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου

Μαρώνεια, το σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου
Με εξαίσιο λιθωματικό διάκοσμο και μεγάλο πλούτο ζωντανών οργανισμών, το Σπήλαιο της Μαρώνειας είναι από τα πιο ενδιάφεροντα της Ελλάδας.
T95 / Φυσικό περιβάλλον / Ξάνθη /

Στενά Νέστου

Στενά Νέστου

Είναι αξεπέραστη εμπειρία να γνωρίσει κάποιος τα περίφημα Στενά του Νέστου με τον πιο άμεσο και συναρπαστικό τρόπο: με κανό για 25 χιλιόμετρα από την Σταυρούπολη ως τους Τοξότες.

T96 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Ξάνθη

Ξάνθη

Με ορμητήριο την Ξάνθη ανακαλύπτουμε τις πάμπολλες περιηγητικές δυνατότητες της ευρύτερης περιοχής, από τα ορεινά Πομακοχώρια μέχρι τις ακτές του Θρακικού.

T118 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη

Ασπροπάρης … ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη
Ο ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας, από τα τέσσερα είδη γύπα της Ελλάδας, που το χειμώνα μεταναστεύει στην Αφρική. Με την ντελικάτη εμφάνιση του δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος. Γι’αυτόν τον “δικό” μου γύπα θα αναφερθώ στο κείμενό μου.
T119 / Φυσικό περιβάλλον / ΘΡΑΚΗ /

Τσακάλι, Canis aureus

Τσακάλι, Canis aureus
Το τσακάλι πρωταγωνιστεί σε παραμύθια και τίτλους μυθιστορημάτων στην παγκόσμια λογοτεχνία. Κατείχε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην αρχαία Αιγυπτιακή θρησκεία. 
T134 / Περιήγηση / Ξάνθη /

Πομακοχώρια

Πομακοχώρια
Ένας τόπος με άγρια ομορφιά και ζεστούς, φιλόξενους κατοίκους. Με πολιτισμό, με φυλετικό και θρησκευτικό υπόστρωμα, με αποχρώσεις δράσεων και συμπεριφορών, με μυστήριους κρυφούς θαλάμους, μια όαση για τον ερευνητή που αναζητά εικόνες αποκαλυπτικής ομορφιάς.

ΕΠΙΣΗΜΑ ΜΕΛΗ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΕΙΑΣ Ε.Ο.Τ. (ΜΗ.Τ.Ε.): 0933Ε60000205901